De ce se teme Trump să admită amestecul lui Putin în alegerile din SUA

Data publicării:
President Trump And President Putin Hold A Joint Press Conference After Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Cu două săptămâni înainte de a-și prelua oficial mandatul de președinte, lui Donald Trump i s-au arătat rapoarte strict secrete ale serviciilor de informații care arătau că președintele Vladimir Putin a ordonat personal atacurile cibernetice complexe care au vizat alegerile americane din 2016, scrie The New York Times.

President Trump And President Putin Hold A Joint Press Conference After Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Dovezile cuprindeau texte și e-mailuri de la ofițeri militari ruși, iar toate informațiile indicau o sursă top-secret, apropiată lui Putin, care descrisese pentru CIA cum a decis Kremlinul să își desfășoare campania de atacuri cibernetice și dezinformare. 

Potrivit unor persoane care au asistat la ședința de informare a lui Trump, viitorul președinte a părut convins de fapte, deși nu era deloc încântat. Însă de atunci, Trump a încercat să minimalizeze fiecare dovadă clară pe care a primit-o în ziua de 6 ianuarie 2017 în biroul său din Trump Tower, dovezi pe care liderii propriului său aparat de informații le-au acceptat în unanimitate, scrie New York Times. 

Până la declarațiile vădit contradictorii pe care le-a făcut săptămâna aceasta în timpul și după ce s-a întâlnit față în față cu Vladimir Putin, Trump a făcut tot ce a putut pentru a sugera alte posibile explicații pentru intervenția în sistemul politic american. Potrivit unor apropiați ai săi, citați de NYT sub acoperirea anonimatului, teama lui Trump este că orice recunoaștere a faptului că ar fi existat o încercare a Rusiei - chiar și ratată - de a influența votul din 2016 ar pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerii sale ca președinte.

La acea întâlnire din 6 ianuarie de la Trump Tower au participat John O. Brennan, directorul CIA, James Clapper, directorul național al serviciilor de informații, și amiralul Michael S. Rogers, directorul NSA și șeful Comandamentului de apărare cibernetică al SUA. Și directorul FBI, James Comey, a fost acolo. Toți cei patru reprezentanți ai serviciilor de informații erau convinși de rolul personal al lui Putin în amestecul rus asupra alegerilor americane, au menționat cel puțin zece oameni care fie au fost de față, fie ulterior li s-a spus despre această ședință.

Iar după briefingul oficial, James Comey, șeful FBI, i-a spus în privat lui Trump și despre dosarul „Steele”. Acel dosar, întocmit de un fost agent de informații britanic, includea diverse relatări despre activități cu tentă sexuală ale lui Trump în timpul unei vizite la Moscova, activități pe care președintele le neagă. 

Iar una dintre sursele care atestau amestecul Rusiei în alegeri era considerată atât de sensibilă, încât șeful CIA nu i-a menționat-o pe căi oficiale nici măcar președintelui Obama, care se afla în ultimele sale luni de mandat. În schimb, l-a informat personal, strict secret, pe el și pe câțiva consilieri de încredere, mai scrie New York Times.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri