Cine este fostul spion aflat în spatele dosarului „Kremlin-Trump”
Data actualizării: Data publicării:
Fostul agent MI6 Christopher Steele, cel care a dezvăluit că Rusia are informații compromițătoare despre Donald Trump, se teme pentru viața sa și a fugit de acasă, relatează publicația britanică The Telegraph.
Christopher Steele este în spatele apariției pe internet a unei copii a raportului comunităţii americane de informaţii. Identitatea sa a fost dezvăluită de o publicație americană.
Potrivit raportului publicat de Buzzfeed, „un fost ofiţer din serviciile de informaţii ruse susţine că FSB l-a compromis pe Trump prin activităţile sale la Moscova suficient pentru a-l putea şantaja. Potrivit mai multor surse apropiate dosarului, comportamentul său la Moscova a inclus acte sexuale „perverse” care au fost aranjate/monitorizate de FSB”.
Când și-a dat seama că numele său va fi făcut public, Christopher Steele și-a luat soția și copiii și și-a părăsit locuința.
La rugat pe un vecin să aibă grijă de pisica lui, spunându-i că „va fi plecat câteva zile”.
Un apropiat al lui Steele a declarat pentru The Telegraph că fostul spion se teme de represalii rapide și periculoase din partea Moscovei.
Reprezentanţi ai MI6 au spus, sub protecția anonimatului, că fostul spion s-ar putea ascunde într-o casă conspirativă din afara ţării.
„După ce s-a aflat numele lui, a crezut că se află în pericol, deci au fost luate măsuri pentru a-l apăra şi a-l pune într-un mediu mai sigur”, a spus o sursă din MI6 pentru presa britanică.
Christopher Steele, acum în vârstă de 52 de ani, este expert în probleme legate de Rusia și a fost trimis la Moscova, în anii '90. El se bucură de o bună reputație în lumea serviciilor de informații, potrivit Wall Street Journal, care citează un fost agent al CIA.
După ce s-a retras din MI6, Christopher Steele a înființat o companie alături de un alt fost spion, Christopher Burrows - Orbis Business Intelligence Ltd.
Întrebat dacă Orbis se află în spatele raportului, Burrows nici nu a confirmat, nici nu a negat.
Steele ar fi fost angajat de atât de democrați, cât și de republicanii care nu-l doreau pe Trump candidat la președinție.
Rapoartele lui Steele au circulat luni la rând printre jurnalişti, dar organizaţiile de presă nu au reuşit să le confirme. Au căpătat greutate după ce CNN a relatat că președintele ales Donald Trump și președintele în exercițiu Barack Obama au primit un sumar al acestora, de la FBI.
CNN a mai arătat că dosarul a fost realizat de un fost agent al serviciilor de informații britanice, iar acest lucru a dus la dezvăluirea identității lui Steele.
Potrivit BBC, Steele a fost angajat iniţial de FusionGPS, o companie de studii politice din Washington DC, pentru a-l ancheta pe Trump, în numele unor republicani neidentificaţi care voiau să îl împiedice să obţină învestitura republicană, relatează News.ro. BBC mai arată că Steele a fost angajat de Jeb Bush, unul dintre cei 16 oponenţi ai lui Trump în primarele republicane din 2016.
Contractul a fost prelungit după ce Trump a obţinut nominalizarea republicană, iar informaţiile furnizate de Steele au circulat printre membrii Partidului Democrat, dar şi printre jurnalişti.
Colaborarea lui Steele cu FBI în privinţa lui Trump a început în luna iulie. Însă britanicul a întrerupt contactul cu autorităţile americane cu circa o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, pentru că a fost înfuriat de progrese lente făcute de FBI.
Atât Kremlinul, cât și Donald Trump au dezminţitcă ar exista astfel de informații compomițătoare împotriva președintelui ales al SUA.