California instituie un moratoriu asupra pedepsei cu moartea
Data publicării:
Guvernatorul Californei Gavin Newsom anunţă miercuri un moratoriu al execuţiilor, de care urmează să beneficieze 737 de deţinuţi aflaţi pe ”culoarul morţii” în acest stat, cel mai mare din Statele Unite, relatează AFP.
„Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu valorile noastre fondatoare şi aduce atingere celui mai profund ideal pe care-l reprezintă faptul de a fi californian”, urmează să anunţe Newsom, un democrat, înr-un discurs din care au fost transmise presei fragmente.
„Uciderea altei persoane în mod intenţionat este rea. În calitate de guvernator, eu nu voi autoriza execuţia vreunui individ”, adaugă acest vechi adversar al pedepsei cu moartea, care conduce California din ianuarie.
Guvernatorul urma să semneze decretul care pune capăt protocolului cu privire la injecţia letală în stat şi care ordonă închiderea sălii de execuţie de la Închisoarea de la San Quentin, în apropiere de San Francisco.
În închisorile californiene se află un sfert din toţi condamnaţii la moarte în Statele Unite, potrivit biroului guvernatorului. Ultima execuţie în acest stat a avut loc în 2006.
Dintre cei 737 de condamnaţi la moarte în California, 25 au epuizat toate căile de recurs posibile.
California se alătură astfel statelor Colorado, Oregon şi Pennsylvania pe lista statelor care au decretat un moratoriu al execuţiilor, în afară de cele 20 de state care au abolit pedeapsa cu moartea în legislaţia lor.
„Guvernatorul Newsom a dat dovadă de un mare curaj şi de autoritate punând capăt acestei practici crude, costisitoare şi nedrepte care constă în a executa deţinuţi”, şi-a exprimat satisfacţia Alison Parker, directoarea filialei din Statele Unite a organizaţiei Human Rights Watch (HRW).
„Californienii pot să fie mândri că statul lor s-a angajat să pună capăt uciderii autorizate de către Guvern şi să respecte drepturile omului”, a adăugat ea.
Potrivit HRW, aplicarea pedepsei capitale în Statele Unite a înregistrat o scădere clară în ultimii ani - 25 de execuţii în 2018, faţă de 98 în 1999. Trei condamnaţi la moarte au fost executaţi în toată ţara de la începutul lui 2019.