Iranul l-a executat pe disidentul cu cetățenie iraniano-germană Jamshid Sharmahd, acuzat de terorism

Data publicării:
Jamshid Sharmahd
Jamshid Sharmahd a fost condamnat la moarte anul trecut pentru „corupție pe Pământ”. Sursa foto: Profimedia Images

Justiția din Iran a anunțat că l-a executat pe disidentul cu cetățenie iraniano-germană Jamshid Sharmahd, după ce a fost condamnat la moarte pentru „conducerea operațiunilor teroriste” ce vizau reinstaurarea monarhiei, conform BBC.

Jamshid Sharmahd a fost condamnat la moarte anul trecut pentru „corupție pe Pământ”, fiind acuzat că a condus grupul pro-monarhist Adunarea Regatului Iranului (KAI) din SUA, acesta fiind rezident în California. El a negat acuzațiile, familia sa susținând că era doar un purtător de cuvânt al grupului.

Organizațiile pentru drepturile omului au condamnat execuția lui Sharmahd. „Întregul proces, inclusiv arestarea, condamnarea și execuția sa, constituie o încălcare gravă a dreptului internațional”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran pentru Drepturile Omului din Norvegia.

Se crede că Sharmahd a fost răpit de agenți iranieni în Dubai în 2020 și apoi dus cu forța în Iran prin Oman. În august 2020, ministerul iranian de informații a anunțat arestarea sa în urma unei „operațiuni complexe”, fără a oferi detalii.

O altă organizație pentru drepturile omului, Amnesty International, susține că Sharmahd a fost forțat să recunoască acuzațiile și că i-a spus familiei sale că a fost torturat în detenție.

Sharmahd ar fi creat un site web pentru a publica declarațiile KAI, grupul cunoscut și sub denumirea Tondar, care încearcă să restabilească monarhia răsturnată în Revoluția Islamică din 1979.

Cu toate acestea, autoritățile iraniene au declarat că este liderul Tondar și a „planificat 23 de atacuri teroriste”, dintre care „cinci au avut succes”, inclusiv bombardarea unei moschei din Shiraz în 2008, care a ucis 14 persoane. Au publicat și un videoclip în care acesta apărea legat la ochi și mărturisea diferite crime.

Când Sharmahd a fost condamnat în februarie anul trecut, ministrul german de externe Annalena Baerbock a a spus că pedeapsa este „absolut inacceptabilă”.

Fiica lui Sharmahd, Gazelle, a cerut ulterior procurorilor germani să investigheze presupusa maltratare a tatălui ei de către justiția iraniană.

Îl omoară încet, în izolare, în această celulă a morții”, a spus ea pentru BBC în iulie 2023, după ce tatlui său i s-a permis să-și sune familia pentru prima dată în doi ani. „Vor o execuție publică pentru tatăl meu, pentru a transmite un mesaj de teroare pentru oricine vorbește împotriva regimului”, a mai spus ea.

Execuția a avut loc duminică, după aprobarea Curții Supreme, a anunțat luni presa de stat din Iran.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri