Compania-mamă a TikTok ar putea fi interzisă în SUA dacă nu respectă termenul-limită de 19 ianuarie pentru a vinde aplicația de partajare a videoclipurilor, ca urmare a unei hotărâri pronunțate de o curte federală de apel, vineri, 6 decembrie, potrivit Bloomberg.
Un complet de trei judecători de la Washington a susținut o nouă lege din SUA adoptată pentru a proteja securitatea națională și confidențialitatea utilizatorilor. După decizia de vineri, Curtea Supremă a SUA este ultima speranță realistă a companiei ByteDance de a opri intrarea în vigoare a legii.
Interdicția ar intra în vigoare cu o zi înainte ca Donald Trump să preia puterea
Deși interdicția începe cu o zi înainte de inaugurarea președintelui ales Donald Trump, opoziția sa față de aceasta ar putea încă complica aplicarea deciziei. Trump s-a declarat împotriva unei interdicții, încercând să-și atragă electoratul american mai tânăr, deși în primul său mandat a vrut să forțeze vânzarea aplicației.
„Eforturile multianuale ale ambelor ramuri politice de a investiga riscurile de securitate națională prezentate de platforma TikTok și de a lua în considerare potențialele soluții propuse de TikTok cântăresc foarte mult în favoarea Legii”, a argumentat instanța de apel.
TikTok, amenințare pentru securitatea națională a SUA
Președintele Joe Biden, care a semnat legea în aprilie, poate acorda o prelungire unică de până la 90 de zile, dar numai dacă ByteDance a făcut progrese semnificative în găsirea unui cumpărător.
Departamentul de Justiție al SUA susține că, sub proprietatea chineză, TikTok reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea națională din cauza accesului său la vastele date personale ale americanilor, afirmând că Beijungul poate manipula în secret informațiile pe care americanii le consumă prin TikTok.
TikTok și ByteDance susțin că legea este neconstituțională și încalcă dreptul americanilor la libertatea de exprimare. Ei o numesc „o abatere radicală de la tradiția acestei țări de a susține un internet deschis”.
Editor : Ș.R.