Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a confirmat că SUA vor impune „sancțiuni complete” Naftna Industrija Srbije (NIS), o companie deținută în mare parte de Gazprom Neft, informează presa sârbă.
Într-un interviu acordat presei sârbe de stat, Vucic a abordat preocupările în curs privind posibilele sancțiuni ale SUA, confirmând că acestea vor intra în vigoare la mijlocul lunii ianuarie.
Potrivit acestuia, sancțiunile nu sunt legate de activitățile militare ale Rusiei sau de chestiunile financiare, ci par a avea ca scop să facă presiuni asupra Serbiei să se alinieze mai strâns la politicile SUA.
Vucic a subliniat două incertitudini cheie cu privire la sancțiuni: dacă acestea vor viza întreaga conducere rusă sau anumite acțiuni și momentul exact al aplicării lor. El a subliniat că guvernul depune eforturi pentru a câștiga timp pentru a se pregăti mai bine pentru măsurile viitoare.
În același timp, Vucic a spus că Belgradul este gata să cumpere pachetul de acțiuni al Rusiei Gazprom Neft și Gazprom în compania NIS, în cazul în care SUA impun sancțiuni, potrivit Insider.
„Acum avem bani pentru a cumpăra NIS. Dacă se estimează că compania are 1 miliard de euro, atunci vorbim de 600 de milioane de euro pentru a cumpăra acțiunile Gazprom și Gazprom Neft. Și am o întrebare pentru americani: Vreți să-i cumpărăm și să primească imediat 500, 600 sau 700 de milioane?
În prezent, 50% din acțiunile NIS aparțin Gazprom Neft, 6,15% Gazprom. Serbia deține 29,87% din acțiunile companiei.
Președintele a anunțat, de asemenea, că intenționează să se întâlnească cu viitorul secretar al Trezoreriei SUA și și-a exprimat speranța că unele restricții ar putea fi reconsiderate după învestirea președintelui ales al SUA, Donald Trump, și a administrației sale.
Asigurând cetățenii că Serbia are suficiente rezerve de petrol, Vucic a îndemnat publicul să nu-și facă griji cu privire la lipsa de combustibil.
Ministrul sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, a confirmat că au fost înființate două echipe specializate pentru a minimiza impactul sancțiunilor asupra NIS și pentru a asigura continuarea negocierilor pe termen lung privind furnizarea de gaze cu Rusia.
Gazprom Neft deține o cotă semnificativă în NIS din 2008. Atât SUA, cât și UE au trecut compania pe lista neagră în 2014.
Editor : Ș.R.