Statele Unite au revenit oficial în UNESCO, organizaţie din care s-au retras în perioada preşedintelui Donald Trump. Revenirea se produce după un vot favorabil la o conferinţă generală extraordinară a organizaţiei ONU cu sediul la Paris, informează AFP.
"Rezoluţia a fost adoptată", a anunţat preşedintele adunării, brazilianul Santiago Irazabal Mourao, declanşând aplauze.
Circa 132 de state au votat în favoarea revenirii SUA, 15 s-au abţinut şi zece s-au opus, printre care Iranul, Siria, China şi, mai ales, Rusia, a cărei delegaţie s-a pronunţat joi asupra unor chestiuni de procedură şi a depus vineri amendamente pentru a întârzia dezbaterile.
Această decizie americană se înscrie în contextul general al rivalităţii din ce în ce mai puternice între Washington şi Beijing, în condiţiile în care China doreşte să transforme ordinea multilaterală internaţională stabilită după Al Doilea Război Mondial, UNESCO fiind un rezultat al acesteia, notează France Presse.
În martie, secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat că absenţa SUA ar permite Chinei să facă mai multe presiuni decât Washingtonul asupra regulilor privind Inteligenţa Artificială (IA), în condiţiile în care UNESCO a lansat în 2021 o recomandare privind Etica IA.
Statele Unite au părăsit Agenţia ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, cu sediul la Paris, la sfârşitul lui 2018, aşa cum au anunţat în octombrie 2017 în cadrul unei conferinţe generale în timpul căreia Audrey Azoulay a fost aleasă la conducerea organizaţiei.
Washingtonul a reproşat UNESCO o poziţionare anti-israeliană. SUA îşi suspendaseră deja plata cotizaţiei în 2011, pe vremea preşedinţiei lui Barack Obama, când palestinienii au devenit membri.
Retragerea SUA din UNESCO de către administraţia Trump s-a înscris într-o mişcare de fond de punere sub semnul întrebării în SUA a instituţiilor multilaterale moştenite din perioada post-război. În numele idealului său de "universalitate", UNESCO şi-a exprimat atunci regretul pentru decizia SUA. Însă aceasta nu era inedită, deoarece SUA s-au mai retras în 1984 şi 2002, pentru un management pe care îl considerau defectuos.
Editor : Andreea Smerea