Live Text Zelenski: Eliberarea Crimeei va restaura pacea reală

Data actualizării: Data publicării:
explozie in melitopol
O mașină-capcană a explodat în Melitopol, cinci oameni au fost răniți. FOTO: Profimedia Images
Din articol
Mihailo Podoliak: Rusia distruge infrastructura energetică a Ucrainei pentru a crea tensiuni și în Europa Șeful spionajului militar ucrainean spune cine se luptă pentru a-i lua locul lui Putin: „Medvedev nu are nicio șansă” Zelenski: Eliberarea Crimeei va restaura pacea reală Președintele Germaniei s-a adăpostit într-un buncăr din Cernihiv, după ce au sunat sirenele antiaeriene SUA ar putea trimite Ucrainei sisteme antiaeriene mai performante de tip HAWK După ce au anexat ilegal teritorii ucrainene, rușii se declară dispuși să discute și cu Papa pacea în Ucraina Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia - invitate la reuniunea miniştrilor de externe NATO de la Bucureşti „Bucătarul lui Putin” i-a spus în față președintelui rus că e nemulțumit de modul în care armata rusă luptă în Ucraina  Zelenski: Ucraina nu a primit „nici măcar un cent” pentru planul de redresare de 17 miliarde de dolari  Ursula von der Leyen: Atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene sunt „acte de teroare” Cinci răniţi în Melitopol, într-un atentat cu maşină-capcană la sediul holdingului de presă ZaMedia, acuză ocupaţia prorusă Kadîrov îl critică pe Putin pentru „maniera slabă” în care răspunde Ucrainei FOTO Dovezile unui sabotaj marca Rusia. Imaginile din satelit arată cum conducta de apă către Nikolaev a fost distrusă intenționat Cum arată luptătorii lui Kadîrov după un bombardament ucrainean Organismul de supraveghere nucleară al ONU va trimite inspectori la două locaţii nucleare din Ucraina Putin prezidează un consiliu de coordonare care va aborda nevoile armatei ruse Zelenski: Mai avem până la victoria Ucrainei Șeful spionajului ucrainean: Rusia e pregătită să apere Herson Tabloul unui oraș fantomă. După ora 15.00 nu mai e nimeni pe străzi, o mașină la o oră târzie "nu este un semn bun"  Un fost diplomat rus avertizează că Putin este dispus să sacrifice viața a 20 de milioane de ruși ca să îi „măcelărească” pe ucraineni  Suspectul principal în doborârea zborului MH17 se întoarce pe frontul din Ucraina. Kievul vrea să îl captureze cu orice preț  Preşedintele german Steinmeier a sosit la Kiev într-o vizită surpriză Șeful diplomaţiei iraniene: Iranul nu va rămâne "indiferent" dacă Moscova foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina  

Rusia trimite tot mai multe trupe în orașul cheie Herson, din sudul Ucrainei. Pregătește străzile de apărare, spune șeful spionajului ucrainean. Rușii au luat Hersonul încă din primele zile ale războiului, dar trupele ucrainene presează tot mai mult. Autoritățile de ocupație au anunțat că vor înființa și unități de miliție, cărora bărbații vor avea "oportunitatea" să li se alăture. De fapt, ar fi o campanie deghizată de recrutare a populației locale - spun ucrainenii. De asemenea, rușii au ordonat evacuarea a mii de civili. O înfrângere la Herson ar fi un eșec major. Este capitala uneia dintre cele patru regiuni pe care Putin le-a anexat ilegal. De la începutul lunii, ucrainenii au recuperat 90 de sate de aici. Răspunsul Rusiei la această contraofensivă a fost bombardarea infrastructurii energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei. Volodimir Zelenski îi avertizează pe ucraineni că va fi cea mai grea iarnă din istoria țării. Pe de altă parte, organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că va trimite inspectori pentru a vizita două locaţii nucleare din Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Mihailo Podoliak: Rusia distruge infrastructura energetică a Ucrainei pentru a crea tensiuni și în Europa

ACTUALIZARE 22:34 Astăzi, Rusia atacă deschis toată infrastructură energetică a Ucrainei pentru a crea dificultăți maxime ucrainenilor în ceea ce ține de asigurarea cu energie electrică și termică pe parcursul iernii. O spune consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak. Potrivit acestuia, iarna va fi grea, dar este plata pe care o va da nu doar Ucraina, care și așa plătește cel mai scump, dar și întreaga Europă, care prea mult timp nu s-a împotrivit tentativei Rusiei de a construi un monopol energetic, transmite IPN, citată de radiochisinau.md.

„Astăzi avem vârful a două lupte duse de Rusia, un război energetic împotriva Europei, dar și altul prin distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei. Aceasta, pentru ca nu doar Ucraina să resimtă deficitul de energie electrică, de căldură. Dar noi asigurăm un volum mare de energie electrică în rețeaua europeană. Rusia vrea să limiteze furnizarea gazelor și a energiei electrice spre Europa, în așa mod să sperie europenii, scăzându-le nivelul de viață”, a declarat Mihailo Podoliak pentru Moldova 1.

În opinia sa, totul se face pentru ca cetățenii din statele europene să facă presiuni asupra guvernelor lor ca acestea să renunțe să mai susțină Ucraina, iar astfel să o forțeze să se așeze la masa de negocieri și Federația Rusă să câștige acest război. Autoritățile de la Kiev depun eforturi maxime pentru a restabili infrastructura energetică. „Vom sta pe întuneric, dar avem un consens și nu putem admite ca Ucraina să piardă acest război, pentru că de altfel Ucraina nu va mai exista ca stat”, a spus consilierul prezidențial.

Șeful spionajului militar ucrainean spune cine se luptă pentru a-i lua locul lui Putin: „Medvedev nu are nicio șansă”

ACTUALIZARE 18:51 Șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov a vorbit într-un interviu pentru Ukrainska Pravda despre lupta pentru putere de la Kremlin. Acesta a indicat doi lideri din anturajul lui Vladimir Putin care se luptă pentru a-i lua locul. „Medvedev nu are nicio șansă”, spune Budanov.

Victory Russian Organising Committee meets at Moscow Kremlin
Serghei Kirienko și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Întrebat despre lupta pentru putere care se crede că se dă în prezent la Kremlin pentru cel care va fi succesorul lui Putin, Budanov l-a indicat pe Dmitri Patrușev, fiul fostului șef al FSB Nikolai Patrușev, care are „ipotetic” șanse să preia funcția de președinte. „În primul rând, tatăl său este cel care vrea să-l vadă președinte”, a spus șeful spionajului militar ucrainean.

Cu toate acestea, șeful serviciilor secrete militare ucrainene sugerează că mai multe șanse ar avea Serghei Kirienko, considerat drept arhitectul politicii Kremlinului de anexare a teritoriilor ucrainene, care ar fi „dornic să-l înlocuiască pe Putin”.

Zelenski: Eliberarea Crimeei va restaura pacea reală

ACTUALIZARE 18:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că adevărata pace, care va sfârși războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este posibilă doar după eliberarea Crimeei, transmite Ukrainska Pravda.

„Totul a început cu asta (Crimeea – n.red.). Eliberarea înseamnă restaurarea adevăratei păci. Potențialul Rusiei pentru agresiune va fi distrus până la rădăcină atunci când steagul ucrainean se întoarce la locul său de drept în orașele și satele din Crimeea. Crimeea trebuie eliberată de exploatarea Rusiei drept cap de pod. Doar atunci lumea se va simți că nu vor mai exista pierderi iar oamenii vor simți că lumea devine mai puternică”, a spus Zelenski în cadrul unui discurs online la primul summit parlamentar al Platformei Crimeea, care a avut loc în Croația.

Președintele Ucrainei a subliniat că nu va fi ușoară reintegrarea Crimeei după ani de ocupație, „însă datorită cooperării noastre, vom putea să asigurăm și asta”.

„Ar trebui să facem formatul Platformei Crimeea un punct de început pentru alte platforme umanitare și diplomatice care vor contribui la eliberarea altor teritorii care erau cândva ocupate, de la Transnistria și Abhazia până la teritoriile nordice”, a spus Volodimir Zelenski.

Conform Euractiv, summitul parlamentar al Platformei Crimeea din Zagreb, Croația, a fost ignorat de președintele pro-rus al Croației.

Președintele Germaniei s-a adăpostit într-un buncăr din Cernihiv, după ce au sunat sirenele antiaeriene

ACTUALIZARE 18:09 Președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost nevoit să se adăpostească într-un buncăr în timpul unei vizite la Koriukivka din regiunea Cernihiv din cauza unui raid aerian, scrie presa ucraineană.

Federal President Steinmeier in Ukraine
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier s-a adăpostit în buncăr. Foto: Profimedia Images

Steinmeier a petrecut o oră și jumătate în buncăr, unde a discutat cu localnicii din Koriukivka care s-au adăpostit după ce au sunat sirenele antiaeriene.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit marţi la Kiev într-o vizită surpriză.

SUA ar putea trimite Ucrainei sisteme antiaeriene mai performante de tip HAWK

ACTUALIZARE 17:46 Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a trimite în Ucraina echipamente de apărare aeriană HAWK, aflate în depozite, pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva atacurilor ruseşti cu drone şi rachete de croazieră, au declarat doi oficiali americani marţi pentru Reuters.

An MIM-23 Hawk surface-to-air missile is fired during a demonstration by the 2nd Light Anti-aircraft Missile Battalion, US Marine Corps. Hawk Firing 1
Rachetele de aparare antiaeriana HAWK, îmbunătățite de mai multe ori, ar fi un upgrade al sistemelor de rachete Stinger trimise deja Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Rachetele de interceptare HAWK ar fi un upgrade al sistemelor de rachete Stinger - un sistem de apărare aeriană mai mic şi cu o rază mai scurtă de acţiune - pe care Statele Unite le-au trimis deja Ucrainei după invazia rusă, conform Agerpres.

Administraţia Joe Biden ar urma să folosească Presidential Drawdown Authority (PDA) pentru a transfera echipamentul HAWK, bazat pe o tehnologie din perioada Vietnamului, dar a fost modernizat de mai multe ori. PDA permite Statelor Unite să transfere rapid sisteme de apărare aflate în depozite, fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

După ce au anexat ilegal teritorii ucrainene, rușii se declară dispuși să discute și cu Papa pacea în Ucraina

ACTULIZARE 17:10 Rusia este dispusă să discute cu SUA şi cu papa Francisc pentru a se găsi o soluţie la situaţia creată de campania militară rusă în Ucraina, a declarat marţi Kremlinul, potrivit EFE, scrie Agerpres.

'Suntem pregătiţi să discutăm toate acestea (situaţia din Ucraina) cu americanii, cu francezii şi cu Suveranul Pontif', a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, într-un comentariu la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron care i-a cerut luni papei Francisc să se adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, şi preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a impulsiona un proces de pace în Ucraina.

În versiunea transmisă de agenţia de stat rusă Peskov a declarat că Moscova salută apelul preşedintelui francez către papa Francisc de a facilita discuţii directe între SUA şi Rusia cu privire la Ucraina.

'Dacă aceasta se înscrie într-adevăr pe linia eforturilor de căutare a posibilelor soluţii, demersul poate fi evaluat pozitiv', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În acelaşi timp, a afirmat el, nimeni nu a propus să-l sune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lămuri 'baza legală care interzice orice tip de negociere cu partea rusă'.

'Rusia este deschisă tuturor contactelor. Dar trebuie să plecăm de la premisa că Ucraina a interzis continuarea negocierilor', a insistat Peskov, făcând referire la recentul decret al preşedintelui Zelenski care a pus în aplicare o decizie recentă a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională al Ucrainei despre imposibilitatea de a purta negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Decizia respectivă era un răspuns al Kievului la 'încercarea de anexare de către Rusia a unor teritorii' ale Ucrainei, după ce preşedintele Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene la Federaţia Rusă (Doneţk şi Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud) la 30 septembrie, notează agenţia de presă ucraineană RBC.ua. Unele dintre acestea nici măcar nu erau controlate în totalitate de Moscova.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina în prima agresiune de acest tip în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia - invitate la reuniunea miniştrilor de externe NATO de la Bucureşti

ACTULIZARE 15:52 Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO, care va avea loc pe 29 şi 30 noiembrie, la Bucureşti, scrie Agerpres, citând surse oficiale.

Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri. România găzduieşte pentru prima oară o reuniune a miniştrilor de Externe din NATO. În 2008, România a găzduit summitul NATO. Reuniunea formală a miniştrilor de Externe din ţările NATO a fost anunțată în aprilie de ministrul Bogdan Aurescu.

„Bucătarul lui Putin” i-a spus în față președintelui rus că e nemulțumit de modul în care armata rusă luptă în Ucraina 

ACTUALIZARE 14.40 Președintele rus Vladimir Putin a fost confruntat în privat de unul dintre principalii săi aliați în privința proastei gestionări a războiului din Ucraina. Potrivit Washington Post, este vorba despre Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mecenari Wagner, supranumit „Bucătarul lui Putin”, relatează Sky News. 

De altfel, Prigojin a criticat și public pierderile suferite de armata rusă în Ucraina. „Trimiteți toate gunoaiele astea desculțe, cu mitraliere, direct pe front”, a scris el pe Telegram la începutul acestei luni, cu referire la conducerea armatei ruse.

Potrivit Washington Post, care a citat oficiali americani, faptul că i-a spus direct lui Putin despre nemulțumirile sale „demonstrează că influența sa crește pe măsură ce războiul de la Moscova se clatină”. El s-a numărat printre cei mai proeminenți critici ai Ministerului rus al apărării și a cerut o escaladare a conflictului.

Mai mulți analiști cred că Prigojin este o figură cheie în lupta pentru putere care se desfășoară în jurul Kremlinului, după ce armara rusă s-a confruntat cu o succesiune de eșecuri umilitoare în Ucraina.

Nu este însă clar dacă Prigojin încearcă pur și simplu să-și sporească influența asupra armatei ruse sau dacă are ambiții politice mai mari, scrie publicația americană.

Zelenski: Ucraina nu a primit „nici măcar un cent” pentru planul de redresare de 17 miliarde de dolari 

ACTUALIZARE 14.30 Ucraina nu a primit până acum „nici măcar un cent” pentru planul său de redresare de urgență în valoare de 17 miliarde de dolari, a afirmat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Rusia distruge totul pentru a ne îngreuna supraviețuirea în această iarnă, pentru ca Ucraina să nu-și poată reveni din acest război cât mai mult timp posibil, pentru ca să nu putem integra potențialul economic ucrainean și potențialul economic european cât mai mult timp posibil”, a declarat marți Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

Într-un mesaj transmis prin videoconferință pe tema reconstrucției Ucrainei prin videoconferință, el a dezvăluit că rachetele rusești și dronele de fabricație iraniană au distrus mai mult de o treime din sectorul energetic al țării sale.

Liderul de la Keiv a cerut mai mult sprijin militar, precum și asistență financiară pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă și să se reconstruiască după război. „Să-l lăsăm pe agresor să vadă că obiectivul său este de neatins”, a spus el. 

Ursula von der Leyen: Atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene sunt „acte de teroare”

ACTUALIZARE 14.00 Moscova „conduce în mod deliberat atacuri țintite asupra infrastructurii civile, cu un scop foarte clar: să împiedice accesul bărbaților, femeilor și copiilor la apă, electricitate și încălzire pe măsură ce iarna se apropie”, a declarat Ursula von der Leyen la un eveniment privind reconstrucția și modernizarea Ucrainei, desfășurat la Berlin.

„Acestea sunt acte de teroare. Rusia încearcă să paralizeze Ucraina, dar nu vom lăsa să se întâmple acest lucru”, a adăugat ea. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Von der Leyen a spus că Ucraina are nevoie de 3 până la 5 miliarde de euro pe lună doar pentru a acoperi costurile cu salariile forțelor sale armate, profesorilor și medicilor.

„Este corect dacă Uniunea Europeană își asumă partea echitabilă, iar eu lucrez cu statele noastre membre [pentru] ca Uniunea să poată sprijini Ucraina cu până la 1,5 miliarde de euro în fiecare lună de război, care va însuma aproximativ 18 miliarde de euro în 2023”, a spus ea.

Cinci răniţi în Melitopol, într-un atentat cu maşină-capcană la sediul holdingului de presă ZaMedia, acuză ocupaţia prorusă

ACTUALIZARE 13.35 Cinci oameni au fost răniți, la Melitopol, în sud-estul Ucrainei, anunţă într-un comunicat ocupaţia prorusă.

''O maşină a explodat la Melitopol, în apropierea clădirii holdingului de presă ZaMedia'', se arată în acest comunicat, postat pe Telegram.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

''Cinci persoane au fost rănite uşor'' în această explozie, al cărei suflu a făcut ţăndări geamuri şi uşi de la mai multe etaje ale clădirii. Unul dintre răniți a fost dus la spital.

Melitopol se află în zona ocupată de ruși din regiunea Zaporijie.

Vladimir Rogov, membru al administrației regionale numite de Rusia, a declarat pentru RIA Novosti că incidentul a fost ''un atac terorist''.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kadîrov îl critică pe Putin pentru „maniera slabă” în care răspunde Ucrainei

ACTUALIZARE 12.35 Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a criticat marţi răspunsul „slab” al autorităţilor de la Moscova la ceea ce el a numit atacuri ucrainene asupra teritoriului rus.

''Răspundem într-o manieră slabă'', a scris Kadîrov pe contul său de Telegram.

Potrivit liderului cecen, promovat recent la rang de colonel general, ''înainte se vorbea despre o operaţiune militară specială pe teritoriul Ucrainei'', dar acum ''războiul se poartă'' pe pământ rus.

''Dacă vă interesează părerea mea, sunt foarte nemulţumit de acest lucru'', a adăugat el.

Kadîrov a deplâns faptul că forţele ucrainene nu au încetat să atace nici măcar după decretarea legii marţiale în patru regiuni, o referire la teritoriile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate ilegal de Rusia luna trecută.

Totodată, Kadîrov a cerut acţiuni mai contundente pentru ca ucrainenilor ''să nici nu le treacă prin cap'' să tragă în direcţia teritoriului rus.

''Dacă se lansează un proiectil în direcţia noastră, către regiunea noastră, va trebui să ştergem oraşe de pe faţa Pământului (...). Pentru ca nici să nu le treacă prin cap să tragă în direcţia noastră'', a susţinut el.

Kadîrov a dat asigurări că nu trebuie să existe temeri cu privire la reacţia Occidentului, pentru că tot răul care putea să se întâmple ''s-a întâmplat deja''. ''Mai rău de atât nu se poate'', a insistat el.

FOTO Dovezile unui sabotaj marca Rusia. Imaginile din satelit arată cum conducta de apă către Nikolaev a fost distrusă intenționat

ACTUALIZARE 12.00 De șase luni, oamenii din orașul de coastă Nikolaev din sudul Ucrainei nu au apă potabilă curată. Experți militari au declarat reporterilor BBC care au analizat această situație că forțele ruse au întrerupt intenționat alimentarea cu apă în aprilie. Imagini din satelit susțin aceste afirmații, ele arătând cum a fost distrusă în mod deliberat conducta către oraș în perioada cât a fost sub controlul Rusiei. 

Distrugerea infrastructurii vitale pentru viața oamenilor este considerată încălcare a dreptului internațional umanitar. Totuși, în ultimele săptămâni, Rusia a vizat în continuare infrastructura electrică și de apă a Ucrainei.

avarie-conducta-bbc1
Dovezile unui sabotaj marca Rusia. Imaginile din satelit arată cum conducta de apă către Nikolaev a fost distrusă intenționat. FOTO: Maxar-BBC

De luni de zile, oamenii din Nikolaev stau la coadă pe stradă, pentru apă potabilă, ceea ce este extrem de periculos, deoarece orașul este aproape de linia frontului și este adesea bombardat. De la invazia Rusiei, aceasta a rămas sub control ucrainean. "Stai la coadă. Este înfricoșător să ieși, Doamne ferește să zboare ceva acum", spune Anya, o mamă de 36 de ani care a fugit din Herson în Nikolaev. 

Locuitorii precum Anya, care are grijă și de alți patru membri ai familiei ei, au acces la apă în case, dar nu poate fi folosită pentru băut sau pentru gătit. Chiar și spălarea în ea le provoacă probleme dermatologice. "Este într-adevăr foarte sărată. Are o culoare maro, verzuie", spune femeia. Acestea sunt condițiile pe care locuitorii au fost nevoiți să le îndure timp de șase luni de la întreruperea alimentării cu apă a orașului.

Dovezile adunate de BBC arată că acesta este un act deliberat al forțelor ruse În luna aprilie a acestui an, un site de știri ucrainean a publicat mai multe imagini care arătau daunele cauzate de forțele ruse singurei conducte de alimentare cu apă din Nikolaev. BBC a analizat imagini din satelit și distribuite pe rețele sociale care susțin această afirmație. 

Citește continuarea AICI

Cum arată luptătorii lui Kadîrov după un bombardament ucrainean

ACTUALIZARE 11.30 Forțele ucrainene au lovit o clădire în care se adăposteau luptători ceceni - kadîroviți - în regiunea Herson, omorând 40 dintre ei, potrivit publicației Nexta, care citează postul tv 5 Kanal din Ucraina. Pe rețelele sociale a apărut și o filmare cu supraviețuitori ai atacului, vizibil afectați de bombardament.

luptatori ceceni kadiroviti
Kadîroviții încearcă să pară optimiști, dar au suferit răni serioase în urma bombardamentului. Sursă colaj foto: Twitter

Organismul de supraveghere nucleară al ONU va trimite inspectori la două locaţii nucleare din Ucraina

ACTUALIZARE 10.45 Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că va trimite inspectori pentru a vizita două locaţii nucleare din Ucraina, după ce a primit o solicitare în acest sens din partea autorităţilor de la Kiev, scrie CNN.

Decizia vine în urma acuzaţiilor făcute de oficialii ruşi în ultimele zile, potrivit cărora Kievul ar fi plănuit să folosească o aşa-numită "bombă murdară" într-o operaţiune sub steag fals.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că "a luat la cunoştinţă de declaraţiile făcute duminică de Federaţia Rusă cu privire la presupuse activităţi în două locaţii nucleare din Ucraina", potrivit unui comunicat de presă publicat luni pe site-ul agenţiei. Agenţia nu a precizat locaţia celor două situri. 

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a primit o solicitare scrisă din partea Ucrainei de a trimite echipe pentru a efectua activităţi de verificare în cele două locaţii.

Grossi a subliniat că ambele situri se află sub incidenţa garanţiilor AIEA.

"AIEA a inspectat una dintre aceste locaţii în urmă cu o lună şi toate constatările noastre au fost în concordanţă cu declaraţiile de garanţii ale Ucrainei. Nu au fost găsite acolo activităţi sau materiale nucleare nedeclarate", a declarat şeful AIEA. 

Moscova susţine, fără dovezi, că în Ucraina există instituţii ştiinţifice care deţin tehnologia necesară pentru crearea armei şi acuză Kievul că intenţionează să o folosească.

Afirmaţiile au fost puternic respinse de SUA, Ucraina şi Regatul Unit, care, la rândul lor, au acuzat Rusia că încearcă să lanseze propria operaţiune sub pavilion fals.

Putin prezidează un consiliu de coordonare care va aborda nevoile armatei ruse

ACTUALIZARE 10.00 Vladimir Putin prezidează marţi reuniunea consiliului coordonator creat chiar de el săptămâna trecută şi la care vor fi abordate nevoile armatei ruse în plină campanie militară în Ucraina, care a intrat în cea de-a noua lună, transmite EFE.

Liderul de la Kremlin a semnat decretul privind crearea noului consiliu coordonator la 21 octombrie. În document se specifică faptul că decizia se datorează nevoii de a consolida coordonarea între instituţiile federale şi regionale din ţară pentru a acoperi toate nevoile trupelor.

Luni, noul consiliu a avut prima întâlnire sub conducerea premierului rus Mihail Mişustin. Marţi, este de aşteptat ca Mişustin şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin, să-i prezinte lui Putin două rapoarte separate cu privire la activitatea viitoare a consiliului de coordonare pentru îmbunătăţirea funcţionării armatei.

Zelenski: Mai avem până la victoria Ucrainei

ACTUALIZARE 9.00 Volodimir Zelenski: "Ucraina distruge așa-zisa a doua armată a lumii. Și, de acum încolo, Rusia doar va cere. Cer câte ceva de la Iran, încearcă să stoarcă ceva de la țările occidentale, inventând diverse prostii despre Ucraina, intimidând, înșelând...
Niciodată Rusia nu va mai fi cineva care poate dicta ceva cuiva. Nu mai are potențialul de a dicta. Lumea vede asta.

Potențialul rusesc este irosit acum cu această nebunie, cu războiul împotriva statului nostru și a întregii lumi libere.

Mai avem până la victoria Ucrainei. Va fi drum greu. Să trecem iarna aceasta, care va fi cea mai grea din istoria noastră".

Șeful spionajului ucrainean: Rusia e pregătită să apere Herson

ACTUALIZARE 8.45 Rusia trimite mai multe trupe în oraşul Herson, un oraş cheie din sudul ţării, şi s-ar putea să se pregătească să îl apere, a declarat şeful spionajului ucrainean, potrivit BBC.

Ucraina a sugerat anterior că unele unităţi ruseşti ar putea pleca. Rusia a cucerit Herson în primele zile ale războiului, dar recent a fost supusă la presiuni pe măsură ce trupele ucrainene avansează de-a lungul râului Dnipro.

Autorităţile ruse din oraş au ordonat evacuarea a mii de civili. Kyrylo Budanov, şeful serviciilor secrete ucrainene, a respins această acţiune ca fiind o "operaţiune de informare", declarând pentru site-ul Ukrayinska Pravda că Moscova "încearcă să creeze iluzia că totul este pierdut".

Armata rusă trimite mai multe trupe şi pregăteşte străzile pentru apărare, a spus el, adăugând că evacuarea cetăţenilor este un pretext pentru a salva aparenţele în cazul în care oraşul va cădea în mâinile Ucrainei.

Aceasta este o schimbare faţă de comentariile anterioare ale Kievului, care a declarat că forţele invadatoare părăsesc oraşul. "Ele nu se pregătesc să iasă acum", a spus el.

BBC precizează că nu a verificat mişcările precise ale trupelor ambelor părţi pe teren.

Ucraina avansează spre Herson de la începutul lunii octombrie. Ea a recucerit aproximativ 90 de sate din regiune, cu o populaţie totală de 12.000 de locuitori, potrivit armatei sale.

Luni, oficialii numiţi de ruşi în Herson au anunţat crearea unor unităţi de miliţie, afirmând că bărbaţii vor avea "posibilitatea" de a se alătura acestora. Dar Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt militar ucrainean din Odesa, a declarat că acesta este doar un mod de a recruta bărbaţi rezidenţi în armata rusă.

O înfrângere în Herson ar fi un eşec major pentru Rusia. Este capitala uneia dintre cele patru regiuni pe care preşedintele Putin a încercat să le anexeze în urma unor referendumuri autoproclamate, mai precizează BBC.

Tabloul unui oraș fantomă. După ora 15.00 nu mai e nimeni pe străzi, o mașină la o oră târzie "nu este un semn bun" 

ACTUALIZARE 8.30 Herson a ajuns un oraș fantomă, cu oameni epuizați emoțional, cu străzi goale, cu doar două-trei lumini aprinse în cartiere și soldați ruși care patrulează în haine civile, cu arma în mână.   

O femeie din Herson a vorbit pentru CNN despre situația din orașul ocupat de ruși, unde civililor li s-a ordonat să plece dacă vor să rămână în viață. Administrația din oraș a ordonat sâmbătă evacuarea urgentă: "Din cauza situației tensionate de pe front, a pericolului crescut de bombardare masivă a orașului și a amenințării cu atacuri teroriste, toți civilii trebuie să părăsească imediat orașul și să treacă pe malul de est al Niprului!".

"Din păcate, mulți locuitori din Herson au fost nevoiți să ia în considerare părăsirea orașului. Fiecare avea propriile motive, griji și temeri. Dar sunt 100% sigur că nimeni nu a vrut să plece", a declarat femeia. 

Ea a spus că Herson a devenit un oraș fantomă, deoarece zeci de mii de locuitori  au plecat de la începutul ocupației ruse în martie. "Seara se pot vedea numeroase clădiri înalte în care sunt luminate maxim două-trei ferestre. În timpul zilei, puteți întâlni oameni mai ales în zona pieței. Dar la orele 15-16 străzile sunt goale și nu mai este nimeni nicăieri", a adăugat ea. Femeia a susținut că nu se gândește să plece: "Să fiu sinceră, această întrebare mă enervează... Acesta este pământul meu, Herson este casa mea. Am luat parte la mitinguri împotriva ocupanților din primele zile de război, am luptat cât am putut. Această luptă continuă."

Ea a povestit că atmosfera din oraș este tensionată: "Oamenii sunt epuizați emoțional, unii pur și simplu nu ies din casă pentru a nu se întâlni cu soldații. Este imposibil să te relaxezi aici. Seara când aud o mașină trecând pe lângă casă, încep să devin nervoasă, pentru că o mașină la o oră târzie nu este un semn bun". 

Citește continuarea AICI

Un fost diplomat rus avertizează că Putin este dispus să sacrifice viața a 20 de milioane de ruși ca să îi „măcelărească” pe ucraineni 

ACTUALIZARE 8.20 Vladimir Putin ar putea sacrifica viața a 20 de milioane de soldați ruși ca să câștige războiul din Ucraina și să își asigure supraviețuirea politică, potrivit unui fost diplomat rus aflat în exil, scrie Sky News. 

Boris Bondarev, care și-a dat demisia din misiunea permanentă a Rusiei pe lângă ONU de la Geneva din cauza războiului declanșat de liderul de la Kremlin pe 24 februarie, a spus că lui Putin „i s-a terminat norocul”.

„Cred că cei 20 de ani cu el la putere au fost foarte norocoși pentru el”, a spus Bondarev. „El nu e deștept, el e doar norocos. Acum cred că norocul lui s-a terminat.” Bondarev, care a lucrat în domeniul dezarmării nucleare, a descris nivelul disperării lui Putin, spunând că se așteaptă ca peste 10% din populația Rusiei să fie sacrificată în încercarea de a câștiga războiul din Ucraina. 

„După ce va pierde războiul, va trebui să explice elitelor și populației de ce s-a întâmplat asta și s-ar putea să aibă niște probleme ca să le explice”, a spus Bondarev. „După aceea va fi opoziția care va încerca să îl detroneze sau el va trebui să dea vina pe subordonații săi pentru toate aceste probleme. Va fi o perioadă de tulburări interne.”

Bondarev a explicat că Putin „ar putea să sacrifice 10 sau 20 de milioane de ruși doar ca să câștige acest război și doar ca să îi măcelărească pe toți ucrainenii pentru că este o problemă de principiu. Este o problemă de supraviețuire politică pentru el.” 

Citește continuarea AICI

Suspectul principal în doborârea zborului MH17 se întoarce pe frontul din Ucraina. Kievul vrea să îl captureze cu orice preț 

ACTUALIZARE 8.10 Fostul comandant al trupelor separatiste din Donețk, Igor Girkin - zis și „Strelkov”, acuzat de procurorii olandezi că ar fi responsabil pentru doborârea zborului MH17, s-ar putea întoarce pe frontul din Ucraina, iar Kievul face toate eforturile pentru a-l captura.

Piet Ploeg a simțit că există din nou o șansă să se facă, în sfârșit, dreptate, atunci când a citit știrea că notoriul naționalist rus Igor Girkin s-ar putea întoarce pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie The Guardian.

Fratele, nora și nepotul lui Ploeg au fost uciși împreună cu alți 295 de pasageri și membri ai echipajului atunci când avionul cu care decolaseră de la Amsterdam pe 17 iulie 2014 a fost lovit deasupra teritoriului ocupat de separatiștii din Ucraina de ceea ce investigatorii internaționali cred că era o rachetă sol-aer de producție rusească.

Procurorii olandezi spun că Girkin, comandantul forțelor separatiste ale Kremlinului în timpul primei invazii a Ucrainei în 2014, a facilitat aprovizionarea sistemului folosit la doborârea avionului.

Citește continuarea AICI

Preşedintele german Steinmeier a sosit la Kiev într-o vizită surpriză

ACTUALIZARE 8.00 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit marţi la Kiev, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, confirmând vizita surpriză a lui Steinmeier în Ucraina.

"Mă bucur de întâlnirea mea cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev şi cu populaţia din nordul ţării, unde îmi voi face o idee despre viaţa lor în plin război", a spus Steinmeier, potrivit unui text transmis de purtătoarea de cuvânt.

Șeful diplomaţiei iraniene: Iranul nu va rămâne "indiferent" dacă Moscova foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina  

ACTUALIZARE 7.50 Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat luni că ţara sa nu va rămâne "indiferentă" dacă se dovedeşte că Rusia foloseşte drone de fabricaţie iraniană în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia a comandat "aproximativ 2.000 de drone Shahed iraniene", drone kamikaze, pentru a sprijini invadarea Ucrainei.

"În războiul din Ucraina (...) suntem împotriva înarmării atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei", a afirmat Amir-Abdollahian în declaraţii video difuzate de presa locală.

"Nu am furnizat Rusiei arme sau drone pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei", a adăugat el, recunoscând că există o cooperare în domeniul apărării între Teheran şi Moscova.

Ministrul iranian a reafirmat disponibilitatea ţării sale de a purta discuţii directe cu Ucraina pe acest subiect, subliniind că a transmis un mesaj în acest sens şefului diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este Nicușor Dan bun de președinte al României? Părerea AI despre întrebarea momentului la români
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei