Foto Dovezile unui sabotaj marca Rusia. Imaginile din satelit arată cum conducta de apă către Nikolaev a fost distrusă intenționat

Data actualizării: Data publicării:
conducta de apa avariata
Dovezile unui sabotaj marca Rusia. Imaginile din satelit arată cum conducta de apă către Nikolaev a fost distrusă intenționat. FOTO: Maxar-BBC

De șase luni, oamenii din orașul de coastă Nikolaev din sudul Ucrainei nu au apă potabilă curată. Experți militari au declarat reporterilor BBC care au analizat această situație că forțele ruse au întrerupt intenționat alimentarea cu apă în aprilie. Imagini din satelit susțin aceste afirmații, ele arătând cum a fost distrusă în mod deliberat conducta către oraș în perioada cât a fost sub controlul Rusiei.

Distrugerea infrastructurii vitale pentru viața oamenilor este considerată încălcare a dreptului internațional umanitar. Totuși, în ultimele săptămâni, Rusia a vizat în continuare infrastructura electrică și de apă a Ucrainei.

De luni de zile, oamenii din Nikolaev stau la coadă pe stradă, pentru apă potabilă, ceea ce este extrem de periculos, deoarece orașul este aproape de linia frontului și este adesea bombardat. De la invazia Rusiei, aceasta a rămas sub control ucrainean.

"Stai la coadă. Este înfricoșător să ieși, Doamne ferește să zboare ceva acum", spune Anya, o mamă de 36 de ani care a fugit din Herson în Nikolaev.

Locuitorii precum Anya, care are grijă și de alți patru membri ai familiei ei, au acces la apă în case, dar nu poate fi folosită pentru băut sau pentru gătit. Chiar și spălarea în ea le provoacă probleme dermatologice. "Este într-adevăr foarte sărată. Are o culoare maro, verzuie", spune femeia.

Acestea sunt condițiile pe care locuitorii au fost nevoiți să le îndure timp de șase luni de la întreruperea alimentării cu apă a orașului.

Dovezile adunate de BBC arată că acesta este un act deliberat al forțelor ruse

În luna aprilie a acestui an, un site de știri ucrainean a publicat mai multe imagini care arătau daunele cauzate de forțele ruse singurei conducte de alimentare cu apă din Nikolaev. BBC a analizat imagini din satelit și distribuite pe rețele sociale care susțin această afirmație.

În imaginile din satelit se vede cum conducta a fost distrusă exact în zona cea mai fragilă, de unde iese la suprafață de sub pământ. FOTO: Maxar-BBC

Conducta a fost distrusă în 12 aprilie, iar timp de opt ore s-au pierdut aproximativ 40 de milioane de litri de apă, înainte ca alimentarea acesteia să fie întreruptă.

Pe lângă imaginile din satelit cu conducta avariată, BBC a găsit și imagini din satelit care arată comasarea forțelor ruse în apropiere. 

Într-una din imagini se văd patru tancuri într-un moment în care zona se afla sub control rusesc. FOTO: Maxar-BBC

Dmytro Butrii, care la acea vreme era guvernatorul exilat al regiunii Herson, a declarat pentru BBC că „autoritățile din Nikolaev au negociat [cu rușii]”, dar forțele de ocupare „nu au permis echipei de reparații să ajungă la locul avariei”.

Deci, dacă conducta a fost avariată, iar trupele rusești erau în zonă, a fost intenționat, se întreabă BBC?

Chris Cobb Smith, expert în criminalistică militară a declarat: „Cred că distrugerea a fost cauzată de plasarea intenționată a unei încărcături explozive, fie direct sub conductă, fie eventual deasupra acesteia, în punctul cel mai vulnerabil.”

Și Michael Whelan, expert în securitate care a servit în armata britanică timp de peste 20 de ani, a apreciat că avariile aduse conductei au fost cauzate în mod deliberat de explozibili.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei