Guvernul Spaniei ar urma să recunoască Palestina ca stat, fără să țină cont de poziția altor state membre ale Uniunii Europene pe această temă. Surse din interiorul guvernului de la Madrid, citate de agenția EFE, preluată de Agerpres, au asigurat că, în urma unor întâlniri ale premierului Sanchez cu alți lideri europeni pentru analizarea situației complicate din Orientul Mijlociu, s-a luat decizia recunoașterea Palestinei.
Pedro Sanchez s-a întâlnit cu mai mulți lideri europeni și le-a explicat poziția sa într-o încercare de a obține o coordonare în această direcție.
Indiferent dacă alte ţări se alătură sau nu poziţiei Spaniei de a recunoaşte statul palestinian, guvernul de la Madrid a adoptat deja o decizie politică şi va anunţa această recunoaştere înainte de sfârşitul primului semestru al anului în curs, mai degrabă în următoarele săptămâni, afirmă sursele guvernamentale spaniole citate.
Prim-ministrul Pedro Sanchez a mers într-un turneu în mai multe ţări din UE pentru a impulsiona recunoaşterea statului palestinian şi s-a întâlnit, la Bruxelles, laConsiliul European extraordinar desfăşurat miercuri şi joi, cu omologii săi din Malta şi Luxemburg, Robert Abela şi Luc Frieden.
Discuţia cu premierul maltez a relevat puncte de vedere apropiate pe acest subiect, dar fără vreun angajament din partea acestuia, iar cea cu premierul luxemburghez a constat doar într-un schimb de puncte de vedere.
La finalul unui alt summit european, desfăşurat luna trecută, Spania, Irlanda, Malta şi Slovenia s-au declarat într-un comunicat comun deschise recunoaşterii statului palestinian când acest lucru „ar putea aduce o contribuţie pozitivă şi circumstanţele vor fi cele corecte”.
În prezent, opt state membre ale UE recunosc Palestina ca stat, respectiv ţările europene care au luat această decizie în contextul din perioada comunistă - Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, plus Cipru şi Suedia. Alte 13 ţări membre ale UE au birouri diplomatice la Ierusalimul de Est sau la Ramallah.
Editor : Adrian Dumitru