Medicilor din orașul belgian Liège li s-a cerut să continue să lucreze chiar dacă au coronavirus, pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri și a valului de internări din spitale.
Aproximativ un sfert din personalul medical din acest oraș ar fi infectat cu coronavirus. Acum, 10 spitale au solicitat ca personalul care a fost testat pozitiv, dar care nu prezintă simptome, să continue să lucreze, relatează BBC News.
Șeful Asociației Belgiene a Sindicatelor Medicale a declarat pentru BBC că aceasta ar fi singura variantă prin care se poate preveni prăbușirea sistemului spitalicesc, lucru care s-ar putea întâmpla în câteva zile. Însă dr. Philippe Devos a recunoscut că există un risc uriaș ca virusul să fie transferat la pacienți.
Una din trei persoane testate în orașul estic belgian este pozitivă. Spitalele transferă pacienți și în alte localități și anulează intervențiile chirurgicale non-urgente, la câteva zile după ce ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a avertizat că țara este aproape de un „tsunami” de infecții, în care autoritățile „nu mai controlează ceea ce se întâmplă”.
Și alte țări din Europa se confruntă cu situații la fel de dramatice.
La o conferință de presă de luni, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au sugerat că ar fi necesare restricții de călătorie, izolare la domiciliu și chiar carantine naționale pe întreg continentul, pentru a putea fi gestionate noile focare.
„În acest moment, suntem cu mult în spatele acestui virus în Europa, așa că, pentru a trece cu bine mai departe, va fi nevoie de o accelerare serioasă a măsurilor”, a avertizat șeful OMS pentru situații de urgență, dr. Mike Ryan.
Italia - afectată grav de virus în martie - a închis săli de sport, teatre și piscine, în încercarea de a reduce numărul cazurilor. Țara a raportat peste 21.200 de noi infecții duminică.
Guvernul italian a avertizat că explozia numărului de cazuri pune o presiune uriașă pe serviciile de sănătate, dar prim-ministrul Giuseppe Conte a spus că un nou blocaj total ar fi catastrofal pentru economie.
Editor : D.C.