Belgia ar putea rămâne fără paturi de terapie intensivă în două săptămâni, dacă numărul pacienților internați în spitale va continua să crească în ritmul actual, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. Numărul pacienţilor de la unităţile de terapie intensivă se dublează la fiecare opt zile.
Belgia, țară cu 11 milioane de locuitori, are a doua cea mai ridicată rată de infectare pe cap de locuitor din Europa, după Cehia. Numărul de noi cazuri s-a dublat la fiecare 13 zile şi a atins un vârf de peste 18.000 la 20 octombrie, o creştere de aproape zece ori faţă de vârful din timpul valului din primăvară al pandemiei.
Numărul de pacienţi de la unităţile de terapie intensivă se dublează la fiecare opt zile - până la 757 duminică -, numărul total al persoanelor internate în spital fiind de 4.827.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Yves Van Laethem, a declarat într-o conferinţă de presă că, în Belgia, capacitatea de 2.000 de paturi la terapie intensivă ar putea fi ocupată în două săptămâni, dacă actualul ritm de înmulţire a cazurilor continuă.
"În următoarele patru zile, până la sfârşitul săptămânii, ar urma să trecem de pragul de 1.000 de pacienţi la terapie intensivă", a spus Van Laethem.
"Dacă această curbă nu se va schimba prin comportamentul nostru, ar urma să ajungem la 2.000 de pacienţi la terapie intensivă în două săptămâni, capacitatea noastră maximă", a adăugat el.
Regiunea Bruxelles, una dintre cele mai afectate din Europa, a dispus sâmbătă ca toate centrele sportive şi instituţiile culturale să se închidă, iar intervalul de interdicţie de circulaţie este mai mare începând de luni.
Tot luni, 590 de persoane erau internate în spital, la fel ca în perioada de vârf a primului val, în martie-aprilie.
Belgia a avut săptămâna trecută o medie zilnică de 1.288 de noi infectări cu COVID-19 la 100.000 de locuitori. Cu un total de 10.810 morţi, are una dintre cele mai ridicate rate de deces pe cap de locuitor din lume.