Singurul motiv pentru care Polonia rămâne încă în UE. Opinia lui Donald Tusk
Data publicării:
Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a estimat că, în Polonia, conservatorii naţionalişti aflaţi la putere ar putea să încerce să scoată ţara din Uniunea Europeană odată ce Varşovia va deveni contributor net la bugetul european, potrivit unui interviu publicat miercuri în revista catolică liberală Tygodnik Powszechny.
Tusk a estimat, de asemenea, că multe decizii cheie ale guvernului conservator de la Varşovia „răspund intereselor şi aşteptărilor Moscovei'', relatează AFP, potrivit Agerpres.
Donald Tusk, fost premier centrist al Poloniei şi principalul rival al partidului Lege şi Justiţie (PiS), al lui Jaroslaw Kaczynski, aflat la putere, a făcut declaraţiile respective în timp ce ţara sa este implicată într-o serie de conflicte cu UE, referitoare la controversatele sale reforme judiciare, care, luna trecută, au determinat Bruxelles-ul să lanseze proceduri disciplinare fără precedent.
„Pentru PiS, echilibrul beneficiilor apartenenţei la UE se reduce doar la un bilanţ al plăţilor, fără să ţină cont de toate celelalte avantaje, precum piaţa comună, ordinea legală, garanţiile de securitate etc.'', a declarat Tusk.
„Atât timp cât nu suntem contributori neţi, situaţia le convine. Pot să-mi imaginez că, în ziua în care Polonia se va alătura contributorilor neţi, puterea va decide să-i întrebe pe polonezi dacă vor ca ţara lor să rămână în cadrul UE şi se apucă apoi să-i facă să creadă că trebuie să spună adio Uniunii Europene'', a explicat Tusk.
AFP notează că nu se ştie deocamdată când ar putea deveni Polonia un contributor net. În prezent, ea este primul beneficiar de fonduri europene, cu 7,1 miliarde de euro în 2016.
Tusk şi-a exprimat regretul că Bruxelles-ul a fost nevoit să recurgă la Articolul 7 din Tratatul European în cazul Poloniei, suspectată că face să planeze „o ameninţare sistemică'' asupra statului de drept. El a estimat că „PiS poate încă să pună capăt crizei revenind asupra modificărilor sale din sistemul judiciar''.
„Comportamentul faţă de UE, tentativele de a constitui un grup aparte, format din ţări vecine direct sau indirect cu Rusia care se îndepărtează din ce în ce mai mult de centrul occidental, de atitudinea faţă de democraţia liberală, faţă de organizaţii neguvernamentale, faţă de independenţa tribunalelor şi a media, faţă de minorităţile sexuale... Aş putea enumera şi mai multe subiecte, în care PiS şi Moscova au obiective şi opinii similare'', a subliniat Tusk.
Cu toate acestea, a insistat Tusk, „la Bruxelles există încă o enormă speranţă - nu mai vorbesc de încredere, care a dispărut de mult timp - că Polonia va rămâne în Uniunea Europeană''.