Serviciul britanic MI5 este suspectat că ar fi „monitorizat” o fată de 16 ani, acuzată de terorism, dar nu a împiedicat sinuciderea ei

Data publicării:
Sediul MI5
Sediul MI5, Londra. Foto: Profimedia

Statul britanic pare să fi „contribuit” la moartea unei adolescente care și-a luat viața, anul trecut, după ce a fost investigată pentru presupuse acțiuni de terorism. Ea a fost fost pregătită de un extremist de extremă-dreapta și ulterior arestată. La scurt timp fata s-a sinucis, scrie BBC

Rhianan Rudd, în vârstă de 16 ani, a fost găsită moartă într-o casă de copii pe 19 mai anul trecut.

Ea fusese reținută cu aproximativ 18 luni înainte pentru că descărcase un manual de fabricare a unei bombe. În toată această perioadă ea a fost „monitorizată” îndeaproape de MI5.

MI5 a monitorizat îndeaproape o adolescentă care și-a luat viața după ce a fost pregătită de un extremist american de extremă dreaptă și arestată sub suspiciunea de infracțiuni de terorism, s-a aflat în urma unei anchete.

La 15 ani, Rhianan Rudd a fost cea mai tânără persoană acuzată de infracțiuni de terorism în Regatul Unit, scrie BBC, dar urmărirea penală a fost ulterior întreruptă.

Ea avea 16 ani când și-a luat viața la 19 mai 2022.

În cadrul unei audieri preliminare anchetei, care a avut loc recent, MI5 a furnizat informații poliției, dar a spus că nu a mai avut nicio implicare în arestarea și inculparea lui Rhianan.

Rhianan, care s-a născut în Essex, dar s-a mutat în Derbyshire în 2012, era un copil dat spre adopție în momentul în care a murit. Ea a fost reținută în octombrie 2020 pentru că a descărcat un manual de fabricare a unei bombe și a fost acuzată de diverse infracțiuni în aprilie anul următor.

Adolescenta, care suferea de autism, urma să fie judecată în martie 2022, însă acuzațiile au fost retrase în decembrie 2021, după ce au apărut dovezi că fusese pregătită de extremistul american Christopher Cook.

Investigație BBC

O investigație a BBC, publicată anul trecut, a arătat că dovezile care demonstrau pregătirea și exploatarea sexuală a lui Rhianan au fost predate MI5 cu câteva luni înainte ca ea să fie acuzată.

O anchetă completă este programată să înceapă la 26 februarie anul viitor și se estimează că va dura aproximativ trei săptămâni.

Până acum aproximativ 600 de dosare au fost transmise medicului legist ca probe, totalizând aproximativ 17.000 de pagini.

Jesse Nicholls, reprezentând familia lui Rhianan, a solicitat ca amploarea monitorizării MI5 să fie discutată în cadrul procedurii. El a declarat instanței că ea a fost „un copil care a murit în circumstanțe care au implicat o perioadă excepțională de implicare a statului până la moartea sa”, adăugând că interesul public în examinarea rolului statului „este imperios”.

„Se pare că ea a fost monitorizată de MI5 în perioada în care era supusă exploatării online”, a spus el.

Neil Sheldon KC, reprezentând Ministerul de Interne, a declarat că informațiile adunate vor fi cercetate cu atenție întucât sunt foarte sensibile. „Vom vedea dacă se cunoștea vreo informație cu privire la riscul de autovătămare sau sinucidere și dacă s-a făcut ceva în legătură cu aceste informații”. „Susținem că acesta nu este un caz în care este necesar să se evalueze substanța informațiilor de bază colectate de MI5.”, a mai spus.

Cine este Christopher  Cook

Christopher Brenner Cook, 20 de ani, din Columbus, Ohio, a fost condamnat la 92 de luni de închisoare, în aprilie 2023, după ce a fost acuzat de conspirație în vederea furnizării de sprijin material teroriștilor. Împreună cu el a fost condamnat, la 60 de luni de închisoare, Jonathan Allen Frost, 24 de ani, din Katy, Texas.

 

 

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
10.000 lei amendă pentru proprietarii de apartamente care își supără vecinii. Ce nu au voie să facă?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...