Șeful OMS este optimist că pandemia va fi învinsă în 2022. Există, însă, o condiție

Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. cu mainile impreunate im dreptul fetei
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Foto: Profimedia Images

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesu, este optimist că pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, cu condiția ca țările să colaboreze pentru a limita răspândirea virusului. Într-un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou, el a avertizat însă din nou în privința „naționalismului obtuz” și a „acaparării” de vaccinuri de către anumite țări, relatează BBC.

Comentariile sale vin la doi ani de când OMS a fost notificată pentru prima dată despre cazuri cu o tulpină necunoscută de virus care provoacă pneumonie în China. Numărul cazurilor de Covid în lume se ridică acum la 287 de milioane, în timp ce aproape 5,5 milioane de persoane au murit.

În întreaga lume, oamenii au marcat venirea noului an cu speranță, dar sărbătorirea a fost modestă, multe țări dorind să descurajeze marile aglomerații. Coronavirusul rămâne ca parte din viața de zi cu zi: o boală care a închis granițele, a produs suferință, a despărțit familii și a făcut din mască un accesoriu de neocolit.

Noul obiectiv al OMS pentru 2022

În ciuda tuturor acestor lucruri, dr. Tedros a transmis o notă pozitivă în discursul său, menționând că acum există mult mai multe instrumente pentru a trata Covid-19, notează BBC. În același timp, oficialul OMS a avertizat că inechitatea continuă să caracterizeze distribuirea vaccinurilor, ceea ce sporește riscul de evoluție și mutație a virusului.

Citiți și: Director OMS: Faza acută a pandemiei de coronavirus s-ar putea încheia în 2022

„Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât inechitatea va continua mai mult timp, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea”, a spus el. „Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, a adăugat șeful OMS.

În acest context, în mesajul său, dr. Tedros a adus în discuție și ratele scăzute de vaccinare din unele țări. De aceea, OMS a stabilit un nou obiectiv pentru 2022: vaccinarea a 70 la sută din populație în toate țările, până în iulie, pentru a putea pune capăt pandemiei.

În timp ce mare parte a populației din Europa și din America a primit cel puțin o doză de vaccin, obiectivul OMS de a atinge o rată de vaccinare completă de 40 la sută în fiecare țară până la sfârșitul anului 2021 a fost ratat, mai ales în cazul Africii.

Dr. Tedros a criticat în numeroase rânduri națiunile mai bogate pentru că împiedică aprovizionarea globală cu vaccinuri, vaccinând complet o mare parte din populația lor, în timp ce alte state încă așteaptă primele doze.

Citiți și: Record absolut de infectări cu coronavirus în lume. Europa extinde restricțiile, șeful OMS spune că urmează un „tsunami de cazuri”

Tabloul momentului în pandemia de coronavirus

Între timp, Africa de Sud, unde a fost semnalată pentru prima dată varianta Omicron - cea care stârnește îngrijorare sporită pentru moment în întreaga lume -, a ridicat restricțiile de circulație pe timpul nopții și a anunțat că este posibil să fi depășit vârful infecțiilor noi.

Deși mai multe țări europene, printre care Marea Britanie, Franța, Italia și Grecia, au raportat cazuri-record de noi infecții, datele de până acum sugerează că infecțiile cu Omicron nu sunt atât de grave.

Totuși, chiar în perioada sărbătorilor, Omicron a făcut să fie anulate mii de zboruri, dintre care aproape jumătate în SUA, în condițiile în care companiile aeriene se confruntă cu îmbolnăvirea personalului.

Oficialii din domeniul sănătății din Franța au declarat că Omicron este acum varianta dominantă a țării. Președintele Macron a declarat că următoarele săptămâni vor fi dificile, dar a spus și el că este „optimist” pentru anul care urmează.

În același timp, Israelul - care a avut multe inițiative de pionierat în această pandemie - a devenit una dintre primele țări din lume care a aprobat o a patra doză de vaccin anti-Covid.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...