John Bolton, consilierul Casei Albe pe probleme de securitate națională, nu este cunoscut doar ca un „băiat dur” al politicii externe americane, un „Dirty Harry” al conservatorismului republican, ci și ca un iscusit creator de concepte. Celebra Axă a Răului, conceptul emblematic al erei George W. Bush, revine acum sub un alt ambalaj.
În politică, forța metaforică a unui concept bine gândit poate produce veritabile mentalități publice. Cum a fost, de pildă, cazul României în timpul președinției lui Traian Băsescu, în care expresia de bază folosită constant de șeful statului, până la inserția ei congenitală în dezbaterea publică, a fost „sistemul ticăloșit”. Sau acum: coaliția PSD-ALDE și narațiunea conspirativă a „statului paralel”.
În mai 2002, John Bolton, o piesă capitală atunci în cercul puterii de la Washington, ținea un discurs în care lansa în spațiul public conceptul de Axă a Răului, ce avea să devină unul dintre pilonii esențiali ai arhitecturii de politică externă din primul mandat al lui George W. Bush, un fel de „hard disk” al spaimelor care măcinau societatea americană după momentul 11 septembrie.
Într-o primă fază, Axa Răului era compusă, ca amenințări existențiale la adresa felului american de a trăi în libertate, din Iran, Irak și Coreea de Nord. Apoi, odată cu evoluțiile geopolitice, pe Axa Răului au intrat Siria, Libia și Cuba.
Axa Răului devine Troica Tiraniei
Acum, revenit la Casa Albă, John Bolton reșapează acest tip de management maniheist și oferă o nouă listă de imanici ai democrației. Pe 1 noiembrie, într-un discurs susținut la Miami, în Freedom Tower, Bolton a lansat conceptul de Troică a Tiraniei. Cine sunt protagoniștii? Trei țări din America Latină: Cuba, Venezuela și Nicaragua. În opinia lui John Bolton, aceste trei state compun un trident al autoritarsimului latino-american.
Sub conducerea lui Donald Trump, a spus Bolton, Statele Unite nu vor mai „accepta despoți și dictatori lângă în coasta noastră”.
Cuba, Nicaragua și Venezuela au dat dovadă de „același comportament opresiv al torturii și crimei”, a afirmat americanul, adăugând că această „troică a terorii” este cauza unei „imense suferințe umane, impulsul unei uriașe instabilități regionale și geneza unui comunism sordid în emisfera vestică”.
A deschis consilierul pe securitate națională al Casei Albe o rută punitivă la granițele regionale ale SUA? „John Bolton a exprimat clar astăzi că administrația va porni în urmărirea” celor trei țări, este de părere Jason Marczak, directorul Centrului Latino-american Adrienne Arsht al think tank-ului Atlantic Council.
„Poziția sa de forță nu este o supriză. Guvernul Statelor Unite a început să exercite tot mai multe presiuni asupra acestor trei țări”, subliniază analistul.
Cuba, Venezuela și Nicaragua
Despre regimul de la Havana, Bolton a declarat că acesta „a suprimat orice libertate cunoscută omului” și a promis că administrația Trump nu „va romantiza gherilele marxiste pentru a promova o iluzie a gloriei noastre. Sancțiunile sunt preocuparea noastră, nu selfie-urile”.
„Membrii acestei administrații nu vor face niciodată o poză lângă o imagine cu Che Guevara, așa cum a făcut Barack Obama” în 2016 la Havana, a mai afirmat Bolton.
În privința regimului dictatorial al lui Nicolas Maduro din Venezuela, Bolton a precizat: „Statele Unite nu vor tolera subminarea de către Maduro a instituțiilor democratice și violența nemiloasă împotriva civililor nevinovați”.
Același mesaj l-a transmis John Bolton și puterii din Nicaragua, țară care trece printr-o atmosferă de război civil, supranumită adesea în presa internațională ca „Venezuela 2”.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat joi că speră la „un miracol” care să pună capăt sancţiunilor împotriva ţării sale şi a Cubei, calificând drept „cea mai savuroasă victorie" votul Naţiunilor Unite în favoarea unei rezoluţii ce solicită ridicarea embargoului american împotriva Cubei, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.
Fără a menţiona explicit noile sancţiuni americane decretate joi împotriva Venezuelei, Nicolas Maduro a reacţionat într-un discurs radiotelevizat, afirmând că speră ca „într-o zi preşedintele Donald Trump să dea socoteală de calea fără ieşire" pe care o reprezintă „politicile sale de eşec împotriva Cubei, Venezuelei şi Nicaragua". „Preşedintele Donald Trump ar trebui să deschidă ochii (...) Calea cea bună este cea a respectului, dialogului (...), nu a ameninţării, şantajului, sancţiunilor ilegale, aceasta nu este calea umanităţii", a adăugat Maduro.