În Afganistan au apărut „școli secrete” pentru fete. Este act un mic, dar puternic, de sfidare împotriva talibanilor, care au interzis educația tinerelor afgane. BBC a vizitat o astfel de școală, ascunsă într-un cartier rezidențial.
12 adolescente fac aici cursuri.
„Știm de amenințări și ne facem griji pentru ele”, spune singura profesoară, dar adaugă că „educația fetelor merită orice risc”.
În toate provinciile din țară, cu mici excepții, școlile secundare pentru fete au fost închise de talibani.
La școala vizitată de BBC, profesoara a încercat să recreeze o sală de clasă adevărată, cu șiruri de bănci îngrijite, albastre și albe.
„Facem tot posibilul să ținem totul secret. Dar chiar dacă mă arestează, chiar dacă mă bat, merită”, spune profesoara.
În martie, existau semnale că școlile de fete se vor redeschide. Dar la doar o oră după ce elevele au intrat în clase, talibanii s-au răzgândit. Pentru elevele de la școala secretă și pentru multe alte adolescente, amintirea este încă dureroasă.
„Au trecut două luni și încă școlile nu s-au redeschis. Sunt atât de tristă”, a spus una dintre eleve, în vârstă de 19 ani, care își acoperă fața pentru a-și ascunde lacrimile.
Dar alte fete au decis să-i sfideze pe talibani și au un mesaj pentru alte adolescente din Afganistan: „Fiți curajoase! Dacă aveți curaj, nimeni nu vă poate opri”.
Școlile primare pentru fete s-au redeschis, iar participarea elevelor a crescut, ca urmare a îmbunătățirii securității în zonele rurale ale țării. Dar nu este clar când - sau dacă - fetele mai mari vor mai avea voie să se întoarcă oficial la școală.
Talibanii au spus că trebuie creat mai întâi „mediul islamic” corect pentru acest lucru. Totuși, având în vedere că școlile erau deja separate în funcție de gen, nimeni nu este sigur ce înseamnă acest lucru.
Oficialii talibani au susținut în mod repetat că școlile de fete se vor redeschide, dar recunosc că educația feminină este o problemă „sensibilă” pentru ei. Potrivit mai multor surse citate de BBC, câțiva taliban radicali, dar foarte influenți par să se opună în continuare educației pentru fete.
În privat, alți talibani și-au exprimat dezamăgirea față de decizia de a nu deschide școlile pentru fete. Ministerul Educației a părut surprins atunci când conducerea talibană a decis că școlile pentru fete trebuie să rămână îchise, iar unii oficiali talibani și-ar fi trimis fiicele să învețe în Qatar sau Pakistan.
În ultimele săptămâni, mai mulți clerici care au legături cu talibanii au emis fatwa, sau decrete religioase, care susțin dreptul fetelor de a învăța. Șeicul Rahimullah Haqqani este un cleric afgan care locuiește în Peshawar, Pakistan. Este foarte respectat de talibani și, într-o vizită la Kabul, luna trecută, s-a întâlnit cu personalități de rang înalt din cadrul guvernului taliban.
„Nu există nicio justificare în sharia (legea islamică) pentru a spune că educația femeilor nu este permisă. Chiar nicio justificare”, a spus el pentru BBC.
„Toate cărțile religioase spun că educația feminină este permisă și obligatorie, pentru că, de exemplu, dacă o femeie se îmbolnăvește, într-un mediu islamic precum Afganistan sau Pakistan, și are nevoie de tratament, este mult mai bine dacă este tratată de o femeie medic”, a explicat el.
Editor : M.B.