După recordurile de temperatură de luni și marți, primele estimări arată că lumea a avut parte de ceva nemaivăzut până acum, respectiv cele mai calde șapte zile la rând. ONU avertizează că „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”, iar dacă asta va continua, situația va deveni catastrofală, scrie The Guardian.
Secretarul general al ONU António Guterres a declarat că „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”, deoarece o analiză estimează că temperaturile medii de pe glob în cele șapte zile până miercuri au fost cea mai ridicate. Concret, e vorba despre cea mai caldă săptămână înregistrată vreodată.
„Dacă continuăm să amânăm măsurile cheie care sunt necesare, ajungem să trecem printr-o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, a spus António Guterres, referindu-se la recordurile mondiale de temperatură doborâte luni și marți.
Luni, temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată într-o zi de când au început măsurătorile meteorologice. Marți, temperatura a urcat și mai mult, ajungând la 17,18 grade Celsius. Recordul precedent fusese înregistrat în august 2016 și era de 16,92 grade Celsius.
Experții avertizează că acest record va mai fi bătut de mai multe ori în acest an. Robert Rohde, cercetător șef la Berkeley Earth, a scris într-un mesaj pe Twitter, marți, că „vom avea, foarte probabil, zile chiar mai calde în următoarele șase săptămâni”.
Acest record global este unul preliminar, dar reprezintă un nou indiciu cu privire la felul rapid în care planeta se încălzește. Fenomenul meteorologic El Niño, cu efect de încălzire, se suprapune, în aceste zile, peste încălzirea globală provocată de activitatea umană. În cele șapte zile, temperatura medie zilnică a fost cu 0,04 grade Celsius mai mare decât în orice săptămână în 44 de ani, potrivit datelor Climate Reanalyzer de la Universitatea din Maine. Măsurătorile climatice arată temperatura medie miercuri a rămas la maximul record de 17,18 Celsius înregistrat cu o zi în urmă.
Administrația Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA), ale cărei cifre sunt considerate standardul de bază în analizele climatice, a comunicat joi că nu poate valida cifre neoficiale. Însă, NOAA monitorizează temperaturile globale și înregistrează datele lunar și anual, nu zilnic. „Recunoaștem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice și, în combinație cu El Niño și condițiile verii fierbinți, observăm temperaturi record în multe locuri de pe tot globul”, a adăugat NOAA.
Oamenii de știință sunt cu toții de acord că schimbările climatice duc la modele de climă neexperimentate până acum. Totodată, potrivit acestora, căldura crescută cauzată de acțiunile omului, combinată cu revenirea El Niño, ar duce la mai multe recorduri de temperatură. ONU a confirmat marți revenirea El Niño, după șapte ani.
Luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor
Temperaturile la nivel global au urcat dramatic luna trecută, în condițiile unui val de căldură extremă care a pârjolit sudul Statelor Unite și Mexicul și a crescut temperatura oceanului la niveluri alarmante, arată un nou raport climatic
Analiza realizată de Agenția pentru Schimbări Climatice Copernicus a Uniunii Europene a arătat că luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor, diferența dintre el și recordul precedent, din 2019, fiind una „substanțială”.
Cercetătorii avertizează de multă vreme că aceste recorduri constante de temperatură ne arată o accentuare a crizei climatice. Anul acesta, lucrurile se vor înrăutăți și mai mult din cauza El Niño și a efectului său adițional de încălzire.
Nord-vestul Europei a trecut prin temperaturi nemaivăzute în ultima perioadă. Inclusiv în Regatul Unit a fost înregistrat cel mai fierbinte iunie din istoria măsurătorilor, conform agenției meteorologice britanice. De asemenea, temperaturile în părți ale Canadei, în Statele Unite, Mexic, Asia și estul Australiei au fost „semnificativ” mai mari decât în mod obișnuit în iunie, conform raportului. În SUA, statul Texas și părți ale Sudului au trecut printr-un val de căldură brutal la sfârșitul lui iunie, cu temperaturi fără precedent și umiditate extremă. Acest val, care s-a întins până în America Centrală, a ucis 112 oameni în Mexic, din luna martie.
Și oceanele au continuat să se încălzească semnificativ, tendințele de la începutul lui 2023 continuând, conform raportului publicat joi. În Atlanticul de Nord s-au înregistrat temperaturi nemaivăzut de mari în iunie, iar un val de căldură marină de categoria 4, caracterizat drept „extrem”, a fost observat în Irlanda, Regatul Unit și în Marea Baltică. „Temperaturile au fost neobișnuite deasupra oceanului și mai ales în jurul Antarcticii în această săptămână, deoarece fronturile atmosferice de deasupra Oceanului de Sud sunt puternice, împingând aerul cald spre sud”, a spus Raghu Murtugudde, profesor de științe atmosferice și oceanice la Universitatea din Maryland.
Chari Vijayaraghavan, explorator care a vizitat constant Arctica și Antarctica în ultimii 10 ani, a declarat că încălzirea globală este evidentă la poli și amenință fauna sălbatică a regiunii și intensifică topirea gheții, ceea ce ridică nivelul apei. El a avertizat că încălzirea globală ar putea duce la creșterea riscurilor de răspândire a bolilor, cum ar fi gripa aviară în Antarctica, care va avea consecințe devastatoare pentru pinguini și fauna din regiune.
Editor : G.M.