Scene de haos într-o închisoare din R.D. Congo, unde 129 de persoane au fost ucise într-o tentativă de evadare în masă

Data publicării:
profimedia-0904416765
Mai mult de 12.000 de deţinuţi, majoritatea arestaţi preventiv, erau reţinuţi în închisoarea Makala înainte de tentativa de evadare, chiar dacă unitatea avea locuri pentru doar 1.500 de persoane. Foto: Profimedia Images

Cel puţin 129 de persoane au fost ucise într-o tentativă de evadare în masă din cea mai mare închisoare din Republica Democrată Congo, cea mai recentă dintr-o serie de evenimente violente petrecute în închisorile din ţara central africană, relatează CNN, preluată de news.ro.

Deţinuţii au încercat să evadeze în masă din închisoarea centrală Makala din capitala Kinshasa, luni noapte, în jurul orei locale 2.00, a declarat reporterilor ministrul de interne Jacquemain Shabani Lukoo Bihango.

„Bilanţul uman provizoriu este de 129 de morţi, dintre care 24 prin împuşcare după avertisment. Ceilalţi au murit prin bruscare, sufocare, iar unele femei au fost violate”, a declarat Bihango. Acesta a adăugat că 59 de persoane primesc îngrijiri medicale.

Un locuitor din Kinshasa, Daddi Soso, a declarat pentru Agence France-Presse că focurile de armă au răsunat timp de mai multe ore în timpul incidentului şi că a văzut ulterior vehicule de securitate care scoteau cadavrele din închisoare.

O serie de videoclipuri cu conţinut explicit care circulă pe reţelele sociale - neverificate de CNN - au arătat zeci de cadavre însângerate pe jos. Într-o înregistrare video a Ministerului de Interne au fost observate, de asemenea, pagube extinse la mai multe clădiri ale închisorii. Într-un perete exterior se vede o gaură mare, unde cărămizile par să fi fost îndepărtate, în timp ce pereţii altor clădiri sunt negri şi arşi. Imaginile video filmate în interiorul închisorii arată mai multe camere devastate, cu resturi, mobilier de birou ars şi hârtii împrăştiate pe podea.

Mai multe clădiri ale închisorii, inclusiv birouri, registratura, infirmeria şi depozitele de alimente, au fost distruse de incendii în timpul tentativei de evadare, a declarat ministrul la conferinţa de presă.

Ministrul de interne Bihango a convocat marţi o reuniune de criză a serviciilor de apărare şi securitate ale ţării după ce a primit instrucţiuni de la „ierarhia superioară” a ţării.

Guvernul este uşurat că „a fost restabilit calmul”, a declarat el, adăugând că investigaţiile privind incidentul sunt în curs.

Mai mult de 12.000 de deţinuţi, majoritatea arestaţi preventiv, erau reţinuţi în închisoarea Makala înainte de tentativa de evadare, chiar dacă unitatea avea locuri pentru doar 1.500 de persoane, potrivit unui raport recent al Amnesty International, care a subliniat condiţiile de detenţie „îngrozitoare” din această unitate.

Într-o declaraţie făcută luni pe reţelele sociale, ministrul justiţiei, Constant Mutamba, a condamnat tentativa de evadare din închisoare drept un „act premeditat de sabotaj”. Mutamba a interzis procurorilor să transfere deţinuţi la închisoarea Makala „până la noi ordine”, ca parte a unei serii de măsuri pe care le-a anunţat pentru a soluţiona problema supraaglomerării închisorilor din ţară.

Evadările din închisori sunt frecvente în RDC, în ultimii ani fiind lansate mai multe atacuri asupra instituţiilor penitenciare.

Mai mult de 50 de deţinuţi, inclusiv liderul unei secte religioase, au evadat din închisoarea Makala în 2017, în urma unei invazii a grupului.

Iar în 2020, o grupare rebelă legată de ISIS a revendicat o evadare care a eliberat aproape 1.000 de deţinuţi dintr-o închisoare din Beni, în nord-estul RDC. Cel puţin 11 persoane, inclusiv membri ai personalului de securitate, au fost ucise în acel atac.

O altă evadare a fost înregistrată în anul următor la Matadi, una dintre cele mai vechi închisori din ţară, în urma căreia au evadat 189 de deţinuţi. Mai mult de 200 de alţi deţinuţi au evadat din aceeaşi închisoare în 2022, după ce şi-au însuşit arme din arsenalul unităţii.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu