Scene de „groază absolută” în nordul Fâşiei Gaza. „Cadavrele zac pe străzi, oamenii sunt înfometaţi”, spune un oficial ONU

Data publicării:
palestinieni raniti
Israelul a lansat o operaţiune militară vastă în Fâşia Gaza pentru a anihila gruparea Hamas. Foto: Profimedia Images

Martin Griffiths, responsabil cu operaţiunile de ajutor ale ONU în Fâșia Gaza, a vorbit despre situația cruntă de pe teren, relatând despre colegii săi că au asistat la „scene de groază absolută”, relatează CNN.

„Cadavrele zac pe stradă. Oameni înfometați opresc camioanele în căutarea a ceea ce pot obţine pentru a supravieţui”, a declarat Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator pentru ajutor de urgenţă, membrilor Consiliului de Securitate al ONU. 

Griffiths a spus că mulţi oameni nu mai aveau case în care să se întoarcă, sunt adăposturi în enclavă care găzduiesc mult mai mulţi oameni decât capacitatea normală.

Mâncarea şi apa se termină şi riscul de foamete creşte pe zi ce trece, a adăugat el.

Sistemul de sănătate, a spus el, se află „într-o stare de colaps”. Femeile nu au putut să nască în siguranţă, copiii nu se pot vaccina, bolile infecţioase sunt în creştere şi oamenii caută adăpost în curţile spitalelor.

Griffiths spune că trimiterea convoaielor umanitare în nord au fost îngreunată din cauza condițiilor imposibile, iar siguranţa lucrătorilor umanitari fiind pusă în pericol.

„Ordinele de evacuare sunt necruţătoare. Pe măsură ce operaţiunile terestre se deplasează spre sud, bombardamentele aeriene s-au intensificat în zonele în care civililor li s-a spus să se mute pentru siguranţa lor”, a declarat Griffiths referindu-se la politicile de evacuare ale Israelului.

„Nu există un loc sigur în Gaza. O viaţă umană demnă este aproape imposibilă”, a spus el.

Dar şeful umanitar al ONU le-a cerut oamenilor să nu uite „cele 1.200 de persoane ucise, miile rănite şi sutele luate în atacul brutal al Hamas şi al altor grupuri armate asupra Israelului din 7 octombrie”.

„Ceea ce am văzut din 7 octombrie este o pată pe conştiinţa noastră colectivă. Dacă nu acţionăm, va deveni o urmă care nu se va șterge niciodată”, a spus Griffiths.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri