Președintele Rusiei, Vladimir Putin, pare să semnaleze guvernului său și băncii centrale să lase deoparte disensiunile pentru a aborda o problemă critică atât pentru întreprinderi, cât și pentru oamenii obișnuiți: inflația.
Rata inflației din Rusia este de 8% față de acum un an, iar Putin recunoaște că este „un nivel relativ ridicat”. „Este imperativ să se evite orice nealiniere a indicatorilor macroeconomici-cheie și să se prevină dezechilibrele sectoriale, inclusiv necesitatea controlului inflației”, a declarat liderul rus la un forum de investiții de la Moscova, miercuri, notează Business Insider.
Putin a atras atenția asupra necesității „eforturilor comune coordonate” din partea guvernului rus și a băncii centrale pentru a reduce inflația. „Aș dori să subliniez că aceasta nu este doar o recomandare sau o propunere – acesta este un ghid de acțiune, așa cum văd eu”, a spus liderul de la Kremlin, miercuri, adăugând că cele două grupuri se coordonează deja.
Ținta de inflație a Rusiei este de 4%, iar Putin a spus că țara ar trebui să crească oferta de bunuri și servicii pentru a lupta împotriva inflației, potrivit agenției de presă de stat TASS. Înainte de pandemie și de războiul la scară largă din Ucraina, rata inflației țării – la fel ca cea a multor state similare – era mult mai scăzută, atingând 3% în decembrie 2019.
Comentariile lui Putin vin pe fondul plângerilor recente din partea elitelor de afaceri din Rusia care spun că nu vor să mai susțină unilateral economia țării, în timp ce ratele dobânzilor cresc la niveluri-record în economie.
În octombrie, banca centrală a Rusiei și-a majorat dobânda cheie la un nivel maxim de 21% pentru a atenua prețurile, intensificând criticile – din partea liderilor de afaceri, a grupurilor de lobby și a guvernului – împotriva politicilor guvernatorului băncii centrale ruse, Elvira Nabiullina.
Serghei Chemezov, directorul general al conglomeratului de apărare Rostec, a declarat în octombrie că ratele record ale dobânzilor „mănâncă” profitul din comenzile companiei.
„Dacă vom continua să lucrăm astfel, atunci majoritatea întreprinderilor noastre vor da faliment”, a atras atenția Chemezov.
Unul dintre cei mai importanți bancheri ai Rusiei a declarat pentru Reuters, la sfârșitul săptămânii trecute, că o rată ridicată a dobânzii ar putea să nu ajute prea mult, având în vedere cheltuielile mari de apărare și sancțiunile.
Creșterile de prețuri în Rusia fac viața foarte scumpă - untul și cartofii costă mult mai mult decât la începutul anului - și golesc buzunarele cetățenilor de rând.
Economiile de numerar ale rușilor sunt acum la cel mai mic nivel istoric, de 15,9 trilioane de ruble, sau 151,5 miliarde de dolari, din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor, a declarat miercuri VTB – al doilea cel mai mare creditor al Rusiei. Această cifră nu include deținerile în valută străină, pe care VTB le estimează la aproximativ 94 de miliarde de dolari.
Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca banca centrală a Rusiei să-şi majoreze rata cheie a dobânzii la 23% la întâlnirea din 20 decembrie. Dar Nabiullina a spus că nu este o măsură predeterminată.
Editor : Ș.R.