De ce sancțiunile actuale nu au scufundat economia Rusiei. Vladimir Putin are încă suficiente resurse pentru continuarea războiului

Data publicării:
grafice si steagul rusiei
Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decât s-a prevăzut şi urmează să crească în acest an. FOTO: Shutterstock

Centrul de Analiză și Strategii în Europa (CASE) a publicat un raport, la sfârșitul lunii noiembrie, despre starea economiei ruse, în care autorii susțin că sancțiunile împotriva Rusiei, în forma lor actuală, nu sunt suficiente pentru a deveni o problemă cu adevărat serioasă pentru Vladimir Putin.

Vladislav Inozemțev, unul dintre autorii raportului, explică pentru publicația rusă independentă "The Insider" de ce efectul sancțiunilor s-a dovedit mai slab decât era de așteptat, în timp ce rezervele de stabilitate ale economiei ruse, dimpotrivă, s-au dovedit a fi semnificativ mai mari.

Sunt destui bani pentru război

Economia rusă, despre care unii experți și politicieni au prezis că se va prăbuși imediat sub greutatea sancțiunilor occidentale și a embargourilor europene, a supraviețuit totuși la 1.000 de zile de război. Din mai 2022, FMI și Banca Mondială și-au revizuit previziunile privind creșterea PIB-ului Rusiei de 11 ori – și întotdeauna în sus. Kremlinul a reușit să crească cheltuielile militare nominale de 3,4 ori (comparând 2024 cu 2021) și chiar și ținând cont de devalorizarea rublei, aceasta este o creștere semnificativă. În 2025, Kremlinul intenționează să majoreze cheltuielile militare cu aproape 25 la sută în plus, sperând totodată să nu reducă venitul real al populației și să mențină un buget echilibrat.

Cât vor mai ține însă resursele rusești? Evaluările experților variază: unii insistă asupra unui colaps rapid și cer ca sancțiunile existente să fie înăsprite și introduse altele noi; majoritatea experților pro-guvernamentali consideră că sancțiunile nu funcționează deloc, iar economia, chiar dacă funcționează la limita a ceea ce este posibil, rezistă în general bine.

Mulți credeau că specializarea economiei ruse pe materiile prime este un indicator al inferiorității acesteia, dar acest lucru poate fi privit diferit: cea mai bogată țară din lume în minerale este greu de izolat de economia globală, petrolul și alte resurse își găsesc încă cumpărători. Părea că naționalizarea economiei o face similară cu cea sovietică, dar în realitate s-a dovedit că companiile de stat își adaptează comportamentul la afacerile private, și nu invers.

Impactul mai puțin pregnant al sancțiunilor este rezultatul mai multor factori. Kremlinul a reușit să continue să exporte mărfuri ca urmare a unui grup diversificat de clienți din Sudul Global. În același timp, sancțiunile și restricțiile economice occidentale au oprit în mare măsură ieșirea de capital din Rusia. Drept urmare, Putin și-a consolidat serios baza financiară.

Acest lucru nu înseamnă că regimul de sancțiuni a fost un eșec total. Rusia rămâne din ce în ce mai departe în urma lumii dezvoltate din punct de vedere tehnologic și se bazează pe China pentru multe bunuri pe care până nu demult le producea ea însăși. Țara nu are practic nicio șansă de a reveni la nivelul său de dinainte de război de integrare în economia globală în viitorul apropiat. Totuși, restricțiile nu au reușit până acum să atingă obiectivul central: modificarea calculului lui Vladimir Putin cu privire la continuarea războiului din Ucraina. Autoritățile și populația rusă nu au realizat încă faptul că declinul economic este inevitabil, iar viitorul îndepărtat nu este, evident, o preocupare decisivă pentru cei mai mulți dintre factorii de decizie care gândesc pe termen scurt.

Patru piloni ai sustenabilității economice. Cum poate fi descrisă economia rusă la sfârșit de 2024

Pe de o parte, Rusia se confruntă cu o inflație rampantă, declanșată de politica fiscală a guvernului și de plăți uriașe către personalul militar. De la începutul anului 2024, plata maximă pentru semnarea unui contract de serviciu militar cu Ministerul Apărării a crescut de 20 de ori mai repede decât ar sugera rata oficială a inflației. Rata de bază a Băncii Rusiei suprimă activitatea de investiții și blochează în esență dezvoltarea mai multor industrii, inclusiv construcțiile de locuințe. Câștigurile limitate din valută, combinate cu volumele de import neschimbate, determină o creștere a cursului de schimb al dolarului, care, la rândul său, va duce la o creștere suplimentară a prețurilor.

În consecință, specialiștii se așteaptă la o încetinire a creșterii economice a Rusiei la începutul anului 2025, dar aceasta ar putea fi temporară, așa cum a fost scăderea în 2022.

În ciuda tendințelor de scădere, este puțin probabil ca populația rusă să se confrunte cu dificultăți economice grave în viitorul apropiat, notează Inozemțev. Spre deosebire de anii precedenți, națiunea se confruntă cu o penurie de forță de muncă, care a fost cauzată de recrutarea militară în masă, emigrarea a sute de mii de ruși educați și întreprinzători și exodul de neoprit al muncitorilor imigranți.

Lipsa, care va rămâne o constantă pentru anii următori, îi face pe angajatori dispuși să plătească salarii mai mari, reflectate în creșterea venitului nominal de cel puțin 17% în 2024. Această creștere are implicații negative pentru economie în ansamblu, deoarece sifonează resurse, dar atât timp cât bugetul permite astfel de cheltuieli, o parte semnificativă a populației active nu va resimți o scădere a veniturilor. În același timp, 18 milioane de ruși trăiesc sub pragul sărăciei – mai mult decât înainte de invazia la scară largă. Acest grup, format în majoritate din pensionari, va fi cel mai puternic afectat de inflație. Majoritatea rușilor care lucrează vor uita în curând „goana untului”, la fel cum au uitat de panica de anul trecut din cauza ouălor – al căror preț a scăzut, de fapt, cu 18,7% în ultimele 10 luni.

Aceste probleme sunt fundamental diferite de crizele majore din trecut, când o abundență de forță de muncă a permis guvernului rus și sectorului de afaceri să le pese foarte puțin de bunăstarea lucrătorilor, fie că erau locali (ca în anii 1990), fie importați (ca în anii 2010). Astăzi, atât timp cât veniturile personale nu scad, nu va exista niciun sentiment de criză.

Bugetul Rusiei pentru 2025 va depăși țintele

Al doilea factor care a menținut economia Rusiei stabilă în timpul războiului este starea bugetului său. Puțini ar fi bănuit că între 2021 și 2025, veniturile ar crește cu cel puțin 60% în termeni nominali (care este cu 18% peste inflația acumulată). Acest flux este asigurat de administrarea fiscală de înaltă tehnologie, profituri mari ale afacerilor și creșterea veniturilor nominale ale populației.

Cu o inflație în jur de 10-11% și cu creșteri de taxe de 2-2,5 trilioane de ruble (18,8-23,5 miliarde de dolari), bugetul Rusiei pentru 2025 nu doar că va îndeplini țintele de venituri, ci le va și depăși, subliniază economistul Vladislav Inozemțev în analiza sa. Între timp, toate crizele anterioare din Rusia s-au produs pe fundalul unor grave eșecuri bugetare – care nu sunt așteptate pe termen scurt.

Rusia încă își vinde petrolul la cote ridicate

A treia circumstanță importantă se referă la relațiile comerciale externe ale Rusiei. Rusia rămâne dependentă de exportul de petrol și alte materii prime și, deși a avut câteva probleme în acest domeniu, exporturile de metale feroase, care au reprezentat 10,6% din toate transporturile în străinătate în 2021, au scăzut cu o cincime în 2024. Principala marfă de export, petrolul, se vinde încă bine.

Nici embargoul european, nici lupta lentă împotriva „flotei din umbră” a lui Putin și a transporturilor ilegale nu au făcut o mare diferență. Ca exemplu similar, Iranul a introdus petrol în China de ani de zile, pretinzându-l drept țiței malaysian.

Chiar și la un preț de export de 50 de dolari pe baril, Rusia ar putea foarte bine să-și mențină cifrele bugetare actuale, chiar dacă profiturile ar scădea inevitabil. Dacă ar fi prezentă o amenințare cu adevărat semnificativă pentru economia rusă, probabil că ar fi vizibilă în avans - până acum, specialiștii nu prevăd o astfel de amenințare, dar poate apărea în 2025-2026.

O scădere ipotetică a veniturilor petroliere rusești la 50 de dolari pe baril ar duce probabil la devalorizarea rublei cu o rată care depășește inflația - o altă provocare pentru economie și populație, dar mult spus o catastrofă. Bugetul va continua să fie umplut, iar Kremlinul ar fi capabil să reducă plățile reale către populație suficient de ușor pentru a preveni orice criză – fie ea economică sau socială.

Creșterea ratei dobânzii și constrângerile legate de credite, impact limitat

A patra și ultima circumstanță se referă la creșterea ratei dobânzii și la constrângerile de credit. În opinia lui Inozemțev, acest factor va avea un impact limitat asupra economiei ruse. Majoritatea creditelor ipotecare emise în 2020-2024 au fost luate la rate preferențiale și vor necesita miliarde de dolari subvenții bugetare în următorii ani, dar aceste cheltuieli nu vor afecta în niciun fel populația. Deja în 2024, aceste cheltuieli au crescut de patru ori față de ținte.

Împrumuturile corporative vor încetini, dar trebuie ținut cont de două aspecte. Pe de o parte, o mare parte din aceste împrumuturi sunt oferite în condiții non-piață. Peste 28,3 miliarde de dolari în împrumuturi au fost emise la rate preferențiale care se luptă să se egaleze chiar și cu rata oficială a inflației. Pe de altă parte, amploarea împrumuturilor obținute este departe de a fi atât de mare pe cât s-ar putea crede.

Banca Rusiei tocmai a publicat un raport privind cheltuielile cu serviciul datoriilor ale companiilor. Acesta arată că, până la sfârșitul anului 2023, ele se ridicau la puțin peste 3% din costul produselor. Desigur, în timp de război, guvernul cu greu va acorda prioritate investițiilor comerciale, concentrându-se în schimb pe găsirea de bani pentru industria de apărare și armată. Dar nici în această situație, nu există premisele necesare pentru o recesiune gravă.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste o casă în Rusia în 2025? Scumpiri masive în ultimul an
Digi FM
Jennifer Lopez s-a reîntâlnit cu Ralph Fiennes, la 22 de ani de la premiera „Maid In Manhattan”: Te iubesc...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Cercetătorii britanici se așteaptă la „declanșarea pandemiei” unei boli care a ucis în trecut 200 de milioane...
Newsweek
Declarațiile ministrului muncii despre pensii care vor enerva pensionarii. „Nu în mandatul meu!”
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025