După un zbor de 9 ore, vineri seara, la ora 20:55, avionul la bordul căruia s-a aflat, inițial, și vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a aterizat la Chișinău. Atât pasagerii, cât și rudele sau prietenii care îi așteptau la aeroport s-au arătat extrem de nemulțumiți de întreaga aventură a avionului S7, provocată de prezența oficialului rus la bord, relatează deschide.md.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Mulți dintre pasageri nici nu au știut că în avionul cu care au zburat se afla Dmitri Rogozin. Rudele care îi așteptau au fost mai informate, din mass-media, și au avut o reacție critică în legătură cu faptul că vicepremierul rus a urcat la bordul aeronavei, ştiind prea bine că spaţiul aerian al UE îi este interzis și nici la Chişinău nu este binevenit.
Opiniile pasagerilor contactați de deschide.md au fost împărțite. Unii au învinuit autoritățile din România și Moldova, alții - pe Rogozin pentru că a insistat să vină. O femeie a spus că oficialul rus ar face bine să-şi ceară scuze mai degrabă de la pasagerii cursei decât de la artiştii ruşi reţinuţi pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi, în cele din urmă, trimişi acasă.
Avionul în care se afla vicepremierul rus nu a primit, vineri, acces în spaţiul aerian românesc. Vicepremierul rus voia să ajungă la Chişinău şi mai apoi în Transnistria. De la Moscova oficialul rus s-a îmbarcat într-o aeronavă de linie care a ocolit Ucraina, unde avioanele ruseşti au interdicţie de survol. A trecut apoi prin Polonia, Slovacia şi Ungaria. În momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian al României, controlorii de trafic de la Bucureşti au luat legătura cu echipajul avionului, pentru a confirma dacă la bord se află vicepremierul rus. Cum răspunsul a fost pozitiv, autorităţile române au luat decizia de a interzice survolarea teritoriului ţării de către aeronava rusă, pentru că vicepremierul rus are interdicţie de zbor, în spaţiul Uniunii Europene. Piloţii au luat legătura cu Budapesta, pentru că Rogozin a solicitat ca el, împreună cu delegaţia, să coboare în capitala Ungariei, iar avionul să plece în Republica Moldova. „Totodată, piloţii au vrut să se înţeleagă să alimenteze avionul în Budapesta, însă Ungaria a refuzat să ne lase să aterizăm la Budapesta”, a povestit chiar Rogozin. Aeronava a ajuns în cele din urmă la Minsk.
Decizia autorităţilor române l-a înfuriat pe Dmitri Rogozin, care a trecut la ameninţări. „Autoritățile României i-au supus pericolului pe pasagerii avionului S7, femei și copii. Combustibilul era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor!”, a scris Dmitri Rogozin pe Twitter, după care și-a continuat tirada pe Facebook.
Citiți și: Ameninţări la adresa României pe axa Chişinău-Moscova: „O să le iasă pe ochi!”, „Așteptați răspuns, nemernicilor!”
Rogozin cere „contramăsuri usturătoare” împotriva României
În urma acestei întâmplări, însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, a fost convocat pentru explicaţii de Ministerul rus de Externe, iar vicepremierul rus a postat un mesaj pe Twitter în care ameninţă România că „va plăti” pentru gestul său. Şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat Bucureştiul şi Occidentul că vor război. România, prin vocea ministrului apărării, face apel la calm.
Citiți pe aceeași temă:
Interdicție pentru Rogozin: Moscova protestează oficial
Detaliile povestite de Rogozin, după ce România i-a interzis tranzitul aerian
Reacția lui Dodon după ce avionul cu Rogozin la bord nu a fost primit în spațiul aerian al României
MAE: România a interzis survolul aeronavei lui Dmitri Rogozin în spațiul său aerian