Rusia vrea să interzică o „mișcare separatistă” care nu există (The Moscow Times)

Data publicării:
protestatar arestat de fortele ruse
Proteste anti-invazia din Ucraina, înăbușite în Rusia Foto: Profimedia Images

Rusia încearcă să declare ca extremistă și să interzică „Mișcarea Separatistă Antirusească”, scrie The Moscow Times, care observă că în Rusia nu există înscrisă o organizație cu această denumire.

Curtea Supremă din Rusia va lua în dezbatere pe 7 iunie cererea Ministerului Justiției de a declara extremistă mișcarea separatistă antirusească, al cărei scop ar fi de a „distruge unitatea multinațională și integritatea teritorială a Rusiei”.

Site-ul independent OVD-Info, care a relatat despre cererea ministerului justiției, scrie că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea Separatistă Antirusească”.

Observatorii au speculat că desemnarea „mișcării separatiste” ca fiind extremistă ar putea viza de fapt orice activiști anti-război sau a celor care militează pentru drepturile minorităților indigene.

Anul trecut, Procuratura generală a Rusiei a interzis mișcarea anti-imperială Liga Națiunilor Libere și Forumul Popoarelor Libere din post-Rusia, care milita pentru dezintegrarea Rusiei, ca organizații „indezirabile”.

Anterior, Curtea Supremă a interzis ca fiind extremiste „mișcarea publică internațională LGBT”, la fel de inexistentă, și „mișcarea Ya/My Furgal”, care îl susține pe fostul guvernator al regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat.

Interzicerea „mișcării LGBT” din noiembrie 2023 a dus la o represiune generală a manifestărilor publice ale identității și stilului de viață LGBTQ+, mai precizează The Moscow Times.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri