Rusia susține că Uniunea Sovietică a fost „forțată” să anexeze Basarabia și nordul Bucovinei
Data publicării:
Ministerul rus de Externe susține că semnarea Pactului Molotov–Ribbentrop, prin care Moscova a anexat o serie de regiuni, inclusiv Basarabia și nordul Bucovinei, a fost o „mișcare forțată", ce i-a permis Uniunii Sovietice să-și consolideze forțe defensive în fața Germaniei naziste, informează Mediafax.
„Datorită pactului de neagresiune sovieto-german, războiul a început la frontiere mai avantajoase din punct de vedere strategic pentru URSS și populația de pe aceste teritorii au fost ținta terorii naziste cu doi ani mai târziu. Sute de mii de vieți au fost salvate”, se afirmă într-un mesaj postat pe Twitter de Ministerul de Externe de la Moscova.
„Semnarea pactului de neagresiune cu Germania a fost o mișcare forțată pentru URSS. A oferit Uniunii Sovietice aproape doi ani să-și întărească apărarea", se precizează în mesaj.
Pe data de 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care a fost împărţită Europa Centrală şi de Est între cele două puteri. Una din clauzele secrete ale acordului prevedea anexarea de către URSS a regiunii româneşti Basarabia.