Digi24 și digi24.ro au fost interzise în Rusia, alături de alte zeci de publicații europene

Data actualizării: Data publicării:
Russian President Putin Address to the National Assembly
Foto: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Televiziunea Digi24 și site-ul digi24.ro sunt interzise în Rusia, începând de astăzi, alături de alte zeci de publicații europene. Este riposta Moscovei pentru că Uniunea Europeană a restricționat, în spațiul comunitar, trei instituții de propagandă ale Kremlinului. Potrivit Ministerului rus de Externe, cele 81 de televiziuni, ziare și agenții de știri din Europa interzise în Rusia sunt acuzate de răspândirea de informații false. 

Pe lista publicată marți de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova se numără 81 de publicații europene, precum Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania), El País (Spania), La Stampa, La Repubblica (Italia), Le Monde, Liberation (Franța), dar și canale pan-europene precum Politico and EUobserver. Lista mai include mai multe agenții de presă, precum AFP în Franța și EFE în Spania, precum și mai multe canale de televiziune, ziare, publicații online și companii de radiodifuziune care își desfășoară activitatea în țările UE.

Pe lista publicată de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia se numără și trei televiziuni din România: ProTV, Digi24 și B1TV.

"Ca răspuns la decizia luată de Consiliul UE la 17 mai de a interzice „orice activitate de difuzare” a trei mass-media rusești (RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta), care intră în vigoare astăzi, 25 iunie, introducem contramăsuri de restricționare a accesului de pe teritoriul Federației Ruse la resursele de difuzare ale unui număr de instituții media din statele membre ale UE și operatori media la nivelul UE care difuzează în mod sistematic informații false cu privire la desfășurarea unei operațiuni militare speciale", au transmis oficialii ruși.

Ministerul rus de Externe susține că partea rusă a avertizat în mod repetat și la diferite niveluri că "hărțuirea jurnaliștilor autohtoni din motive politice și interdicțiile nefondate impuse presei ruse în spațiul UE nu vor trece neobservate". "În ciuda acestui fapt, la Bruxelles și în capitalele europene s-a ales calea escaladării, forțând Moscova să ia contramăsuri în oglindă și proporționale cu o altă interdicție ilegitimă. Responsabilitatea pentru o astfel de evoluție a evenimentelor revine exclusiv conducerii Uniunii Europene și țărilor din această asociație care au susținut o astfel de decizie", subliniază ministerul rus.

Oficialii au adăugat că, în cazul în care restricțiile asupra presei rusești vor fi ridicate, Moscova își va reconsidera decizia cu privire la operatorii media sancționați marți.

În luna mai, Consiliul UE a suspendat activitățile în UE a patru instituții media legate de Rusia - Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta - acuzându-le că răspândesc și susțin propaganda Kremlinului în războiul său împotriva Ucrainei. "Aceste instituții media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și joacă un rol esențial și activ în promovarea și susținerea războiului de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei și în destabilizarea țărilor vecine", a afirmat Consiliul UE într-o declarație.

Site-ul de știri Vocea Europei, împreună cu Viktor Medvedchuk și Artem Marchevsky, aliați ai lui Putin, au fost sancționați de Republica Cehă la sfârșitul lunii martie pentru o presupusă activitate pro-rusă.

În martie 2022, UE a interzis oficial posturile media RT și Sputnik, susținute de Kremlin, într-un efort de a combate dezinformarea rusă în contextul invaziei Moscovei în Ucraina.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Top 5 expresii din limba bulgară pe care trebuie să le știi în vacanță. Așa te vei descurca de minune în...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
O iubire cât o viață. Marea poveste de dragoste dintre Ileana Stana-Ionescu și soțul ei: „Prima oară, nu mi-a...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"