Rusia își baricadează Podul Kerci cu tot mai multe barje și bariere plutitoare de frica dronelor navale ucrainene

Data publicării:
barje și bariere plutitoare amplasate de ruși pentru apărarea Podului Kerci de atacurile cu drone navale ucrainene / o dronă navală ucraineană
Barjele sunt menite să limiteze capacitatea dronelor navale ucrainene de a se apropia de pod. Colaj foto: Profimedia Images / X

Rusia a amplasat mai multe barje și alte tipuri de apărări în jurul Podului Kerci, care leagă teritoriul țării de peninsula ocupată Crimeea, după cum arată cele mai recente poze din satelit. Moscova face aceste eforturi în încercarea de a proteja uriașa structură de temuta flotă de drone navale explozive a Ucrainei, relateză Business Insider.

Podul Kerci - proiectul de suflet al președintelui rus Vladimir Putin și un simbol al dorinței Kremlinului de a păstra controlul asupra Crimeei pentru totdeauna - a fost deja ținta mai multor atacuri devastatoare ale ucrainenilor, inclusiv un atac cu drone navale.

Eforturile făcute în trecut de ruși pentru a proteja podul s-au dovedit ineficiente, iar pe măsură ce Ucraina continuă să își îmbunătățească programul de dezvoltare a dronelor navale, noile bariere defensive ale Rusiei s-ar putea să nu poată opri viitoarele atacuri.

podul-kerci-apărare-barje
Ucraina a amenințat de mai multe ori că va distruge Podul Kerci. Captură foto: X

Ministerul britanic al apărării a spus recent că Rusia a început să amplaseze la începutul lunii mai barje pe post de bariere în porțiunea sudică a podului de 19 kilometri lungime, care conectează Rusia de Crimeea și facilitează activitățile militare și economice ale Kremlinului.

Barjele sunt menite să limiteze capacitatea dronelor navale ucrainene de a se apropia de pod. „Barierele care au fost instalate anterior au fost avariate de furtuni, ceea ce le reduce eficiența”, scrie în raportul ministerului britanic al apărării.

Rușii au adăugat acum un alt rând de barje și lanțuri defensive care au fost amplasate în paralel cu podul, după cum arată imaginile din satelit surprinse de Maxar Technology.

Rămâne de văzut dacă toate aceste măsuri de apărare vor opri atacurile cu drone navale ucrainene.

podul-kerci-apărare-barje-3
Podul Kerci este o rută importantă de transport pentru armata rusă între Rusia și Crimeea ocupată. Foto: Maxar Technologies

Ucraineni au reușit până acum să se adapteze și să găsească metode prin care să atace ținte rusești de pe mare, cu toate că Moscova folosește diverse măsuri de protecție.

„Aceste bariere complică ecuația, dar poate fi rezolvată”, a spus Brady Africk, un analist al centrului American Enterprise Institute.

Ucraina a amenințat de mai multe ori că va distruge podul pentru că este o cale de aprovizionare și logistică pentru armata rusă în Crimeea și pentru că este un simbol al anexării ilegale a peninsulei de către Moscova.

Un purtător de cuvânt al marinei militare ucrainene a spus, însă, că distrugerea podului nu va mai fi la fel de utilă acum precum ar fi fost la începutul conflictului pentru că Rusia nu îl mai folosește atât de mult pentru a-și susține operațiunile militare.

podul-kerci-bombardat
Podul Kerci a fost grav avariat în octombrie 2022, după ce un camion plin cu explozibili a fost detonat în timp ce traversa podul. Foto: Profimedia Images

Podul Kerci este folosit acum pentru mai puțin de un sfert din toată marfa transportată de ruși în Crimeea, potrivit lui Dmitro Pletenciuc. Rusia folosește din ce în ce mai des feriboturile.

Printre îmbunătățirile aduse de ucraineni dronelor navale se numără focoase mai puternice, rază de acțiune mai mare și posibilitatea de a fi echipate cu rachete.

Dronele navale ucrainene au provocat deja mari pagube flotei rusești de la Marea Neagră, distrugând mai multe nave de război - peste 20, după estimările Pentagonului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale