Ministerul britanic al Apărării afirmă, în cea mai recentă actualizare a informaţiilor pe care le are despre războiul din Ucraina, că Rusia a creat o barieră subacvatică pentru a descuraja atacurile asupra Podului Kerci, din Crimeea, pe care ţara se bazează din punct de vedere logistic.
Strâmtoarea Kerci este esenţială pentru susţinerea logistică a forţelor ruseşti în zonele ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie. Rusia se bazează foarte mult pe Podul Crimeei şi pe feriboturi pentru a traversa strâmtoarea cu echipamentele necesare, scrie News.ro
Podul de aproape 20 de kilometri, cel mai lung din Europa, a fost proiectul personal al lui Vladimir Putin după anexarea Crimeei în 2014 şi are o cale rutieră şi o cale ferată, separate, care traversează strâmtoarea Kerci şi leagă Crimeea de Rusia continentală. Structura din beton şi fier a fost inaugurată în 2018 personal de Vladimir Putin. Podul a fost atacat însă de două ori de Ucraina, ultima dată în luna iulie, cu drone amfibie.
În aceste condiţii, Rusia a trecut la utilizarea unei serii de mijloace de apărare pasivă, cum ar fi generatoare de fum şi bariere subacvatice, alături de măsuri de apărare activă, cum ar fi sistemele de apărare aeriană, pentru a consolida siguranţa traversării apei şi pentru a minimiza daunele provocate de eventuale atacuri. Importanţa podului, atât pentru logistică, cât şi pentru simbolistica ocupaţiei ruseşti, impune aceste măsuri de protecţie extinse.
Începând cu 29 august 2023, imaginile din satelit confirmă că Rusia a creat o barieră subacvatică, formată din barje scufundate şi baraje de reţinere. pentru a descuraja atacurile cu ambarcaţiuni de suprafaţă fără echipaj împotriva podului Crimeei, arată Ministerul Apărării de la Londra.
În partea sudică a podului, apărarea include mai multe nave aflate la o distanţă de 160 de metri între ele. Acestea se află în locul unde la 17 iulie au lovit dronele ucrainene "Sea Baby".
Potrivit Le Monde, un blogger militar rus a criticat această încercare şi susţine că spaţiul de câteva sute de metri dintre fiecare barjă este suficient pentru ca dronele maritime să treacă de barieră. Potrivit acestuia, ar fi putut fi întinse plase între fiecare dintre aceste barje.
Anterior, în septembrie 2022, marina militară rusă a testat pe barje pentru scurt timp, câteva zile la rând, momeli radar probabil pentru a descuraja rachetele cu căutare radar.
Alte contramăsuri de protecţie a podului includ utilizarea generatoarelor de fum montate pe camioane TDA-3, un exerciţiu fiind efectuat la 24 mai 2023. Acest fum a fost activat pentru a descuraja ameninţările aeriene care se apropiau la 12 august 2023, arată Ministerul britanic al Apărării.
La începutul lunii august, o dronă navală ucraineană care transporta 450 de kilograme de explozibili a lovit şi avariat un petrolier rusesc în strâmtoarea Kerci, în apropiere de Podul Crimeei. Acest pod, construit cu mari cheltuieli la ordinul lui Vladimir Putin, după anexarea peninsulei Crimeea în 2014, a fost vizat de mai multe ori de atacuri ucrainene. Atacul precedent, din luna iulie, a provocat pagube majore la secţiunea rutieră a podului. Un alt atac avusese loc în octombrie anul trecut. Putin a ordonat ca securitatea sa să fie întărită.
Editor : V.M.