Rusia a anunțat sâmbătă, prin vocea șefului agenției spațiale, Dmitri Rogozin, că plănuiește să desfășoare cel mai târziu la toamnă prima unitate înarmată cu rachete balistice Sarmat, cu capacitate nucleară. În această săptămână, Moscova a efectuat primul test cu o astfel de rachetă.
Rusia plănuiește să desfășoare prima unitate înarmată cu rachete balistice Sarmat, cu capacitate nucleară, cel mai târziu la toamnă, scrie agenția TASS, care îl citează pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, potrivit Reuters.
Unitatea va fi amplasată la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk region, la circa 3.000 km este de Moscova, a mai spus Rogozin, potrivit TASS.
El a spus că rachetele vor fi plasate în aceleaşi locuri şi în aceleaşi silozuri ca rachetele Voevoda din era sovietică pe care le înlocuiesc, ceea va duce la economisirea de „resurse colosale şi de timp”.
Racheta Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în SUA sau Europa.
Lansarea „superarmelor” a fost un eveniment istoric, care va garanta securitatea copiilor şi nepoţilor Rusiei pentru următorii 30-40 de ani, a adăugat Rogozin.
Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri imagini cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale „Sarmat”, cunoscută sub denumirea de „Satan 2”. Lansarea a fost făcută de pe cosmodromul „Plesețk” și potrivit autorităților ruse a fost „un succes”. Este primul test efectuat de Rusia cu o astfel de rachetă.
„Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și le va da de gândit celor care încearcă să ne amenințe țara”, a declarat președintele rus Vladimir Putin după lansare.
Editor : B.P.