Republica Moldova, următoarea țintă a lui Vladimir Putin
Data actualizării: Data publicării:
În timp ce Occidentul și-a îndreptat atenția către Ucraina ca țintă a agresiunii lui Putin în Europa, Kremlinul a luat în vizor Republica Moldova, unde Rusia controlează un teritoriu separatist numit Transnistria, scrie Wall Street Journal.
În această săptămână se împlinesc 10 ani de la referendumul organizat de regimul pro-Kremlin de la Tiraspol, când 97,2% dintre locuitorii Transnistriei au cerut anexarea la Rusia. Pentru a marca acest moment, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk - chiar dacă Rusia nu recunoaşte oficial Transnistria ca „stat” - a emis un decret în care cere anexarea completă. De asemenea, el a anunţat crearea unui comitet însărcinat cu armonizarea legislaţiei transnistrene cu cea rusă.
Până în prezent, Putin nu a discutat despre acest decret, deși este improbabil ca Șevciuk să fi făcut acest pas fără aprobarea Kremlinului. Presa rusă este entuziastă în privința anexării. La fel și ideologii pro-Kremlin care consideră că orice parte a Europei care are populație vorbitoare de limbă rusă ar trebui să aparțină Rusiei. Aproape o treime dintre cei 500.000 locuitori ai Transnistriei sunt etnici ruşi, notează WSJ.
Rusia și-a demonstrat și capacitățile militare în Transnistria, derulând exerciții militare în luna august.
Exercițiile și decretul lui Șevciuk sugerează că Putin testează climatul în Occident pentru o nouă posibilă mișcare, mai scrie WSJ. De aceea, liderii din SUA și Europa trebuie să transmită clar că orice gest făcut cu scopul de a definitiva ocuparea Transnistriei va fi tratat ca o încălcare a suveranității Republicii Moldovei și va atrage sancțiuni.