O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe câmpul de luptă: L-a împușcat și a mers mai departe

Data actualizării: Data publicării:
un soldat în Ucraina lângă un sistem de artilerie
Rușii au demonstrat „o indiferență crudă față de viețile propriilor lor soldați de-a lungul războiului din Ucraina”, notează experții militari de la ISW. Captură foto: X

Filmarea în care un soldat rus își împușcă un camarad rănit în luptă în estul Ucrainei scoate în evidență „cultura brutală” din armata Rusiei și tratamentul „barbar” la care sunt supuși chiar și proprii lor soldați, potrivit experților militari citați de Business Insider.

„Tentativa de omor sau uciderea deliberată a unui tovarăș de arme este neprofesionistă”, au scris experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington într-un raport publicat recent.

Analiștii ISW notează faptul că au existat multe cazuri în care rușii au demonstrat „o indiferență crudă față de viețile propriilor lor soldați de-a lungul războiului până acum, atât în Rusia, cât și în rândul trupelor ruse de pe câmpul de luptă”.

De la asalturi frontale cu mari pierderi de vieți, în care valuri de soldați - „carne de tun” - se năpustesc asupra liniilor de apărare inamice, și până la crime de război și videoclipuri în care un dezertor este ucis în bătaie cu un baros, seria de incidente de acest gen este una foarte lungă.

SUA au condamnat anul trecut tratamentul la care Rusia își supune propriile trupe, catalogându-l drept „reprobabil” și „barbar”. Rusia continuă să „nu țină cont deloc de viețile propriilor ei soldați”, a spus atunci purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, John Kirby.

soldat-rus-execută-un-camarad-rănit
După ce camaradul său este lovit de o dronă kamikaze, soldatul rus l-a împușcat fără nicio ezitare pe cel rănit și și-a continuat drumul. Foto: Profimedia Images

În filmarea recent surprinsă de o dronă ucraineană, un soldat rus îl împușcă și îl ucide pe un alt soldat rus de la mică distanță, după ce acesta a fost rănit într-un atac cu o dronă kamikaze.

Soldatul care apasă pe trăgaci nu stă nicio clipă să evalueze rănile tovarășului de arme, să îi trateze rănile, să îl transporte într-o zonă mai sigură și nici măcar să culeagă un obiect prin care soldatul mort să poată fi identificat. L-a împușcat și și-a continuat drumul.

Potrivit descrierii videoclipului postat pe X, soldații ruși se retrăgeau dintr-o zonă aflată la est de Robotîne, unde se dau în continuare lupte grele.

Din filmare este greu de spus cât de grave erau rănile soldatului întins la pământ, dar se poate vedea cum acesta pare că îi indică celui de-al doilea soldat să îl împuște în tâmplă.

Experții ISW spun că au existat mai multe cazuri documentate în care soldații rușii s-au omorât între ei pe câmpul de luptă, în special dacă ținta era un ofițer cu grad superior.

În 2022, spre exemplu, soldații ruși au trecut cu tancul peste un comandant pe care îl vedeau vinovat pentru pierderile mari suferite de unitatea militară pe care o conducea.

Incidentele în care un soldat omoară un ofițer superior „arată în general disciplina extrem de slabă a trupelor, o discrepanță între comandanții la nivel tactic și subalternii lor, precum și o indiferență flagrantă față de viața umană”, au notat experții ISW.

Rusia a fost deja criticată pentru felul în care își tratează răniții: bloggerii ruși au raportat recent că soldații răniți ai Brigăzii Slave 1 DNR sunt ținuți „ca la închisoare” în orașul Donețk, fără să primească îngrijirile medicale de care au nevoie.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lacul pitoresc din inima României care pare din altă țară. Priveliștea e spectaculoasă, așa ceva vezi rar
Digi FM
Nuntă sau finala EURO? Ce a răspuns Ianis Hagi când a fost întrebat ce face cu evenimentul programat chiar în...
Pro FM
Michael Jackson avea datorii de peste 500 de milioane de dolari la momentul morții sale. Plănuia să-și facă...
Film Now
Zoe Saldana și-a etalat flexibilitatea într-o bustieră și pantaloni scurți. „Dacă încercam asta îmi rupeam...
Adevarul
Cu banii luați pe o casă din Anglia au cumpărat un sat din Franța. Povestea de succes a doi britanici: „Viața...
Newsweek
DOCUMENT Guvernul a anunțat ordinea în care trimite adeverințele cu pensiile recalculate. În ce dată
Digi FM
Mesajul dur al lui Dan Negru înaintea meciului Slovacia-România: „Niște Păcălici în Tricouri Galbene”
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Motivul pentru care coarnele renilor din Finlanda strălucesc în întuneric: „Ajută la prevenirea accidentelor”
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...