Mii de ruși au fost condamnați la închisoare, într-o reprimare a opoziției față de războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0859280219
Foto: Profimedia Images

Instanţe din Rusia au condamnat la pedepse între 10 şi 22 de ani de închisoare cinci inculpaţi în dosare diferite pentru înaltă trădare sau terorism, transmite vineri AFP, preluată de Agerpres. 

Agenţia observă că astfel de acuzaţii au devenit frecvente în Rusia în contextul reprimării oricărei opoziţii reale sau presupuse faţă de războiul din Ucraina. Mii de cetăţeni ruşi au fost inculpaţi pentru poziţii critice sau acţiuni disidente, zeci dintre aceştia fiind deja condamnaţi la pedepse mari cu închisoarea. 

Serviciul de securitate FSB, citat de RIA Novosti, a anunţat joi că un militant transsexual a fost condamnat în regiunea Oriol la 12 ani de detenţie pentru înaltă trădare în beneficiul Ucrainei. Respectivul, care la naştere fusese declarat de sex feminin, a fost arestat în iulie 2023 sub acuzaţia că a transferat fonduri într-un cont din Ucraina pentru a finanţa forţele armate ale Kievului. 

După numai câteva ore de la arestare, deputaţii ruşi au adoptat un proiect de lege care interzicea tranzacţiile de acest gen şi elimina în special dreptul transsexualilor de a adopta copii; în aceeaşi perioadă au fost luate şi alte măsuri conservatoare. 

Într-un alt dosar, un tribunal militar din Moscova a condamnat la 15, respectiv 22 de ani de închisoare doi bărbaţi acuzaţi de „participare la o organizaţie teroristă”. Procuratura a susţinut că mai mulţi utilizatori ai aplicaţiei Telegram, care se prezentaseră drept membri ai serviciului ucrainean de informaţii militare (GUR), le-au promis celor doi bani pentru a arunca în aer cu ajutorul unei drone rezervoare de carburanţi de pe aeroportul Şeremetievo din capitala rusă. 

La Rostov-pe-Don, un alt tribunal militar a pronunţat o condamnare de 11 ani de închisoare pentru un inculpat acuzat atât de înaltă trădare, cât şi de tentativă de aderare la o organizaţie teroristă. Parchetul a comunicat joi că bărbatul în vârstă de 23 de ani încercase să se alăture în Ucraina Legiunii Libertate pentru Rusia, forţă care luptă alături de ucraineni şi este considerată teroristă în Rusia. 

Vineri a urmat condamnarea la zece ani de închisoare pentru înaltă trădare un bărbat acuzat că a adunat informaţii privind ţinte potenţiale pentru drone ucrainene, la Sankt Petersburg, şi a încercat să se înroleze în Legiunea Libertate pentru Rusia. Ştirea din surse din FSB a fost difuzată de agenţia TASS, de asemenea preluată de AFP.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale