A început Postul Crăciunului 2024. Ce nu au voie românii să mănânce timp de 40 de zile și când sunt evenimente cu dezlegare la pește

Data publicării:
A început Postul Crăciunului 2024. Ce nu au voie românii să mănânce timp de 40 de zile și când sunt evenimente cu dezlegare la pește. Foto Shutterstock
A început Postul Crăciunului 2024. Ce nu au voie românii să mănânce timp de 40 de zile și când sunt evenimente cu dezlegare la pește. Foto Shutterstock

Postul Crăciunului 2024 a început astăzi, 15 noiembrie, și durează 40 de zile, până pe 24 decembrie. Urmează o perioadă în care, persoanele care vor să țină post, nu consumă alimente precum ouă, carne, brânză, lapte și nici derivate ale acestora. Preoții definesc postul drept o perioadă de așteptare și pregătire spirituală pentru pranznicul Nașterii Domnului din 25 decembrie.

Postul Crăciunului este primul mare post din anul bisericesc început la 1 septembrie și este considerat un post de asprime mijlocie, mai blând față de postul Paștelui. Această perioadă de 40 de zile nu este numai o etapă de abstinență alimentară, ci și un timp de meditație, de reflecție, de purificare și curățare a sufletului. În Postul Nașterii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase organizate în biserică și să se roage pentru toți cei dragi.

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului 2024

„Fiecare mare sărbătoare este precedată de o perioadă de așteptare, așa cum și în Vechime oamenii l-au așteptat pe Mesia să salveze lumea de rău și de păcat. Pentru creștini, postul Crăciunului este, de fapt, o perioadă de așteptare, de liniște, înainte de marea sărbătoare de Crăciun. Este un timp ce poate fi petrecut prin momente de curățarea sufletească și trupească datorită slujbelor de spovedanie și împărtășanie, deoarece acestea sunt căile de purificare.

Fiecare credincios este așteptat, în toată perioada postului Nașterii Domnului, să vină la biserică, să participe la slujbe, să se spovedească și să se împărtățească”, a declarat pentru Digi24 Părintele Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”din Bucureşti.

Postul înseamnă și înfrânarea de la anumite plăceri sau obiceiuri, iar scopul acestei abstinențe este de a-i ajuta pe credincioși să se concentreze asupra vieții spirituale înainte de Nașterea lui Iisus.

Este o perioadă care le oferă oamenilor ocazia de a reflecata asupra credinței în viața lor și de a înțelege care este darul divin al mântuirii prin nașterea lui Iisus. În perioada postului, sunt încurajate actele de caritate și donațiile către cei nevoiași.

Una dintre superstițiile perioadei de post este că, imediat după Lăsatul Secului, oamenii trebuie să așeze vasele în care au mâncat alimente de dulce, cu gura în jos ca să alunge necazurile și bolile.

În prima zi de post, potrivit tradiției populare, oamenii de la sate obișnuiesc să spele bine toate vasele și tacâmurile, pentru a se asigura că sunt curățate de alimentele de dulce și carne, pentru a se pregăti temeinic pentru perioada de post.

Pe durata postului, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă preparate care sunt gătite fără ulei și fără vin.

Ce nu au voie să facă românii în Postul Crăciunului

„Postul Crăciunului este considerat un post de asprime mijlocie, un post al bucuriei și milosteniei, mai blând față de postul Paștelui. Nu se consumă în aceste 40 de zile alimente de dulce, carne, brânză, lapte ouă și alte derivate ale acestora precum smântână, mezeluri sau produse care conțin aceste ingrediente, însă există multe zile cu dezlegare la pește în post. Aceste zile sunt denumite drept perioade de alinare, de mângâiere, în care credincioșii pot consuma pește.

Moral vorbind, omul nu este chemat decât în perioada postului să fie blând și bun, ci permanent, așa că îndemnul meu către credincioși este să vină la biserică, să se spovedească, să se împărtășească și să fie buni cu toți cei din jurul lor în fiecare zi”, a mai precizat Preotul.

În perioada postului, creștinii sunt îndemnați să evite conflictele și discuțiile aprinse și să încurajeze iertarea. Prin abținerea de la gânduri negre, credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu și își întăresc credința.

Când sunt zile cu dezlegare la pește în Postul Nașterii Domnului:

  • Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Templu);
  • Sâmbătă, 23 noiembrie;
  • Duminică, 24 noiembrie;
  • Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul);
  • Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei);
  • Duminică, 1 decembrie;
  • Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe);
  • Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava);
  • Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae);
  • Sâmbătă, 7 decembrie;
  • Duminică, 8 decembrie;
  • Joi, 12 decembrie;
  • Sâmbătă, 14 decembrie;
  • Duminică, 15 decembrie.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Eva Longoria
Eva Longoria a mărturisit că familia ei nu mai trăiește în SUA. „Majoritatea americanilor nu sunt atât de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...