Ce urmărește Trump prin nominalizările controversate pentru viitoarea sa administrație de la Casa Albă

Data publicării:
profimedia-0930579086
Foto: Profimedia Images

Numirile din ce în ce mai controversate ale Cabinetului lui Donald Trump i-au lăsat pe unii senatori republicani îngroziți, iar Washingtonul în stare de șoc. Însă chiar indignarea este obiectivul, potrivit CNN.

Președintele ales a atins un nou nivel miercuri, anunțându-l pe republicanul din Florida Matt Gaetz ca procuror general. Gaetz este unul dintre cei mai zeloși agenți ai săi de perturbare a sistemului, care, la fel ca el, a fost odată anchetat de Departamentul de Justiție.

Tulsi Gabbard, cândva candidat democrat la președinție, care acum împărtășește convingerea lui Trump că comunitatea de informații a fost înarmată împotriva sa, va fi noul șef al spionajului american, dacă va fi confirmată în funcția de director al serviciului național de informații.

Cele mai recente propuneri pentru echipa MAGA a lui Trump au provocat o agitație atât de mare încât aproape că au eclipsat alegerea prezentatorului Fox News Pete Hegseth pentru funcția de secretar al apărării, marți seara.

Dar ele sunt în perfectă concordanță cu promisiunile din campania electorală și cu proiectul politic al lui Trump. Consternarea care a cuprins elitele sistemului a contrastat cu euforia care a cuprins mediul conservator și rețelele de socializare în rândul fanilor lui Trump. Președintele ales își extrage forța politică din poziția sa de outsider și perturbator al „establishment-ului”, iar dacă persoanele pe care le va alege vor fi confirmate de Senat - un mare „dacă” în cazul lui Gaetz - acestea vor fi însărcinate cu misiunea sa de a defenestra guvernul și de a-i alunga pe cei pe care Trump îi consideră dușmani.

Trump a câștigat alegerile și are un mandat prin care vrea să instaureze schimbare. Iar aceste nominalizări dar și altele sunt dovada unui președinte ales care este din ce în ce mai puternic și căruia îi pasă foarte puțin de criticii care avertizează că al doilea său mandat reprezintă o amenințare la adresa statului de drept.

„Trolling-ul suprem”

Anthony Scaramucci, fostul director de comunicare al lui Trump, care a avut un prim mandat de scurtă durată, a declarat pentru CNN că selecțiile președintelui ales au fost făcute în mod intenționat pentru a-i „domina pe liberali”. Parafrazând intenția lui Trump, Scaramucci a adăugat: „«Să alegem niște oameni care stârnesc». Și aceștia sunt oamenii care bagă bățul prin gard”.

Senatorul democrat de Pennsylvania John Fetterman e de acord, spunând pentru CNN, despre alegerea lui Gaetz: „Este un fel de trolling la nivel suprem, doar pentru a stârni o revoltă”.

Gaetz - care fusese investigat de Comisia de Etică a Camerei Reprezentanților - a demisionat miercuri din Congres în urma anunțului lui Trump. Comisia, care a cercetat acuzațiile potrivit cărora acesta „a avut un comportament sexual neadecvat și a consumat droguri ilicite, a acceptat cadouri necorespunzătoare, a acordat privilegii și favoruri speciale persoanelor cu care a avut o relație personală și a încercat să obstrucționeze investigațiile guvernamentale privind comportamentul său” - urma să se reunească în această săptămână pentru a vota cu privire la publicarea unui raport, posibil chiar vineri, a relatat CNN. Dar cu plecarea lui Gaetz, nu este clar dacă informațiile vor deveni vreodată publice. Republicanul din Florida a negat în repetate rânduri orice infracțiune, inclusiv că ar fi avut vreodată relații sexuale cu o minoră sau că ar fi plătit pentru sex. Departamentul de Justiție, care a desfășurat o anchetă de ani de zile privind infracțiunile sexuale împotriva sa, a decis în cele din urmă anul trecut să nu depună plângere penală împotriva lui Gaetz.

Milioane de alegători ai președintelui ales sunt de acord că propriile sale probleme juridice nu sunt rezultatul unor infracțiuni penale, ci al unor ani de persecuție de către Departamentul de Justiție. Ei cred că ancheta privind Rusia din primul său mandat a fost pusă la cale de agențiile de informații pentru a-l distruge. Alegătorii lui Trump doresc concedierea a rânduri întregi de birocrați guvernamentali. Ei cred că reglementările contribuie la propriile lor probleme economice și sunt îngrijorați de milioanele de migranți fără documente care trec granița și, totodată, susținătorii lui Trump se opun programelor de diversitate ale Pentagonului. Trump este agentul lor de schimbare. Iar cei pe care i-a ales pentru funcțiile guvernamentale din vârf sunt locotenenții săi.

Hegseth, Gaetz și Gabbard ridică semne de întrebare cu privire la motivațiile lui Trump și la direcția pe care o va lua a doua sa administrație care va fi instalată începând cu 20 ianuarie, fără a lua în considerare calitatea lor profesională, etică sau experiențială, sau mai bine spus lipsa acestora.

Este Trump în căutarea unui procuror general care să asigure administrarea unei justiții echitabile? Dacă da, l-ar fi ales pe Gaetz, care a fost anchetat?

Cert este că intențiile președintelui ales au fost clare în anunțul de a-l nominaliza:

„Puține probleme din America sunt mai importante decât încetarea înarmării partizane a sistemului nostru de justiție”. Declarația lui Trump pare să fie parte a aspirației sale pe termen lung de a găsi un procuror general care să-l apere și să-i vizeze dușmanii.

Gaetz a fost unul dintre principalii susținători ai încercărilor lui Trump de a se declara câștigător la alegerile din 2020 și a cerut desființarea FBI, a Departamentului de Justiție și a altor agenții, cu excepția cazului în care acestea „vin să se supună”. Din această perspectivă, alegerea lui Gaetz pare cel mai mult un gest de dispreț pentru Departamentul de Justiție, procurorii care lucrează acolo și statul de drept, potrivit CNN.

Vestea că Hegseth a fost ales să conducă Pentagonul a zguduit Washingtonul cu o noapte înainte de alegerea lui Gaetz și a stârnit întrebări similare cu privire la motivele lui Trump. Vedeta Fox News are un istoric militar marcat de bravură după ce a fost militar în Irak și Afganistan. Dar are puțină experiență profundă în strategie la nivel înalt, diplomație internațională și securitate națională, care sunt în mod normal necesare celor care conduc cea mai puternică armată a planetei. Prin urmare, riscă să fie depășit la o convorbire telefonică cu un ministru al apărării rus sau chinez, dacă ar fi chemat să dezamorseze o criză apărută brusc. Dar anii petrecuți de Hegseth la Fox demonstrează că este foarte calificat pentru a conduce un război cultural în cadrul Departamentului Apărării, având în vedere că a condamnat programele de diversitate, femeile care slujesc în luptă și că l-a susținut pe Trump să elibereze personalul militar acuzat de crime de război.

Gabbard are, de asemenea, un istoric militar distins. Dar ea pare să fi fost aleasă pentru a conduce serviciul de informații pentru suspiciunile lansate față de comunitatea de intelligence, având în vedere că Trump încearcă să-i elimine pe cei care îi numește „ corupți”, considerați neloiali. Printre numeroasele ciocniri ale legiutoarei din Hawaii cu comunitatea de informații americană se numără punerea la îndoială a faptului că dictatorul sirian Bashar al-Assad este vinovat de crime de război după un atac cu arme chimice. Ea a fost acuzată că „repetă ca un papagal” propaganda falsă a Rusiei, principalul adversar al Americii în materie de spionaj, de către nimeni altul decât senatorul republican de Utah Mitt Romney.

Nu toate alegerile lui Trump sunt controversate. Senatorul de Florida Marco Rubio, ales de Trump pentru funcția de secretar de stat, a stârnit scepticism cu privire la convertirea sa la viziunea lui Trump privind „America mai întâi”, dar mulți dintre colegii săi senatori îl consideră un gânditor serios în domeniul afacerilor externe, în special în ceea ce privește China. Iar președintele ales și-a câștigat dreptul de a alege pe cine dorește pentru a-l ajuta să își îndeplinească mandatul.

Dar, la fel ca majoritatea celorlalți membri ai echipei lui Trump, Gabbard, Hegseth și Gaetz au câteva lucruri în comun. Sunt loiali fără greș președintelui ales. Toți sunt susținători avizi ai politicii de cascadorie pe care acesta a inițiat-o în calitate de provocator al rețelelor sociale. Și dacă al 45-lea și al 47-lea președinte intenționează, așa cum spune el, să aibă un al doilea mandat de „răzbunare”, ei par să fie dispuși să îi onoreze ordinele.

Ce urmează să se întâmple

Miercuri seară, la Washington a crescut impresia că, cel puțin în ceea ce privește alegerea lui Gaetz, Trump ar fi depășit măsura pentru prima dată în calitate de președinte ales, chiar și cu republicanii care în mod normal îl susțin.

Lisa Murkowski, senator de Alaska, unul dintre puținii săi critici din partea Partidului Republican, l-a numit pe republicanul din Florida un „candidat neserios” când a fost întrebată de CNN despre șansele sale de confirmare. Senatorul de Maine Susan Collins, unul dintre puținii republicani care sunt public vocali împotriva lui Trump, a declarat că a fost „șocată” să audă vestea și a precizat că va exista o verificare extinsă de către FBI cu privire la nominalizarea iminentă. Senatorul republican de Iowa Joni Ernst a declarat că Gaetz „va avea mult de lucru”.

Selecția lui Gaetz a creat o criză pentru senatorul John Thune din Dakota de Sud, la câteva ore după ce a câștigat conducerea viitoarei majorități republicane. Thune va fi cu siguranță supus unor presiuni severe din partea președintelui ales pentru a se asigura că Gaetz va fi numit la Departamentul de Justiție.

Foștii și viitorii aliați ai președintelui s-au mobilizat deja în jurul lui Gaetz și au avertizat că vor exista consecințe în cazul în care acesta ar fi blocat de Senat în îndeplinirea rolului constituțional de consiliere și aprobare al instituției.

„Îl iubesc pe Matt Gaetz„, a declarat senatorul de Alabama Tommy Tuberville, avertizând că ar fi riscant pentru senatori să voteze împotriva sa”. El a adăugat: „Avem toți cei 53 de republicani - aveți de gând să-mi spuneți că un singur republican va vota împotriva unuia din echipa lui Trump? Dacă se întâmplă asta, ar trebui să ne arunce în aer pe toți. Este o nebunie”, a spus Tuberville. CNN nu a proiectat încă rezultatul cursei pentru mandatul de senator din Pennsylvania, care se îndreaptă spre o renumărare, lăsând Partidul Republican cu 52 de locuri.

Președintele ales, care se simte eliberat de constrângeri după victoria sa electorală, s-ar putea să nu fi terminat cu numirile controversate pentru posturile care urmează să fie anunțate, inclusiv secretarii Trezoreriei și Sănătății și Serviciilor Sociale.

Trump a stabilit primul test pentru a vedea dacă va exista vreo reacție din partea noii majorități republicane din Senat împotriva unui președinte care crede că va fi atotputernic odată ce va depune jurământul.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri