În Rusia e foarte multă imprevizibilitate acum, iar protestele recente au reuşit să ia Kremlinul complet prin surprindere. Sunt cuvintele lui Konstantin von Eggert, analist politic la TV Rain, în Moscova, şi fost şef al biroului BBC din capitala rusă. Un detaliu important: TV Rain e considerată singura televiziune independentă din Rusia. În interviul acordat Jurnalului de Seară, analistul rus a comentat situaţia internă din ţara sa, dar a vorbit şi despre calculele greşite ale lui Vladimir Putin. Punctul de plecare: protestele.
Konstantin von Eggert: Aceste evenimente sunt importante, prin prisma amplorii lor şi pentru că, probabil pentru prima dată în istoria post-sovietică, participanţii au fost foarte, foarte tineri. E ceva extraordinar şi arată că se ajunge la un anumit grad de maturizare din partea liderului acestei mişcări, domnul Aleksei Navalnîi, care e principalul luptător anti-corupţie al Rusiei. Cred că, după aceste demonstraţii, a devenit cu adevărat o figură politică naţională. Până în 26 martie, erau doi oameni care puteau obţine aşa ceva (să scoată mulţi oameni în stradă, n.r.). Unul dintre ei e Vladimir Putin, al doilea e Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril. După 26 martie, ştim că există şi o a treia persoană care poate face asta. E vorba de Aleksei Navalnîi. Reprimarea protestatarilor e una, dar ea a venit abia după ce aceşti protestatari au luat Kremlinul prin surprindere totală. E clar că nimeni nu a fost pregătit pentru aceste proteste şi mai e clar şi că amploarea acestor proteste a fost o surpriză.
Schimbare de mentalitate
Konstantin von Eggert: Cred că vedem o schimbare graduală în mentalitatea societăţii ruse, care, la rândul ei, va aduce o criză politică în ţară - mâine sau poimâine, nu ştiu. Deocamdată, Putin pare invincibil. Dar lui i se opune cu succes cineva care nici nu are voie să participe la aceste alegeri. Cred că asta e o surpriză, care îmi aduce în minte sfârşitul anilor '80 - începutul anilor '90, când guvernul comunist credea, la rândul lui, că nu se va întâmpla nimic şi ceva s-a întâmplat şi foarte repede. Cred că e multă imprevizibilitate acum.
Riscul unei diversiuni
Konstantin von Eggert: Dacă vă uitaţi la practicile Kremlinului, cred că va trebui să caute un fel de diversiune. Pentru că economia nu o duce tocmai bine, iar alegerile libere şi corecte nu sunt posibile, pentru că ar pune în pericol întreg sistemul şi ar pune sub semnul întrebării însăşi existenţa actualului regim politic. Desigur, ceva în plan extern ar putea fi în cărţi. Deşi i-ar fi foarte util guvernului să reuşească să distragă atenţia de la problemele din plan intern, de această îi va fi extrem de dificil să facă asta.
Jocul Rusiei în UE
Konstantin von Eggert: Kremlinul a făcut, cred, multe calcule greşite în legătură cu alegerile din Europa. Deşi există nişte planuri ca Uniunea Europeană să devină mai puţin unită şi să se clatine, nu cred că există mijloacele politice pentru a se obţine un asemenea rezultat. Cred că ceea ce vrea Moscova e să semene cinism în Europa prin intermediul campaniilor sale media, să submineze încrederea în Uniunea Europeană, încrederea în instituţiilor europene. Deşi Kremlinului i-ar plăcea să vadă o Uniune Europeană mai slabă, nu s-ar părea că e cineva în UE foarte interesat de Rusia, astfel încât să rupă rândurile.