Trei cosmonauți sunt blocați în spațiu, după ce capsula lor a fost lovită de un meteorit. Rusia trimite o misiune de salvare

Data actualizării: Data publicării:
nava spațială avariată
Captură video din momentul în care nava Soiuz „scuipă” în spațiu lichid de răcire după impactul cu meteoritul. Foto: Profimedia Images

Rusia va lansa o navă de salvare spre Stația Spațială Internațională, luna viitoare, pentru a aduce înapoi pe Pământ trei astronauți care au rămas, practic, blocați pe orbită după ce capsula în care au ajuns acolo a fost distrusă de un meteorit, relatează The Guardian. Nava Soiuz MS-22 a suferit avarii și a avut o scurgere puternică de lichid de răcire de radiator în spațiu, provocând anularea unei ieșiri în spațiu programate.

Deși agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, a spus că lovitura nu a provocat o amenințare directă la adresa echipajului, ea a dus, totuși, la îngrijorări cu privire la o potențială situație de urgență în care toți membrii echipajului trebuie aduși rapid înapoi pe planetă.

În condițiile în care scurgerea de lichid a dus la temperaturi crescute în cabină, s-a renunțat la nava MS-22. Sunt șapte persoane, în acest moment, la bordul Stației, deși capsula SpaceX are doar patru locuri.

După deliberări, Roscosmos a anunțat că va lansa o capsulă MS-23 în februarie, pentru a-i aduce înapoi pe Pământ pe astronauții ruși Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin și pe americanul Francisco Rubio.

„Dacă va fi cazul unei situații critice” până atunci, Roscosmos a anunțat că ia în calcul posibilitatea folosirii capsulei avariate MS-22 pentru a-i salva pe astronauți.

Planurile inițiale erau ca MS-23 să ducă trei membri ai echipajului în spațiu, însă va ajunge acolo goală pentru operațiunea de salvare. Șeful Roscosmos nu a precizat când se vor întoarce pe planetă cei trei astronauți, dar capsula avariată se va întoarce fără echipaj, după ce va fi înlocuită.

Micrometeoriții sunt fragmente de rocă sau metale, de multe ori la fel de mici precum nisipul, însă reprezintă un pericol semnificativ pentru astronauți. Ei circulă în spațiu la viteze care le depășesc pe cele ale unui glonț, și pot provoca avarii grave dispozitivelor spațiale.

Roscosmos a spus că diametrul meteoritului care a lovit capsula era foarte mic, făcând o gaură de 1 milimetru în diamteru, însă suficient să provoace avarii semnificative. „Gunoiul spațial”, creat de oameni poate, de asemenea, să provoace astfel de stricăciuni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri