Un avion rusesc aterizează în mod excepțional sâmbătă dimineață la București. Avioanele rusești nu au voie în spațiul aerian al UE, ca sancțiune pentru războiul din Ucraina. Autoritățile de la București au făcut însă o derogare pentru aeronava care ar putea prelua angajați ai Ambasadei și famiile acestora, declarați indezirabili.
ACTUALIZARE 19:55 MAE precizează, într-un comunicat de presă, că 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.
„În continuarea precizărilor de presă transmise de Ministerul Afacerilor Externe la data de 8 iunie 2023 cu privire la decizia părții române de reducere a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România (https://www.mae.ro/node/62091), MAE informează că un număr de 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.
Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare.
Cursa aeriană este autorizată în baza art. 3d, alin. (3), teza a II-a din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 și a art. 44 din Convenţia de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relaţiile diplomatice
MAE reamintește că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, arată comunicatul de presă.
Este un zbor care a primit aprobarea Ministerul Apărării Naționale la cererea Ministerul Afacerilor Externe. Avionul Rusiei va ateriza sâmbătă, în jurul orei 10 dimineața, la București și după două ore va decola înapoi către Rusia.
În acel avion se vor urca 40 de angajați ai Ambasadei Rusiei la București, care vor fi trimiși înapoi în Rusia, ca urmare a cererii pe care MAE a facut-o ca Ambasada să-și micșoreze numărul angajaților. Este vorba despre diplomați, dar și despre angajați, care lucrau la Ambasada Rusiei.
Este un caz excepțional, pentru că, în prezent, avioanele Rusiei nu au voie să intre în spațiul aerian al UE. Este o decizie luată de statele europene imediat după invadarea Ucrainei. Până acum România nu a făcut astfel de excepții. Este pentru prima dată când Armata României permite intrarea unui avion rusesc în spațiul aerian.
România obligă ambasada Rusiei să trimită 40 de angajați înapoi la Moscova
România a decis să reducă personalul ambasadei Rusiei la București cu 40 de persoane, la un nivel apropiat de cel pe care îl are ambasada României la Moscova, a anunțat Ministerul de Externe la începutul lunii iunie. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin, care a avut la dispoziție 30 de zile pentru a decide cine pleacă.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat MAE.
Rusia trebuie să-și reducă posturile de la ambasada din București cu 51 de poziții de diplomați și personal tehnico-administrativ, dintre care doar 40 sunt efectiv ocupate.
„Conform deciziei autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții – adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ (diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate). Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține (în această fază) Federației Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomați, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%”, mai precizează comunicatul citat.
Editor : Bianca Chirilă