O scrisoare pe care ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a transmis-o miercuri membrilor organizației, căutând sprijinul acestora în legătură cu o rezoluție pe tema Ucrainei, a fost republicată pe contul de Twitter al Misiunii Canadei la ONU cu o serie de adnotări prin care sunt demontate tezele susținute de Moscova în document. Gestul a enervat la culme Rusia, care a acuzat Ottawa că practică o „diplomație la nivel de grădiniță”, relatează BBC.
Pe contul de Twitter al misiunii oficiale a Canadei la ONU au fost postate fotocopii ale scrisorii cu „sugestii de editare”, marcate cu roșu.
„Mulțumim, Rusia, pentru scrisoarea datată 16 martie. Te rog, vezi mai jos sugestiile noastre de editare”, este mesajul care însoțește imaginile, alături de hashtag-urile #StandWithUkraine (Solidari cu Ucraina) și #RespectTheCharter (Respectați Charta).
De exemplu, la un moment dat, ambasadorul rus Nebenzia spune că „se adresează în legătură cu o chestiune urgentă legată de situația umanitară gravă din Ucraina și din jurul acesteia”. Adnotarea făcută de Canada menționează: „pe care noi am provocat-o ca urmare a războiului nostru ilegal de agresiune”.
O altă frază din scrisoarea Rusiei începea astfel: „Ca și alți membri ai comunității internaționale, suntem foarte îngrijorați de deteriorarea” situației umanitare din Ucraina. Misiunea canadiană la ONU a tăiat primele cuvinte și a modificat restul, astfel încât să reiasă textul: „Nu suntem grav îngrijorați de deteriorarea acesteia” și a inserat la sfârșit: „pentru că noi suntem principala cauză”.
La o altă frază din documentul rus, în care Nebenzia îi acuza pe „colegii occidentali” de „politizarea problemei umanitare”, misiunea canadiană la ONU a adăugat un comentariu în care se întreabă: „Credeți că membrii ONU chiar cred acest lucru?”
Pe ultima pagină, Canada a sugerat o parte a unui final alternativ al scrisorii: „Vrem să știți cât de puțin ne pasă de viața umană pe care am distrus-o”.
Rusia ripostează: „Calomnie rusofobă!”
După ce postarea s-a viralizat și a fost preluată pe conturile de Twitter și ale altor misiuni la ONU, un diplomat rus a calificat gestul misiunii diplomatice a Canadei drept „calomnie rusofobă”.
Dmitri Polianski, prim-ajunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a replicat pe Twitter: „Mulțumesc, Canada pentru această calomnie rusofobă la nivel de grădiniță. Asta nu face decât să arate că abilitățile dumneavoastră diplomatice și bunele maniere sunt la cel mai scăzut nivel și arată de ce candidatura țării dumneavoastră pentru un loc nepermanent în Consiliul de Securitate a fost respinsă de două ori în 20 de ani de către membrii ONU”, a spus Polianski, adăugând un emoji cu degetul mare în jos.
Rusia a renunțat să mai supună la vot rezoluția
Până la urmă, Rusia a renunţat să mai ceară vineri un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra acestei rezoluţii legate de războiul din Ucraina, din cauza lipsei de sprijin. Nici China, nici India n-ar fi susţinut controversata iniţiativă rusă şi au sugerat că nu ar vota în favoarea acesteia.
Rusia voia să ceară votul pentru un „text umanitar” în care condamna atacurile asupra civililor şi reclama protecţia acestora pentru a le garanta plecarea din oraşele ucrainene.
Moscova a fost admonestată de mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate, care au denunțat ipocrizia acestui text, în condițiile în care Rusia însăși este cea care a deschis focul asupra civililor.
Este „cea mai mare ipocrizie, de mărimea Rusiei”, şi „ar trebui să figureze în Guinness World Records”, a afirmat ambasadorul Albaniei, Ferit Hoxha. Războiul a făcut „trei milioane de refugiaţi în trei săptămâni”, adică echivalentul populaţiei întregii Albanii, a subliniat el.
Omoloaga sa britanică, Barbara Woodward, a denunţat o iniţiativă „perversă”. Ce „joc cinic în faţa suferinţei umane extreme”, s-a revoltat diplomata.
În aceste condiții a intervenit gestul Canadei, mai puțin obișnuit, de diplomație publică.
Tweetul Canadei, inspirația de moment a unui membru al echipei
„Este neconvențional, dar trăim în vremuri neconvenționale”, a comentat pentru CBC Colin Robertson, fost diplomat canadian și membru al Institutului Canadian pentru Afaceri Globale. El a spus că diplomația tradițională, care tinde să se desfășoare în spatele ușilor închise și este ținută departe de ochii publicului, nu mai este la fel de eficientă în vremurile actuale, când circulă o mulțime de informații și în care social media a sporit exigența oamenilor în ceea ce privește transparența. Pentru a avea sprijinul publicului, Robertson spune că este în interesul guvernelor să facă publice informațiile din timp.
Anthony Hinton, coordonator politic la Misiunea canadiană la ONU, a explicat cum a fost creat acest tweet viral: „ A fost realizat în interiorul echipei de către un membru creativ al acesteia, care este responsabil cu protecția civililor. A durat 30 de minute. Doar o singură schiță, apoi a fost publicat. Fără discuții cu superiorii. Scopul: transparență pentru această dezinformare rusă flagrantă, pe care au trimis-o tuturor membrilor ONU”.
Săptămâna aceasta, Ministerul rus de Externe a anunțat că premierul canadian Justin Trudeau a fost pus pe lista sancțiunilor și nu mai are voie să intre în Rusia. Moscova a impus, pe bază de reciprocitate, sancțiuni și președintelui american Joe Biden, secretarului de stat Antony Blinken și altor oficiali americani, după ce SUA și Canada au blocat averile unor oligarhi și oficiali ruși, inclusiv a președintelui Vladimir Putin, ca urmare a invaziei din Ucraina.
Editor : Luana Pavaluca