Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicaţii cu privire la un atac cibernetic care a vizat în 2015 Camera Deputaţilor şi biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel, informează France Presse şi DPA, potrivit Agerpres.
Miercuri seara, Angela Merkel a acuzat Moscova că „susţine regimuri fantomă în unele părţi din estul Ucrainei” şi că „atacă democraţiile occidentale”, între care Germania, „cu mijloace hibride”.
Acest atac cibernetic, despre care există „indicii puternice” că ar fi fost efectuat de un suspect pe atunci membru al serviciului rus de informaţii militare GRU, ar putea să ducă la sancţiuni din partea Uniunii Europene, avertizează Ministerul german de Externe într-un comunicat.
Secretarul de stat german pentru afaceri externe, Miguel Berger, l-a „invitat” pe ambasadorul rus Serghei Neciaev pentru a evoca acest atac cibernetic, efectuat în urmă cu cinci ani împotriva Bundestagului şi a serviciilor Angelei Merkel.
„În numele guvernului federal, el a condamnat ferm atacul hackerilor (ruşi) împotriva Bundestagului”, adaugă ministerul.
Atacatorii informatici au sustras în paralel cu atacul împotriva Bundestagului - potrivit presei germane - date personale din corespondenţa electronică a cancelarului în perioada 2012-2015.
Angela Merkel îşi exprimase personal regretul în 13 mai faţă de tentative „scandaloase” de piratare rusă care o vizase în 2015 şi asigurase că dispune de „probe tangibile” despre aceste atacuri.
Un mandat de arestare la cererea Parchetului federal german a fost emis recent împotriva unui presupus hacker rus Dmitri Badin, căutat şi de FBI (poliţia federală americană), potrivit săptămânalului Der Spiegel.
El este suspectat în special că a participat la piratarea campaniei democrate în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 în SUA şi că ar fi efectuat acţiuni împotriva Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice .
Guvernul german a indicat că „evaluează de asemenea acest incident în cadrul anchetei în curs asupra dosarului privind asasinatul din Tiergarten şi îşi rezervă în mod expres dreptul de a lua măsuri suplimentare”.
Acest caz se referă la uciderea în vara anului 2019 în centrul Berlinului a unui georgian de origine cecenă. Un suspect, intrat în Germania cu documente de identitate false, se află în prezent în detenţie provizorie în acest dosar. El este de asemenea suspectat că ar fi avut legături cu serviciile secrete ruse.
Preşedinţia germană a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie, urmează să se „ocupe” de relaţia cu Rusia, împreună cu alte dosare geopolitice, a avertizat cancelarul Angela Merkel, notează AFP.
Editor: Robert Kiss