Rusia a pierdut aproape 100.000 de soldați ca să cucerească un singur cartier în estul Ucrainei. Urmează o bătălie și mai sângeroasă

Data publicării:
Cartierul Kanal din Ceasiv Iar, distrus după trei luni de bombardamente intense
Cartierul Kanal avea 12.000 de locuitori înainte de război. Acum, au mai rămas numai ruine. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse au atacat la începutul lunii aprilie Ceasiv Iar, o fortăreață ucraineană din estul Ucrainei, la vest de ruinele din Bahmut. După trei luni și aproape 100.000 de soldați pierduți, rușii au reușit în sfârșit să cucerească cel mai vulnerabil cartier al orașului – districtul Kanal, potrivit Forbes.

Acest cartier din Ceasiv Iar, care avea cândva 12.000 de locuitori, i-a costat mult pe ruși, care au pierdut 99.000 de soldați de la începutul campaniei și până în prezent. Cu toate că nu toți au murit în această zonă, o mare parte din ei și-au găsit sfârșitul aici.

Rusia a înaintat puțin pe câmpul de luptă, dar prețul plătit a fost unul uriaș, a spus și Mick Ryan, un general australian în retragere. Sacrificând atât de multe vieți, Rusia „pare să fi irosit ceea ce s-ar putea să fi fost ultima ei șansă de a lovi decisiv Ucraina în acest război”.

Cel mai probabil, ceea ce se va întâmpla de acum înainte va fi exact ceea ce s-a întâmplat și până acum de luni de zile: forțele ruse vor înainta puțin câte puțin, pierzând în același timp foarte mulți soldați și echipament, în timp ce forțele ucrainene vor avea pierderi mult mai mici.

Pentru fiecare oraș – sau, chiar, cartier – pe care rușii îl cuceresc, ei sunt nevoiți să îngroape zeci de mii de soldați de-ai lor.

profimedia-0887280356
Imagine publicată de armata ucraineană cu ruinele din Ceasiv Iar. Foto: Profimedia Images

Garnizoana ucraineană din Ceasiv Iar continuă să lupte. Trupele s-au retras câteva blocuri mai la vest, dincolo de canalul Siverski Doneț-Donbas, după ce bombele și artileria rusească au distrus toate clădirile din cartierul Kanal, potrivit purtătorului de cuvânt ucrainean Nazar Voloșin.

Pozițiile defensive de pe partea de vest a canalului sunt mai ușor de apărat, întrucât rușii trebuie acum să traverseze canalul înainte de a putea să atace direct liniile ucrainene – o manevră dificilă, dar nu imposibilă.

Vezi și: Imagini postapocaliptice din Ceasiv Iar: Rușii au ras de pe fața pământului cartierul în care se fortificaseră militarii ucraineni

Poate părea surprinzător că garnizoana ucraineană, formată din 5 brigăzi, a rezistat atât de mult într-o zonă atât de izolată și expusă atacurilor precum este districtul Kanal.

Cu toate că grupul ucrainean de analiză Frontelligence Insight a prezis încă de la finalul lunii mai că Ceasiv Iar „va fi cucerit într-un final de forțele ruse”, garnizoana a mai rezistat încă șase săptămâni.

ceasiv-iar-district-kanal
Nici biserica din acest cartier nu a scăpat de bombardamente, fiind acum aproape complet distrusă. Captură foto: X

Ajutorul militar venit din partea Statelor Unite a contribuit la eforturile ucrainenilor de a ține piept atacurilor armatei ruse. În plus, regimentele și brigăzile rusești devin tot mai slăbite pe măsură ce din ce în ce mai mulți soldați ruși sunt aruncați în luptă, iar Kremlinul încearcă cu disperare să îi înlocuiască pe cei căzuți la datorie cu noi recruți.

„Rusia este mai puțin capabilă să construiască o forță mare și de calitate mai bună pentru a putea desfășura operațiuni ofensive de mai mare amploare”, a explicat Ryan.

Totuși, pentru ucraineni, nu este o consolare faptul că rușii pierd multe trupe, atât timp cât continuă să avanseze și îi obligă pe adversarii lor să lupte neîncetat pentru fiecare bloc și stradă.

Luptele brutale vor continua cel mai probabil, pe măsură ce bătălia se va extinde înspre centrul orașului, iar rușii vor încerca să profite de orice slăbiciune pentru a continua asaltul în unul din puținele locuri unde au câștigat teritorii semnificative în ultimul timp.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...