Rușii folosesc o nouă tactică brutală pentru a înainta și a epuiza armata Kievului. Ucrainenii o numesc "asaltul cu carne"

Data actualizării: Data publicării:
soldati rusi
Soldații ruși. Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Soldații ucraineni care luptă în prima linie se confruntă zilnic cu zeci de valuri de soldați ruși care le atacă pozițiile defensive. Armata Kievului numește aceste atacuri „asalturi cu carne” și spune că este o tactică pe care rușii o folosesc pentru a afla unde sunt echipamentele lor de tragere și pentru a le epuiza unitățile, scrie BBC.

Locotenent-colonelul Anton Bayev din cadrul Brigăzii Khartia a Gărzii Naționale a Ucrainei spune că folosind această tactică de atacuri în valuri, rușii pot ajunge în doar câteva ore în pozițiile strategice ale frontului la nord de Harkov.

„Rușii folosesc aceste unități în majoritatea cazurilor doar pentru a vedea unde se află echipamentele noastre de tragere și pentru a ne epuiza constant unitățile. Băieții noștri stau pe poziții și luptă, iar atunci când patru sau cinci valuri de inamici vin spre tine într-o zi, pe care trebuie să le distrugi fără încetare, este foarte dificil – nu numai fizic, ci și psihologic”, a explicat Anton Bayev.

Această tactică a dus la pierderi uriașe pentru armata rusă după ce Moscova a lansat ultima sa ofensivă în urmă cu două luni. Aproximativ 1.200 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în fiecare zi în mai și iunie, aceasta fiind cea mai mare rată de deces de la începutul războiului, potrivit oficialilor occidentali.

Cei care atacă sunt observați rapid de drone, iar rușii își abandonează morții și răniții pe câmpul de luptă, spune Bayev. „Sarcina lor principală este pur și simplu asaltul de carne și epuizarea noastră totală.”

Tactica este un semn că Rusia încearcă să profite la maximum de avantajul său numeric. În Pokrovsk, în regiunea Donețk, căpitanul Ivan Sekach de la Brigada 110 a Ucrainei compară ceea ce vede cu o bandă rulantă care aduce ruși pentru a fi uciși.

Rusia are o populație semnificativ mai mare decât Ucraina. Unii dintre cei implicați în atacuri sunt foști prizonieri, dar Rusia poate recruta și contra unei sume unice, uneori de mii de dolari.

Soldații ruși s-au plâns de „regimentele schilodite”, în care soldații răniți sunt forțați să continue să lupte. O înregistrare video arată zeci de bărbați, unii în cârje, care fac apel la comandanți lor să nu-i mai trimită pe front pentru că sunt răniți și au nevoie de tratament în spital, dar sunt trimiși înapoi în luptă.

Oficialii occidentali spun că Moscova poate continua să arunce soldați în luptă, chiar dacă sunt slab antrenați, în același ritm în care sunt uciși sau răniți.

Ucraina nu ar putea folosi aceeași tactică chiar dacă ar avea numărul necesar de soldați, deoarece are o atitudine diferită față de pierderi. Un general de rang înalt a fost demis în ultimele săptămâni după ce a fost reclamat că folosea ceea ce se numește adesea tactici sovietice - aruncarea oamenilor în prima linie. „Sunt o mulțime de critici pentru că ne-am pierdut mulți dintre băieții noștri din cauza mentalității și strategiei de tip sovietic”, spune Ivan Stupak, un fost ofițer al Serviciului de Securitate. „Avem forțe limitate. Nu avem alte opțiuni decât să ne gândim la oamenii noștri.”

În zona Harkovului, înaintarea rușilor a fost oprită. Dar în est, ei înaintează lent, dar constant. „Din păcate, sunt o mulțime de ruși. Ei încearcă să conducă această operațiune de rulare centimetru cu centimetru, 100 m pe zi, 200 m pe zi. Și, din păcate, este o tactică de succes pentru ei”, spune Stupak.

Pe de altă parte, la Kiev există frustrări cu privire la ritmul sprijinului occidental. Un înalt oficial se plânge că ajutorul e suficient pentru a se asigura că nu pierd, dar nu suficient pentru a se asigura că vor câștiga. Oficialii occidentali recunosc că 2024 a fost un an dificil pentru Ucraina, cu întârzieri în sosirea ajutorului militar al SUA ceea ce a creat o presiune majoră asupra apărării, care a dus al costuri mari de teritoriu și vieți.

„Pare a fi o așa-numită abordare progresivă. Primim puțin câte puțin și am impresia că aliații noștri occidentali ne dau un pic de armament și văd ce se întâmplă în continuare, ca și cum le-ar fi teamă de ceea ce ei numesc escaladare”, spune Oleksandr Merezhko, președintele comisiei parlamentare ucrainene pentru afaceri externe.
Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane pe teritoriul rus a făcut diferența și a ajutat la oprirea asaltului Moscovei asupra Harkovului.

„Dacă trebuie să luptăm cu mâinile legate la spate, știi că vom sângera până la moarte”, spune Merezhko. „De aceea este extrem de important să putem să folosim rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei și avem deja rezultate.”

Dar un oficial ucrainean a spus că folosirea loviturilor cu rază mai lungă în Rusia nu modifică fundamental dinamica războiului. „Ne îndreptăm spre un  impas”, a spus fostul ofițer al serviciului de securitate Ivan Stupak, recunoscând că acest lucru poate duce în cele din urmă la „pastila amară” a unei forme de negociere.

În timpul unei vizite la Kiev săptămâna aceasta, premierul maghiar Viktor Orban a sugerat un plan acre prevede inițial o încetare a focului pentru a grăbi negocierile, o variantă pe care oficialii de la Kiev vor să o evite.

„Nu [suntem] pregătiți să ajungem la un compromis pentru lucrurile și valorile foarte importante”, a declarat Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei Zelensky, reporterilor de la Washington.

Ucrainenii se tem că, fără garanții dure de securitate - cum ar fi aderarea la NATO  - rușii s-ar putea regrupa și ataca iar în viitor.

Vladimir Putin mizează pe uzura Ucrainei pe câmpul de luptă. Pe lângă lansarea de bombe aeriene ghidate împotriva pozițiilor din prima linie și a civililor din Harkov, Moscova a vizat și infrastructura energetică din întreaga țară, ceea ce a dus la pene majore de curent din ce în ce mai frecvente și la îngrijorări cu privire la ce se va întâmpla în iarnă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...