„Poarta Bahmutului” se clatină sub asaltul Rusiei: Ucrainenii se retrag din Ceasiv Iar. Zelenski acuză ajutorul occidental „prea lent”

Data actualizării: Data publicării:
Military training of Ukrainian Army's 22nd Infantry Brigade in Donetsk
Militariucraineni în timpul unui exercițiu de instrucție în zona Ceasiv Iar, imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Trupele Kievului s-au retras din zona estică a orașului Ceasiv Iar, după ce rușii au distrus pozițiile fortificate ucrainene aflate pe o înălțime dominantă deasupra canalului Donețul de Nord-Donbas - un obstacol natural care făcea dificilă înaintarea rusă -, informează The Kyiv Independent.

Decizia de a părăsi pozițiile aflate la est de oraș a fost luată după ce comandanții militari ucraineni au fost de acord să se retragă „pe poziții mai bine protejate”, a declarat Nazar Voloșin, purtător de cuvânt al grupării de forțe ucrainene din regiune.

În plus, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns, în cadrul unui interviu acordat Bloomberg, că ajutorul militar occidental ajunge „prea încet” la trupele ucrainene din prima linie, ceea ce complică situația de pe front.

„Avem 14 brigăzi care nu au armamentul necesar, despre care am discutat și care a fost aprobat”, a spus Zelenski.

Ceasiv Iar e, practic, ultima fortificație serioasă a apărării ucrainene din regiune, fiind situată pe o înălțime dominantă și protejată de un obstacol natural - canalul Donețul de Nord-Donbas - care face dificilă înaintarea vehiculelor blindate. Pentru ruși, cucerirea Ceasiv Iar le-ar deschide calea spre Kramatorsk, oraș aflat la 25 de kilometri distanță, unde se află și punctul de comandă al armatei ucrainene din regiune.

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus-o cât se poate de clar: pierderea Kramatorskului ar însemna practic căderea întregii regiuni Donețk în mâinile rușilor.

În jur de 20.000-25.000 de soldați ruși încearcă să ia cu asalt Ceasiv Iar și așezările din jur, conform estimărilor armatei ucrainene.

Forţele ruse susțin că au preluat controlul asupra unui cartier din Ceasiv Iar, relatează agenţia rusă de presă Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării.

„Unităţile grupării de trupe Sud, ca urmare a acţiunilor active, au eliberat complet cartierul Novîi al localităţii Ceasov Iar din Republica Populară Doneţk şi au îmbunătăţit situaţia de-a lungul liniei frontului", a declarat ministerul rus într-un comunicat.

Potrivit Moscovei, forţele ruse au lovit brigăzi ucrainene şi au respins patru contraatacuri ale forţelor ucrainene în zona Ceasiv Iar. „Pierderile inamicului au fost de până la 450 de militari, două tancuri, trei vehicule blindate de luptă, inclusiv un transportor blindat de trupe M113 de fabricaţie americană şi zece camionete”, a declarat ministerul rus.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...