Ultimul discurs al lui Sunak, din fața Downing Street: Am înțeles furia, voi demisiona din fruntea Partidului Conservator

Data actualizării: Data publicării:
General Election 2024
Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Rishi Sunak a anunțat, vineri, că va demisiona din funcția de președinte al Partidului Conservator, după rezultatul zdrobitor pentru partid în alegerile parlamentare de joi, relatează Sky News. El precizează că demisia nu va avea loc „imediat”, ci după ce va fi numit un înlocuitor.

„În urma acestui rezultat, voi demisiona din funcția de lider al partidului, nu imediat, ci după ce vor fi luate măsurile oficiale pentru selectarea succesorului meu”, a declarat Sunak, în ultimul său discurs rostit în faţa Downing Street 10.

El spune că a dat „totul” pentru această funcție, dar alegătorii au „trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe”.

Sunak apreciază că judecata publicului este singura care contează și spune că a auzit „furia” și „dezamăgirea” alegătorilor, precizând că își asumă responsabilitatea pentru pierderea zdrobitoare a conservatorilor.

„Mi-am dat toată silinţa pentru această funcţie, dar aţi trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe şi că judecata dumneavoastră este singura care contează. V-am auzit furia, dezamăgirea. Şi îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere”, a declarat el adresându-se naţiunii.

Premierul demisionar își cere scuze candidaților și susținătorilor campaniei conservatoare, afirmând: „Îmi pare rău că nu am putut să mă ridic la nivelul eforturile dumneavoastră”.

În același timp, cu fair-play, Sunak i-a urat liderului laburist Keir Starmer, câştigătorul alegerilor, succes în calitate de prim-ministru, spunând că este „un om decent, cu spirit public”.

„Deşi a fost adversarul meu politic, Keir Starmer va deveni în curând prim-ministrul nostru. În această funcţie, succesele sale vor fi succesele noastre şi îi doresc numai bine lui şi familiei sale. Indiferent de dezacordurile noastre din această campanie, el este un om decent, cu spirit public, pe care îl respect. El şi familia sa merită cea mai bună înţelegere din partea noastră pe măsură ce fac tranziţia uriaşă către noile lor vieţi din spatele acestei uşi şi în timp ce va avea de făcut faţă aceastei slujbe extrem de solicitante într-o lume din ce în ce mai instabilă”, a spus Rishi Sunak.

Victorie zdrobitoare pentru laburiști

Laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic. Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunţarea unei treimi din rezultate, laburiştii vor câştiga în total 410 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puţin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).

Partidul Conservator a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 119 deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson. Mai multe personalităţi marcante au fost înlăturate de valul nemulţumirilor, printre care miniştrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relaţii cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare şefă a partidului.

Citește și: O nouă eră politică în Marea Britanie. Ce urmează pentru Rishi Sunak. Liz Truss este ironizată, Nigel Farage intră în Parlament

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri