Victorie zdrobitoare a laburiștilor britanici. Ce arată exit-poll-urile în Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
Rezultate exit-poll Marea Britanie. Sursa: BBC
Rezultate exit-poll Marea Britanie. Sursa: BBC

Partidul Laburist ar fi obținut 410 mandate în Parlamentul britanic, în timp ce conservatorii doar 131, potrivit primelor estimări ale votului la ieșirea de la urne, difuzate de BBC. Regatul Unit a votat joi în cadrul unor alegeri generale care vor marca, după cum se preconizează, sfârşitul celor 14 ani de guvernare conservatoare. Sunt primele alegeri generale în afara Uniunii Europene, dar visul Brexit a murit deja, scrie Politico.

Laburiștii vor câștiga alegerile generale cu o majoritate de 170 de parlamentari, conform unui sondaj realizat la ieșirea de la urne pentru BBC, ITV și Sky.

Dacă previziunile sunt corecte, înseamnă că Sir Keir Starmer va deveni prim-ministru cu 410 deputați laburiști - cu puțin mai puțin decât totalul lui Tony Blair din 1997.

Conservatorii ar urma să ajungă la 131 de deputați, cel mai mic număr din istoria postbelică.
Liberal-democrații ar urma să ocupe locul al treilea, cu 61 de deputați.

Victoria istorică a laburiștilor era așteptată

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7 dimineaţa (9:00, ora României) şi s-au închis la ora 22:00 (miezul nopţii în România), estimările arătând o victorie istorică a Partidului Laburist condus de Keir Starmer.

Circa 46 de milioane de alegători erau eligibili pentru a-i desemna pe cei 650 de membri ai Parlamentului. Partidele au nevoie de cel puțin 326 de locuri pentru a forma o majoritate guvernamentală.

Regele Charles al III-lea urmează să numească viitorul premier, iar membrii familiei regale au obligaţia să fie neutri din punct de vedere politic în orice subiect.

Indiferent ce partid politic se află la putere, monarhia britanică şi Parlamentul cooperează pentru a asigura buna funcţionare a regatului. Monarhul şi ceilalţi membri ai familiei regale sunt obligaţi să interacţioneze cu liderii ţărilor străine indiferent de afilierea politică a acestora.

Din toate aceste motive, familia regală nu îşi exprimă în mod public opiniile politice, scrie revista People.

Un sistem de vot mai complicat

Cele patru teritorii ale Regatului Unit, adică Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, sunt împărțite în 650 de circumscripții electorale. În fiecare circumscripție, candidatul cu cele mai multe voturi este ales parlamentar.

Pentru a atinge majoritatea în Parlament, este nevoie de cel puțin 326 de mandate. Partidul care le obține poate forma guvernul, iar liderul său devine prim-ministru. În cazul în care o singură formațiune nu are majoritate, sunt declanșate negocieri pentru formarea unei coaliții. 

În Regatul Unit este folosit sistemul “first past the post”, în cadrul căruia oamenii își dau votul unui candidat din circumscripția lor. The Guardian arată că nu contează câte voturi obține un partid la nivel național, și dă exemplul partidului lui Nigel Farage, care în 2015 a primit 3,8 milioane de voturi, dar a avut un singur mandat în Parlament. 

Înaintea deschiderii urnelor, Partidul Laburist era dat câștigător de toate sondajele de opinie. The Washington Post a scris, pe baza concluziilor acestora, că runda electorală va fi sinonimă cu “extincția” pentru conservatori, iar laburiștii vor obține “o supermajoritate”.

Cum se vede de la Washington victoria laburistă

Cotidianul american The Washington Post anunță acum victoria laburistă, comentând astfel: ”într-un scrutin în care a contat mai mult starea de spirit decât politica, alegătorii par să-și fi exprimat frustrarea față de actualul Partid Conservator și dorința de a da o șansă unui Partid Laburist reînnoit, curățat de elementele sale de stânga dură și de retorica socialistă”.

La rândul său, cotidianul The New York Times notează: ”Dacă previziunile vor fi confirmate, ar fi una dintre cele mai grave înfrângeri pentru conservatori din istoria de aproape 200 de ani a partidului, una care ar ridica întrebări serioase despre viitorul său – și chiar despre viabilitatea sa”.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Constructia mamut pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Inaugurată de tovarășul Ion Iliescu...
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Pro FM
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Dacă Franța va intra în blocaj, șocul va fi resimțit din România până în SUA. „Avem două scenarii în turul 2...
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...