O nouă eră politică în Marea Britanie. Ce urmează pentru Rishi Sunak. Liz Truss este ironizată, Nigel Farage intră în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
doup persoane urmaresc rezultatele exit poll dupa alegerile din marea britanie
Rezultatele de la primele ore ale dimineţii de vineri confirmă amploarea succesului pentru laburişti şi înfrângerea istorică a conservatorilor, anunţată de luni de zile în sondaje. FOTO: Profimedia Images

Rezultatele de la primele ore ale dimineţii de vineri confirmă amploarea succesului pentru laburişti şi înfrângerea istorică a conservatorilor, anunţată de luni de zile în sondaje. După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani - Brexit, explozia preţurilor sau succedarea la putere a premierilor -, o pagină este întoarsă acum în Regatul Unit. Mai mulţi membri ai Guvernului conservator, printre care şi secretarul Apărării Grant Shapps, şi-au pierdut mandatele, în timp ce Nigel Farage intră în Parlament pentru prima dată, după cea de-a opta încercare.

În jurul orei 04:30 GMT, laburiştii şi-au asigurat peste 367 de locuri, mai mult decât cele 326 de locuri necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Camera Comunelor şi a putea forma singuri viitorul guvern britanic. Potrivit celei mai recente estimări a BBC, după anunţarea unei treimi din rezultate, laburiştii vor câştiga în total 410 de mandate din totalul celor 650 din Camera Comunelor, ceva mai puţin decât scorul istoric al lui Tony Blair în 1997 (418 de mandate).

Partidul Conservator al premierului în exerciţiu Rishi Sunak a obţinut un scor care se anunţă a fi cel mai prost rezultat al său de la începutul secolului al XX-lea: 119 deputaţi aleşi, comparativ cu 365 în urmă cu cinci ani în mandatul lui Boris Johnson. Mai multe personalităţi marcante au fost înlăturate de valul nemulţumirilor, printre care miniştrii apărării Grant Shapps sau cel pentru relaţii cu Parlamentul, Penny Mordaunt, care era considerată o posibilă viitoare şefă a partidului.

Fără a aştepta rezultatele din cele 650 de circumscripţii în joc, premierul în exerciţiu Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea, anunţând că l-a contactat telefonic pe liderul laburist Keir Starmer pentru a-l felicita, asumându-şi responsabilitatea unui eşec ce pare a fi unul istoric.

Ce urmează pentru Rishi Sunak?

Se așteaptă ca Rishi Sunak să-și prezinte oficial demisia regelui Charles în următoarele ore, scrie BBC.

În orele următoare el va fi primit de regele Charles, care îi va încredința mandatul de a forma guvernului, într-o ceremonie care are loc în mod tradițional la Palatul Buckingham.

În conformitate cu tradiția, se așteaptă ca Sunak să părăsească Downing Street rapid – spre deosebire de alte democrații precum SUA, unde transferul de putere este mai lent.

În calitate de lider al partidului care se așteaptă să obțină al doilea cel mai mare număr de deputați, Sunak va deveni liderul opoziției – deși rămâne de văzut dacă alege să rămână șef al partidului său.

Fostul premier Liz Truss şi-a pierdut locul de parlamentar

Fostul prim-ministru conservator britanic Liz Truss, care a devenit liderul cu cel mai scurt mandat din istoria ţării provocând o prăbuşire a pieţei obligaţiunilor şi o prăbuşire a lirei sterline, şi-a pierdut locul de parlamentar în alegerile legislative anticipate desfăşurare joi, relatează Reuters.

Truss a obţinut 11.217 voturi în circumscripţia South West Norfolk din estul Angliei, mai puţin decât cele 11.847 de voturi obţinute de candidatul laburist Terry Jermy.

Liz Truss, în vârstă de 48 de ani, a fost nevoită să îşi anunţe demisia din postul de premier la doar 44 de zile de la preluarea mandatului de la Boris Johnson, din cauza turbulenţelor pe care măsurile sale preconizate le-au provocat pe pieţele financiare în plină criză a costului vieţii.

Ironizată în mass-media - un tabloid s-a întrebat în ultimele zile ale mandatului său de premier dacă va rezista mai mult decât o salată în supermarket - pentru mulţi alegători Truss a simbolizat haosul şi eşecurile guvernului conservator. Cu toate acestea, ea rămăsese o voce influentă în rândul parlamentarilor Partidului Conservator.

Mai mulţi membri ai Guvernului conservator, printre care şi secretarul Apărării Grant Shapps, şi-au pierdut mandatele

Secretarul britanic al Apărării Grant Shapps şi-a pierdut mandatul în Welwyn Hatfield fiind învins de laburişti în urma alegerilor de joi, relatează BBC.

În discursul său, el a afirmat că a fost un „privilegiu” să reprezinte circumscripţia electorală.

„Ceea ce este clar pentru mine în această seară nu este atât faptul că laburiştii au câştigat aceste alegeri, ci mai degrabă conservatorii le-au pierdut”, a declarat el.

În opinia sa, partidul a uitat „regula fundamentală a politicii: oamenii nu votează pentru partide divizate”.

Ministrul Educaţiei Gillian Keegan a pierdut în favoarea Liberal-Democraţilor. Keegan şi-a pierdut mandatul din circumscripţia Chichester, fiind o altă lovitură majoră primită de un membru al Guvernului conservator.

Johnny Mercer, care a fost ministru conservator pentru problemele veteranilor, şi-a pierdut şi el mandatul în faţa unui laburist, în Plymouth Moor View.

Fred Thomas a obţinut 17.665 de voturi, învingându-l pe Mercer, care a avut 12.061.

Nigel Farage intră în Parlament pentru prima dată, după cea de-a opta încercare

Nigel Farage, liderul partidului de dreapta Reform UK, a câştigat un loc în Parlamentul britanic, pentru prima dată, în oraşul englezesc Clacton, conform Reuters.

Farage, cunoscut pentru campania sa anti-imigraţie şi pro-Brexit, l-a învins confortabil pe candidatul conservator Giles Watling, care deţinuse anterior mandatul.

„Planul meu este să construiesc o mişcare naţională de masă”, a spus el.

El a adăugat: Acesta este doar primul pas al unui lucru care vă va uimi pe toţi.”

Intrarea lui surprinzătoare la alegeri în urmă cu o lună, după ce a exclus iniţial să se prezinte, a stimulat sprijinul pentru Reform UK în întreaga ţară. Acest lucru l-a ajutat să distrugă speranţele lui Sunak de a reduce decalajul faţă de Partidul Laburist de centru-stânga, care este pe cale să obţină o victorie uriaşă.

După şapte încercări nereuşite de a câştiga un loc în Parlament, victoria de vineri îl plasează în sfârşit pe Farage, în vârstă de 60 de ani, într-o instituţie politică împotriva căreia şi-a petrecut zeci de ani militând şi îşi va testa capacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor.

Potrivit exit poll-ului, Reform UK va câştiga 13 locuri - o mică parte din cele 650 de locuri, dar care Farage speră să-i ofere o platformă pentru a-i uzurpa pe conservatori şi a deveni principala opoziţie de centru-dreapta a Laburiştilor.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri