Statele din Golf fac presiuni asupra Washingtonului pentru a împiedica Israelul să atace obiectivele petroliere ale Iranului, deoarece sunt îngrijorate că propriile lor instalații petroliere ar putea fi atacate de proxy ai Teheranului în cazul escaladării conflictului, au declarat în exclusivitate pentru Reuters trei surse din Golf. Ca parte a încercărilor lor de a evita să fie prinse în focul încrucișat, statele din Golf, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, refuză, de asemenea, să lase Israelul să survoleze spațiul lor aerian pentru orice atac asupra Iranului și au transmis acest lucru Washingtonului, au declarat cele trei surse apropiate cercurilor guvernamentale.
Israelul a promis că Iranul va plăti pentru atacul său cu rachete de săptămâna trecută, în timp ce Teheranul a declarat că orice represalii ar fi întâmpinate cu distrugeri ample, stârnind temeri cu privire la un război mai vast în regiune, care ar putea atrage Statele Unite.
Eforturi diplomatice
Mișcările statelor din Golf vin după un efort diplomatic al Iranului șiit de a-și convinge vecinii sunniți din Golf să își folosească influența pe lângă Washington, pe fondul temerilor tot mai mari că Israelul ar putea viza instalațiile de producție de petrol ale Iranului.
În timpul întâlnirilor din această săptămână, Iranul a avertizat Arabia Saudită că nu poate garanta siguranța instalațiilor petroliere ale regatului din Golf dacă Israelul ar primi asistență în desfășurarea unui atac, au declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian și un diplomat iranian. Ali Shihabi, un analist saudit apropiat de curtea regală saudită, a declarat: „Iranienii au declarat că dacă statele din Golf își deschid spațiul aerian pentru Israel, acesta ar fi un act de război”.
Diplomatul a declarat că Teheranul a trimis un mesaj clar Riadului că aliații săi din țări precum Irak sau Yemen ar putea răspunde dacă ar exista un sprijin regional pentru Israel împotriva Iranului.
O eventuală lovitură israeliană a fost în centrul discuțiilor de miercuri dintre conducătorul saudit de facto, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, și ministrul iranian de Externe Abbas Araqchi, care s-a aflat într-un turneu în Golf pentru a obține sprijin, au declarat surse din Golf și Iran.
Vizita ministrului iranian, împreună cu comunicările saudit-americane la nivelul Ministerului Apărării, fac parte dintr-un efort coordonat de abordare a crizei, a declarat pentru Reuters o sursă din Golf apropiată de cercurile guvernamentale.
O persoană din Washington familiarizată cu discuțiile a confirmat că oficialii din Golf au luat legătura cu omologii americani pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la potențiala amploare a represaliilor așteptate din partea Israelului.
Președintele american Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au discutat miercuri despre represaliile israeliene într-o convorbire pe care ambele părți au descris-o ca fiind pozitivă.
Anxietatea statelor din Golf
Jonathan Panikoff, fost adjunct al ofițerului național de informații al SUA pentru Orientul Mijlociu și acum la think-tank-ul Atlantic Council din Washington, a declarat: „Anxietatea statelor din Golf va fi probabil un punct cheie de discuție cu omologii israelieni în încercarea de a convinge Israelul să adopte un răspuns atent calibrat”.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, OPEC, care este condusă de facto de Arabia Saudită, are suficientă capacitate de rezervă de petrol pentru a compensa orice pierdere de aprovizionare iraniană în cazul în care o ripostă israeliană ar distruge unele dintre instalațiile țării.
Însă o mare parte din această capacitate de rezervă se află în regiunea Golfului, astfel încât, dacă și instalațiile petroliere din Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, de exemplu, ar fi vizate, lumea s-ar putea confrunta cu o problemă de aprovizionare cu petrol. Arabia Saudită se teme de un atac iranian asupra instalațiilor sale petroliere de când un atac din 2019 asupra câmpului petrolier Aramco a oprit peste 5% din aprovizionarea globală cu petrol. Iranul a negat implicarea.
Riadul a avut o apropiere de Teheran în ultimii ani, dar încrederea rămâne o problemă. Bahrain, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite găzduiesc toate instalații militare sau trupe americane.
Preocupările legate de instalațiile petroliere și potențialul unui conflict regional mai amplu au fost, de asemenea, în centrul discuțiilor dintre oficialii emiratezi și omologii lor americani, a declarat o altă sursă din Golf.
În 2022, rebelii Houthi din Yemen, aliați cu Iranul, au lansat rachete și drone asupra camioanelor de realimentare cu petrol din apropierea unei rafinării deținute de compania petrolieră de stat ADNOC din EAU și au revendicat atacul.