Video Republica Moldova și România își consolidează conexiunea energetică. Maia Sandu: Este principalul partener comercial al nostru

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook/Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia au semnat o declarație privind cooperarea cu Republica Moldova, că „România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova”. Aceasta a adăugat și faptul că țara noastră este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Klaus Iohannis a spus că „consolidarea independenţei pe toate planurile rămâne o premisă esenţială”. 

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Declarația semnată astăzi reafirmă susținerea dumneavoastră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm. România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova, construcția liniei electrice aeriene Isaccea - Vulcănești - Chișinău este în plină desfășurare, iar lucrările pe linia Suceava- Bălți vor începe în curând. Aceste linii vor conecta rețeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească și la piața europeană. Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iași - Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum cetățenilor săi de pe parul drept al Nistrului cumpărând gaze pe piața europeană. Apreciem contribuția României la construirea a 5 poduri rutiere noi peste Prut: Ungheni - Ungheni, Costești - Stânca, Leova - Bumbăta, Leca - Fălciu și Bărboieni - Răducăneni care ne vor conecta și mai mult.

România de ani buni este și principalul partener comercial al Republicii Moldova. Pe piața României ajung peste o treime din exporturile noastre. România este și cel mai mare investitor în economia Moldovei, cu peste 1600 de companii cu capital românesc prezente pe piața noastră.

În domeniul educației suntem recunoscători pentru bursele oferite de România tinerilor din Republica Moldova și pentru contribuția României la studierea limbii române în comunitățile etnice și în diaspora. Chiar ieri a avut loc evenimentul de repartizare a primelor 40 de autobuze școlare din cele 69 procurate cu sprijinul României. Peste 2000 de elevi din toate regiunile țării vor beneficia de ele începând cu ziua de luni.

Avem proiecte comune în domeniul cultural. Târguri de carte, reuniunea teatrelor naționale, pe care le vom continua cu încredere. Chiar în aceste zile la Chișinău are loc Salonul Internațional de Carte Bookfest, iar peste două săptămâni vom găzdui reuniunea teatrelor naționale. Apreciem sprijinul României în restaurarea Cetății Soroca, renovarea sălii cu orgă a Muzeului de Arte și a altor obiective culturale importante din Republica Moldova în decursul anilor.

România a investit mult în dezvoltarea locală a Republicii Moldova, reparând peste 1000 de grădinițe din toată țara și finanțând peste 30 de proiecte în cadrul programului satului european. România continuă să fie cel mai puternic susținător al Republicii Moldova pe plan internațional, sprijinind cu fermitate parcursul nostru european. Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în iunie curent nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant și deplin al României”. 

Iohannis: Am semnat cu Maia Sandu o declaraţie comună privind rezilienţa Republicii Moldova

„Foarte aproape de noi, agresiunea ilegală a Rusiei asupra Ucrainei continuă deja de mai bine de doi ani. În acelaşi timp, războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi este tot mai intens şi ia forme tot mai grave. În contextul regional atât de complex, consolidarea independenţei pe toate planurile rămâne o premisă esenţială pentru dezvoltarea cuprinzătoare şi afirmarea democratică, europeană a Republicii Moldova. Aşa cum aţi văzut cu câteva momente în urmă, am semnat astăzi, cu doamna Preşedinte Maia Sandu, o Declaraţie Comună privind rezilienţa Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, sâmbătă, după semnarea documentului, potrivit News.ro. 

El a precizat că această declaraţie este şi o reconfirmare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova: „Este un document politic ce susţine şi întăreşte cooperarea bilaterală în acest domeniu vital şi recunoaşte paşii importanţi pe care autorităţile de la Chişinău i-au făcut în ultimii ani pe calea europeană. Totodată, această Declaraţie reprezintă şi o reconfirmare a sprijinului multidimensional pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienţei instituţionale şi la nivelul societăţii”, a mai afirmat preşedintele României.

Susţinătoare a parcursului european al Republicii Moldova

Iohannis a reamintit faptul că România este o susţinătoare a parcursului european al Republicii Moldova: „În această toamnă, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetăţenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitate şi bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită aici, la Chişinău, la Bruxelles, în toate capitalele europene şi la nivel internaţional!

România vă va fi alături, drept cel mai de încredere şi activ susţinător al parcursului european, şi încurajez, de la acest pupitru, toţi partenerii internaţionali să sprijine consistent şi pe termen lung Republica Moldova şi pe cetăţenii săi! Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat şi asta pe termen lung”, a mai afirmat Klaus Iohannis. 

Preşedintele României a menţionat şi câteva domenii de cooperare între cele două ţări: „În ceea ce priveşte reuşitele la nivelul cooperării sectoriale bilaterale, doresc să menţionez, din multitudinea acestora, o serie de proiecte extrem de importante:

Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău a devenit pe deplin funcţional în octombrie 2021 şi a consolidat securitatea energetică a Republicii Moldova, fiind punctul focal al unei interconectări ireversibile cu Uniunea Europeană, prin România.  Totodată, avem o cooperare solidă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport al energiei electrice, un exemplu concret în acest sens fiind construirea interconexiunii Suceava-Bălţi. Aceasta va permite României să ajute mai eficient Republica Moldova în cazul unor crize de aprovizionare cu energie electrică”, a mai afirmat Iohannis. 

El a mai declarat că „România a intervenit, de altfel, decisiv pentru sprijinirea Chişinăului în momentul în care Rusia a început să folosească energia ca armă geopolitică”.

Preşedintele României a dat asigurări că va susţine Republica Moldova în orice situaţie de criză, inclusiv din domeniul energiei: „Cooperarea economică este şi aceasta la un nivel înalt. România este, de mai mulţi ani, primul partener comercial al Republicii Moldova, cum şi dumneavoastră, doamnă Preşedinte, tocmai aţi subliniat. Peste 1.600 de companii cu capital românesc contribuie la nivelul crescut al investiţiilor în domenii diverse şi creează, aici, numeroase locuri de muncă.

Nu în ultimul rând, continuăm să realizăm multiple proiecte în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Acordul privind ajutorul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro ne oferă un cadru actualizat pentru finanţarea acestor proiecte de interes”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri