Live Text Război în Ucraina. Moscova a folosit în premieră rachete Kinjal, confirmă SUA. Primarul din Mariupol spune că oamenii sunt deportați

Data actualizării: Data publicării:
Cozi de mașini în Mariupol care se îndreaptă spre un coridor umanitar.
Cozi de mașini în Mariupol care se îndreaptă spre un coridor umanitar. Foto: Profimedia Images
Din articol
Primarul din Mariupol susține că mii de persoane au fost deportate în Rusia Soţia lui Zelenski cere organizarea unor „culoare umanitare veritabile” Noi raiduri asupra oraşului Nikolaev Invazia rusă a făcut 228 de morți, inclusiv copii, la Kiev Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko îl invită pe Joe Biden în Ucraina Japonia și India reacționează la conflictul din Ucraina: Schimbarea prin forță este „de neiertat” Noi imagini din satelit arată teatrul din Mariupol după bombardament Bărbat salvat de sub ruine, la Harkov Kievul cere Chinei să „condamne barbaria rusă” din Ucraina Oficiali SUA confirmă că Rusia a folosit pentru prima dată în Ucraina rachete Kinjal Rusia a achitat cu întârziere o parte din datorii Geoană: Războiul din Ucraina este un eșec al lui Putin Putin a încercat să justifice invazia în Ucraina în fața premierului luxemburghez Kazahstanul, aliat al Rusiei, refuză să autorizeze un marş pentru pace 7 civili uciși lângă Kiev ONU: Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina Lavrov: Relația dintre Rusia și China va fi mai puternică Primarul Kievului cere Occidentului mai multe arme Primarul din Mariupol spune că luptele din oraș împiedică salvarea oamenilor din teatrul bombardat Armata ucraineană anunță că a ucis încă un general rus Bază militară bombardată la Nikolaev Polonia cere interzicerea totală a comerţului UE cu Rusia SUA vor trimite o companie motorizată Stryker pentru grupul de luptă al NATO din Bulgaria Luptătorii ceceni o iau la fugă când militarii ucraineni încep să tragă spre ei NATO va trimite sisteme de apărare aeriană în Slovacia Ministrul britanic de externe: Rusia s-ar putea folosi de negocierile cu Ucraina Ucraina speră să evacueze sâmbătă civili prin zece coridoare umanitare Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie la Zaporojie Rusia susține că a utilizat rachete hipersonice pentru a distruge obiective militare ONU: Bilanțul victimelor războiului Ministerul britanic al Apărării: Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor inițiale Aproape jumătate de milion de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului SUA pune pe lista neagră sute de aeronave ruseşti O nouă reuniune a Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei din Ucraina, la Palatul Victoria Zelenski cere Moscovei discuții despre pace și securitate Bill Clinton şi George W. Bush au depus flori pentru Ucraina la Chicago Ucraina pierde, cel puțin pentru moment, accesul la Marea Azov

​​Este cea de-a 24-a zi de război în Ucraina, iar sirenele continuă să răsune constant în orașele ucrainene bombardate de armata rusă. Primarul din Mariupol a anunțat că luptele au ajuns în centrul orașului. De cealaltă parte, liniile rusești de înaintare spre Kiev au fost blocate. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel Moscovei, prin care îi cere lui Vladimir Putin să discute despre "pace şi securitate", în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că țara a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov. De asemenea, o bază militară a fost în totalitate devastată la Nikolaev, în sudul Ucrainei, după un nou atac. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Bloc rezidențial din Kiev distrus de bombardamentele invadatorilor ruși. Foto: Profimedia Images
Bloc rezidențial din Kiev distrus de bombardamentele invadatorilor ruși. Foto: Profimedia Images

Primarul din Mariupol susține că mii de persoane au fost deportate în Rusia

ACTUALIZARE 23:50 Primarul din Mariupol spune că mai multe mii de locuitori din orașul asediat au fost trimiși în Rusia.

Într-un mesaj pe Telegram, Vadim Boicenko, spune că unii au fost trimiși către orașe îndepărtate din Rusia, în timp ce soarta altora rămâne necunoscută.

BBC precizează că nu a reușit să verifice afirmația.

„Ceea ce fac ocupanții astăzi este cunoscut celor mai în vârstă, care au fost martorii evenimentelor îngrozitoare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când naziștii ridicau oameni cu forța”, a declarat Boicenko. „Este greu de imaginat că în secolul XXI oamenii sunt deportați cu forța în altă țară”, adaugă primarul.

The Guardian, care citează consiliul municipal, scrie că oamenii au fost ridicați din cartierul Malul Stâng și din adăposturile clubului sportiv, unde peste o mie de persoane (majoritatea femei și copii) se ascundeau de bombardamentele constante.

Consiliul municipal a informat că locuitorii au fost duși cu forța în „tabere de filtrare”, unde ocupanții au verificat telefoanele și documentele oamenilor. După aceea, cetățenii au fost redirecționați către sate îndepărtate din Rusia, soarta altora rămânând necunoscută. „GULAG-ul funcționează din nou”, scrie, la rândul său, Ina Sovsun, deputată ucraineană, pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aproximativ 300.000 de persoane sunt blocate în interiorul orașului, în timp ce alimentele și proviziile medicale se epuizează, iar Rusia blochează intrarea ajutorului umanitar.

Atacurile rusești au lovit un spital, o biserică și nenumărate blocuri de locuințe în Mariupol, iar oficialii locali estimează că aproximativ 80 la sută din clădirile rezidențiale sunt fie avariate, fie distruse, o treime dintre acestea nemaiputând fi reparate.

La Mariupol au avut loc cele mai aprige atacuri de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu trei săptămâni.

Locația orașului-port, la Marea Azov, este strategică pentru Rusia, deoarece ar ajuta-o să creeze un coridor terestru între regiunile estice Donețk și Lugansk, controlate de separatiștii susținuți de Rusia, și Crimeea, peninsula pe care Rusia a invadat-o și anexat-o în 2014.

Soţia lui Zelenski cere organizarea unor „culoare umanitare veritabile”

ACTUALIZARE 22.36 Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cerut sâmbătă Consiliului Ecumenic al Bisericilor, organizaţie ce reprezintă 580 de milioane de creştini din întreaga lume, să contribuie la organizarea unor „culoare umanitare veritabile” în Ucraina.

„'Cunoscând experienţa Consiliului Ecumenic al Bisericilor în reglementarea crizelor umanitare, vă solicităm să ajutaţi, în special prin intermediul agenţiilor afiliate, pe Ucraina şi pe ucrainenii care în prezent fug de război”, a cerut Zelenska într-o scrisoare difuzată de preşedinţia ucraineană, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Vă cerem să deveniţi mediatori în organizarea de culoare umanitare veritabile”, a adăugat ea.

Noi raiduri asupra oraşului Nikolaev

ACTUALIZARE 21.32 Raidurile aeriene ruseşti se succedau într-un ritm rapid sâmbătă la Nikolaev, oraş din sudul Ucrainei unde în ajun zeci de soldaţi au fost ucişi într-o lovitură împotriva unei cazarme a armatei ucrainene, potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Kim.

El nu a oferit alte detalii privind pagubele sau eventualele victime.

„Ruşii au efectuat lovituri cu rachete contra soldaţilor care dormeau. Operaţiunile de salvare continuă”, a declarat guvernatorul în legătură cu atacul de vineri.

În cazarma respectivă se aflau în jur de 200 de soldaţi, numărul victimelor fiind estimat între 50 şi 100, potrivit Agerpres.

Invazia rusă a făcut 228 de morți, inclusiv copii, la Kiev

ACTUALIZARE 21.30 Oficialii din Kiev au spus că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise în capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko îl invită pe Joe Biden în Ucraina

ACTUALIZARE 21.28  Fostul președinte ucrainean Petro Poroshenko îl invită pe președintele SUA, Joe Biden, în Ucraina. Săptămâna viitoare Biden va merge în Europa pentru a participa la summit-ul NATO și cel al Consiliului European.

„De ce să nu vină săptămâna viitoare (în Ucraina-n.r.) ca un simbol al solidarității?”, a declarat Poroshenko pentru CNN, în timp ce purta o vestă militară și era flancat de soldați în Kiev.

Japonia și India reacționează la conflictul din Ucraina: Schimbarea prin forță este „de neiertat”

ACTUALIZARE 20.37  Premierul japonez Fumio Kishida i-a spus omologului său indian Narendra Modi că invadarea Ucrainei de către Rusia a zdruncinat „fundamentul ordinii internaționale” și a că e nevoie de o reacție clară, relatează BBC.

India și Japonia sunt părți la Dialogul de Securitate Cvadrilateral (Quad), un cadru de securitate care include și SUA și Australia.

În timp ce Japonia a impus sancțiuni pentru zeci de indivizi și organizații ruși și a acceptat refugiați ucraineni, India nu a condamnat până acum invazia.

„Noi (Kishida și Modi) am confirmat că orice schimbare unilaterală a status quo-ului prin forță nu poate fi iertată în nicio regiune și este necesar să căutăm soluții pașnice ale disputelor bazate pe dreptul internațional”, a declarat Kishida reporterilor după întâlnirea cu Modi la New Delhi.

Noi imagini din satelit arată teatrul din Mariupol după bombardament

ACTUALIZARE 19.44 O nouă imagine din satelit arată distrugerile suferite de teatrul din Mariupol, bombardat miercuri de ruși, relatează CNN.

Imaginea furnizată de Maxar Technologies arată că clădirea a fost distrusă în mare parte și că doar fațada de vest rămâne în picioare.

teatru mariupol profimedia
Teatrul din Mariupol după bombardament. Foto: Maxar via Profimedia

Încă vizibil în fotografie este cuvântul „copii”, în limna rusă, scris cu litere mari pe pământ în fața intrării.

Teatrul era folosit ca adăpost. În momentull atacului, între 800 la 1.300 de civili se aflau în interiorul teatrului.

Bărbat salvat de sub ruine, la Harkov

ACTUALIZARE 19.38 Un bărbat a fost salvat de sub ruinele unei clădiri din nord-estul orașului Harkov, după bombardamentele rusești de vineri.

„Am căzut și mi-am acoperit capul – am avut noroc. Clădirea a căzut și nu m-a zdrobit”, spune el, potrivit BBC.

Kievul cere Chinei să „condamne barbaria rusă” din Ucraina

ACTUALIZARE 19.36 Preşedinţia ucraineană a lansat un apel Chinei să se alăture ţărilor occidentale pentru „a condamna barbaria rusă” din Ucraina.

„China poate fi un element important al sistemului de securitate mondial dacă adoptă decizia corectă de a susţine coaliţia ţărilor civilizate şi de a condamna barbaria rusă”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi unul dintre participanţii la negocierile cu Rusia, relatează Agerpres.

Forţele armate ruse au lansat în 24 februarie o ofensivă de amploare împotriva Ucrainei, invadând această ţară din mai multe direcţii. Occidentul a reacţionat, Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit impunând sancţiuni economice dure contra Moscovei.

Oficiali SUA confirmă că Rusia a folosit pentru prima dată în Ucraina rachete Kinjal

ACTUALIZARE 19.00 Oficiali americani au confirmat pentru CNN că Rusia a folosit rachete hipersonice în Ucraina, fiind pentru prima oară, din câte se cunoaște, când acest tip de armament este folosit în luptă. SUA au putut urmări lansările în timp real, au precizat sursele CNN.

Lansările au avut probabil scopul de a testa armele și de a trimite un mesaj Occidentului cu privire la capacitățile Rusiei, au declarat sursele CNN.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că a lansat vineri rachete hipersonice Kinjal împotriva unui depozit de muniții militare din vestul Ucrainei, în satul ucrainean Deliatin. 

Putând atinge viteza Mach 10 și chiar mai mult, armele hipersonice sunt dificil de detectat, reprezentând o provocare pentru sistemele de apărare antirachetă. Rachetele hipersonice se pot deplasa pe o traiectorie mult mai joasă decât rachetele balistice cu arc înalt, care pot fi ușor detectabile. De asemenea, rachetele hipersonice pot înșela sau eluda sistemele de apărare antirachetă.

Pentagonul a făcut din dezvoltarea armelor hipersonice una dintre prioritățile sale, cu atât mai mult cu cât China și Rusia lucrează la dezvoltarea propriilor versiuni, menționează CNN.

Rusia a achitat cu întârziere o parte din datorii

ACTUALIZARE 18.00 Rusia a onorat plata pentru datoria sa publică cu două zile întârziere faţă de termenul limită. Vineri, creditorii au primit banii în conturile lor.

Epopeea rambursării spune multe despre consecinţele sancţiunilor pentru Rusia. Miercuri, 16 martie, guvernul rus ar fi trebuit să plătească dobânzi de 117 milioane de dolari la obligaţiunile de stat (aproximativ 105,7 milioane de euro). Dar, de la anunţul pri

Urmăriți și: VIDEO Are Putin cancer? CTP: Când auziți ceva ce vă convine, meditați puțin asupra acelui lucru

Geoană: Războiul din Ucraina este un eșec al lui Putin

ACTUALIZARE 17.59 Războiul din Ucraina este un eșec al Federației Ruse și al lui Vladimir Putin, spune Mircea Geoană. Numărul 2 în ierarhia NATO a răspuns întrebărilor jurnalistului Alexandru Rotaru, la interviurile Digi24.ro.

Citiți și: EXCLUSIV Geoană: NATO va lua măsuri pentru următorul deceniu. Vom avea interceptoare care vor face față oricărui tip de armament al Rusiei

Putin a încercat să justifice invazia în Ucraina în fața premierului luxemburghez

ACTUALIZARE 17.57 Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu premierul luxemburghez Xavier Bettel în legătură cu războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

În încercarea de a justifica agresiunea armatei ruse, Putin s-a referit la „atacurile continue ale forţelor ucrainene împotriva oraşului Doneţk şi altor oraşe din Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk, care au condus la numeroase pierderi civile”, potrivit unei declaraţii date publicităţii sâmbătă de Kremlin, relatează Agerpres.

Putin şi Bettel au mai avut o discuţie telefonică luni, pe acelaşi subiect.

Potrivit unei declaraţii a guvernului luxemburghez, obiectivul lui Xavier Bettel este de a contribui la dezescaladarea conflictului intrat deja în a 24-a zi.

Bettel s-a declarat îngrijorat în special de deteriorarea situaţiei din Mariupol, port la Marea Azov aflat sub asediul forţelor ruse, şi s-a arătat şocat de atacurile asupra obiectivelor civile.

„Imaginile care ne parvin aproape că nu pot fi privite”, a spus şeful executivului luxemburghez.

Kazahstanul, aliat al Rusiei, refuză să autorizeze un marş pentru pace

ACTUALIZARE 17.55 Kazahstanul, ţară aliată cu Rusia, a refuzat sâmbătă să autorizeze un marş împotriva invaziei militare ruse din Ucraina, au indicat organizatorii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Fostă republică sovietică din Asia Centrală, Kazahstanul, care se bucură în mod tradiţional de relaţii cordiale cu Occidentul, caută un echilibru între distanţarea de agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi menţinerea unor legături amicale cu Moscova.

La începutul lunii martie, autorităţile kazahe au autorizat o demonstraţie cu 2.000 de participanţi la Almatî, capitala economică a ţării, contra războiului din Ucraina.

A doua acţiune de protest nu a mai fost însă autorizată de primăria din Almatî, care şi-a explicat decizia prin faptul că o altă manifestaţie era prevăzută în piaţa centrală a oraşului, au indicat pentru AFP militanţi aflaţi la originea iniţiativei.

7 civili uciși lângă Kiev

ACTUALIZARE 16.17 Poliţia ucraineană din regiunea Kiev a anunţat că şapte civili au fost ucişi de bombardamentele ruse în localitatea Bucea, situată la nord-vest de capitala Ucrainei.

În regiunea estică Doneţk, conducerea poliţiei regionale a evocat zeci de morţi şi răniţi în atacurile comise vineri, potrivit Agerpres.

Partea ucraineană a afirmat că în ultimele 24 de ore au fost lovite clădiri rezidenţiale în mai multe oraşe din ţară.

ONU: Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina

ACTUALIZARE 15.53 Peste 3,3 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începerea invaziei ruse, au indicat sâmbătă Naţiunile Unite, în timp ce 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a precizat că 3.328.692 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului.

„Oamenii continuă să fugă pentru că se tem de bombe, de lovituri aeriene şi de distrugeri”, a spus şeful UNHCR, Filippo Grandi.

„Ajutorul este vital, dar nu poate opri teama. Doar încetarea războiului o poate face”, a adăugat el.

Aproximativ 90% din refugiaţii ucraineni sunt femei şi copii. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi să lupte şi trebuie să rămână în ţară.

Lavrov: Relația dintre Rusia și China va fi mai puternică

ACTUALIZARE 15.51.Relația dintre Rusia și China se va consolida ca urmare a situației politice actuale, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.

„Într-un moment în care Occidentul subminează în mod flagrant toate bazele pe care se bazează sistemul internațional, desigur că noi, ca două mari puteri, trebuie să ne gândim cum să continuăm în această lume”, a declarat Lavrov, citat de agenția rusă de presă Interfax.

Primarul Kievului cere Occidentului mai multe arme

ACTUALIZARE 15.50. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, le-a cerut sâmbătă aliaţilor occidentali să continue livrările de arme pentru Ucraina, ţară invadată de forţele militare ruse.

„Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”, a spus fostul boxer profesionist într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian Corriere della Sera.

„Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar cu siguranţă trebuie să obţinem armele potrivite”, a afirmat Kliciko.

Primarul din Mariupol spune că luptele din oraș împiedică salvarea oamenilor din teatrul bombardat

ACTUALIZARE 15.50. Primarul orașului Mariupol spune că luptele de stradă din centrul orașului îngreunează eforturile de salvare a sutelor de oameni prinși în subsolul teatrului bombardat de Rusia miercuri.

Vadim Boicenko spune că echipele pot să curețe molozul și să-i scoată pe oameni doar atunci când luptele iau o pauză, potrivit BBC.

„Sunt tancuri și bombardamente de artilerie și tot felul de arme în zonă”, spune el.

„Forțele noastre fac tot posibilul pentru a-și menține poziția în oraș, dar forțele inamicului sunt mai mari decât ale noastre, din păcate”, a adăugat el.

Boicenko nu a putut da o estimare a numărului de persoane care au reușit să părăsească zona în ultimele 24 de ore.

Armata ucraineană anunță că a ucis încă un general rus

ACTUALIZARE 14.50. Un comandant militar rus a fost ucis în orașul ucrainean Cernobaievka, regiunea Herson, în urma unui atac de artilerie, a anunțat, sâmbătă, Statul Major General al Forțelor Armate din Ucraina, notează BBC.

Potrivit forţelor armate ucrainene, ar fi vorba de general-locotenentul rus Andrei Mordvciov, comandantul Armatei a VIII-a ruse din cadrul Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse.

Potrivit consilierului ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, nici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Uniunea Sovietica nu a pierdut atât de mulţi generali în doar trei săptămâni.

Denisenko, care a făcut aceste declaraţii la postul de televiziune local 'Rada', a spus că nu are nimic împotrivă ca aşa ceva să se mai întâmple dacă invadatorii continuă agresiunea, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian, citate de Agerpres.

Bază militară bombardată la Nikolaev

ACTUALIZARE 14.34 Cel puțin 80 de cadavre au fost scoase din moloz după ultimul bombardament al armatei ruse în Nikolaev.

Reporterul belgian Robin Ramaekers, care a vizitat zona sâmbătă dimineață, a spus că cel puțin 80 de cadavre au fost scoase din dărâmături, și „multe altele se mai află dedesubt”, scrie BBC.

Numărul morților nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene, deoarece este vorba despre un amplasament militar, iar BBC nu a putut verifica independent rapoartele.

„Continuă căutarea cadavrelor, aici, în Nikolaev, iar sirena de raid aerian a început să sune, așa că toată lumea a mers în adăposturi”, spune Ramaekers într-o postare pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Polonia cere interzicerea totală a comerţului UE cu Rusia

ACTUALIZARE 14.24 Polonia a propus Uniunii Europene ca blocul comunitar să impună o interdicţie totală asupra comerţului său cu Rusia, a declarat, sâmbătă, premierul polonez Mateus Morawiecki, care a pledat pentru sancţiuni mai severe împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, relatează Reuters.

"Polonia propune adăugarea unei blocade comerciale la acest pachet de sancţiuni cât mai curând posibil, (inclusiv) în privinţa celor două porturi ale sale maritime, dar şi interzicerea comerţului terestru. Întreruperea completă a comerţului cu Rusia ar forţa şi mai mult Moscova să se gândească dacă ar fi mai bine să oprească acest război plin de cruzime", a spus Morawiecki.

SUA vor trimite o companie motorizată Stryker pentru grupul de luptă al NATO din Bulgaria

ACTUALIZARE 13.30 SUA au acceptat să ofere o companie de infanterie mecanizată Stryker pentru grupul tactic de luptă al Bulgariei, în cadrul eforturilor NATO de a-şi consolida flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, sâmbătă, potrivit Reuters.

Bulgaria, altădată cel mai apropiat aliat al Moscovei în perioadă Războiului rece, dar stat membru al NATO şi al UE, înfiinţează un grup tactic de luptă de până la 1.000 de soldaţi sub conducerea operaţională a Comandantului suprem al forţelor aliate în Europa. 

Bulgaria, a afirmat Petkov, va continua să trimită ajutor umanitar în Ucraina şi să primească refugiaţi ucraineni care fug din calea războiului, dar nu are în vedere trimiterea de arme Kievului deocamdată, întrucât această ţară de la Marea Neagră este prea aproape de conflict

Luptătorii ceceni o iau la fugă când militarii ucraineni încep să tragă spre ei

ACTUALIZARE 13.05 Armata ucraineană a încărcat pe contul oficial de Telegram un videoclip în care se vede cum luptătorii ceceni fug, când începe să se tragă în ei.

Presupușii războinici experimentați ai lui Ramzan Kadârov lasă în urmă blindatele și camioanele și sar într-un șanț la marginea drumului.

Ucrainenii îi numesc „clovni”.

În schimb, în clipurile date de agenția de presă a Ceceniei, luptătorii apar drept figuri eroice. Filmările postate de ceceni au pe fundal melodii cu iz religios islamic, în stilul propagandei Stat Islamic.

ACTUALIZARE 12.51 Forțele Armate ale Ucrainei au făcut publice noi date cu estimările privind pierderile suferite de armata rusă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

NATO va trimite sisteme de apărare aeriană în Slovacia

ACTUALIZARE 12.40 Germania și Țările de Jos vor furniza Slovaciei sisteme de apărare aeriană MIM-104 Patriot PAC-3, ca parte a măsurilor NATO de consolidare a capacităților defensive pe Flancul Estic.

Anterior, ministrul slovac al apărării a transmis că țara sa va transfera sistemele sovietice de apărare antiaeriană S-300 în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Ministrul britanic de externe: Rusia s-ar putea folosi de negocierile cu Ucraina

ACTUALIZARE 12.25 Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a avertizat că discuţiile de pace între Ucraina şi Rusia ar putea servi Kremlinului drept o "perdea de fum" pentru regruparea trupelor în vederea continuării ofensivei. Rămâne la latitudinea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să decidă modul în care ţara sa va aborda discuţiile de pace cu Moscova, a spus oficialul de la Londra.

Într-un interviu pentru The Times, Liz Truss a declarat că îi este teamă că negocierile - despre care s-a spus că au făcut unele progrese - să fi fost doar o "perdea de fum", relatează dpa.

Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civili în ziua aceea", a mai declarat Liz Truss. Ea s-a arătat "foarte sceptică" faţă de negocierile între cele două ţări, adăugând că "ceea ce am văzut nu este decât o încercare de a crea spaţiu pentru regruparea ruşilor".

"Nu vedem nicio retragere serioasă de trupe ruse sau vreo propunere serioasă pe masă", a afirmat Liz Truss, potrivit căreia "ruşii au minţit, minţit şi minţit".

"Mă tem că negocierile este o altă tentativă de a crea o diversiune şi o perdea de fum", a insistat ea.

ACTUALIZARE 11.35 Nexta a publicat pe Twitter noi imagini din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după o nouă noapte de lupte.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina speră să evacueze sâmbătă civili prin zece coridoare umanitare

ACTUALIZARE 10.46. Ucraina speră să evacueze sâmbătă civili prin zece coridoare umanitare din oraşe şi centre urbane aflate în prima linie a frontului cu forţele ruse, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, citată de Reuters.

Un coridor a fost convenit pentru oraşul asediat Mariupol, deşi eforturile anterioare ale autorităţilor de a evacua civilii de acolo în cadrul unei încetări temporare a focului au eşuat de mai multe ori, ambele părţi dând vina una pe alta.

Un coridor umanitar pentru evacuări în regiunea Lugansk din Ucraina va fi deschis sâmbătă dimineaţă, a anunţat guvernatorul regional, Serhi Gaidai, pe Telegram.

"S-a convenit asupra unui coridor umanitar, vom încerca să evacuăm oamenii şi să aducem mâncare astăzi. Un 'regim al tăcerii' a fost convenit pentru 19 martie, începând cu ora 09:00 (07:00 GMT)", a spus Gaidai.

Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie la Zaporojie

ACTUALIZARE 10.40. Armata ucraineană a instituit restricţii de circulaţie pentru 38 de ore în oraşul Zaporojie, începând de sâmbătă, 14:00 GMT, până luni dimineaţă, a indicat primarul oraşului Anatoli Kurtiev.

"Să nu ieşiţi afară în acest timp!", le-a transmis el locuitorilor într-o postare online, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Zaporojie, capitală regională, a devenit un important punct de tranzit pentru unii dintre cele 35.000 de persoane câte se estimează că au fugit din oraşul asediat Mariupol (sud-est).

Rusia susține că a utilizat rachete hipersonice pentru a distruge obiective militare

ACTUALIZARE 10.30 Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia a utilizat rachete hipersonice "Kinjal" pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei.

Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina, potrivit agenţiei de presă oficiale RIA Novosti.

"La 18 martie, complexul aeronautic 'Kinjal' cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete şi muniţie de aviaţie ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în cursul conferinţei sale de presă zilnice.

ONU: Bilanțul victimelor războiului

ACTUALIZARE 10.12 Potrivit ONU, a fost confirmată uciderea a 816 civili de la debutul războiului, în timp ce numărul răniților a ajuns la 1.333, majoritatea din cauza armelor explozive, scrie The Guardian.

Vineri, administrația locală din Kiev anunța că 222 de persoane au fost ucise în capitală, din care 60 civili și 4 copii.

Ministerul britanic al Apărării: Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor inițiale

ACTUALIZARE 10.09 Ministerul apărării din Marea Britanie spune că Moscova a eșuat în atingerea obiectivelor inițiale și a fost luată prin surprindere de amploarea și ferocitatea rezistenței Ucrainei.

Londra avertizează însă că o schimbare a tacticii armatei ruse constând în decizia de deschidere necondiționată a focului ar putea duce la un număr și mai mare de victime în rândul civililor, distrugerea infrastructurii și adâncirea crizei umanitare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Aproape jumătate de milion de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

ACTUALIZARE 09.15. De la declanşarea acestei crize şi până la data de 18 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 480.466 cetăţeni ucraineni.

În interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 67.621 de persoane, dintre care 11.182 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 13,9% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.421 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 15,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 4.156 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 18,4%).

SUA pune pe lista neagră sute de aeronave ruseşti

ACTUALIZARE 09.00. Guvernul Statelor Unite a trecut pe lista neagră aproximativ 100 de avioane ruseşti, printre care cel al miliardarului rus Roman Abramovici, relatează BBC. Și Boeingurile companiei Aeroflot, care au încălcat recent sancţiunile SUA împotriva Rusiei, au fost blocate de SUA.

Statele Unite au interzis avioanelor fabricate în Statele Unite sau având în compunere cel puţin 25% piese de origine americană să intre în Rusia fără o autorizaţie specifică.

Aceste avioane nu mai pot beneficia de realimentare, întreţinere sau furnizare de piese de schimb ori de servicii.

O nouă reuniune a Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei din Ucraina, la Palatul Victoria

ACTUALIZARE 07.50. O nouă reuniune a Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina are loc sâmbătă, la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă conduce această şedinţă, programată de la ora 10,00, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.

Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius Budăi, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.

ACTUALIZARE 07.40. Peste 9.000 de oameni au putut fi evacuați în cursul zilei de ieri, în condițiile în care 7 din cele 9 coridoare umanitare au fost operabile, relatează Nexta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski cere Moscovei discuții despre pace și securitate

ACTUALIZARE 7.10. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este "timpul" să discutam despre "pace şi securitate", deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.

"Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli", a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.

"Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina", a pledat şeful statului.

Bill Clinton şi George W. Bush au depus flori pentru Ucraina la Chicago

ACTUALIZARE 7.00. Doi foşti preşedinţi americani, democratul Bill Clinton şi republicanul George W. Bush, şi-au manifestat vineri sprijinul pentru Ucraina, care a fost invadată de Rusia la 24 februarie, vizitând o biserică ucraineană din Chicago.

Cei doi, purtând panglici albastre şi galbene în culorile Ucrainei, au depus buchete de floarea soarelui, emblema acestei ţări, în faţa bisericii catolice Sfinţii Volodimir şi Olha înainte de a se reculege câteva clipe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina pierde, cel puțin pentru moment, accesul la Marea Azov

ACTUALIZARE 6.50. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce forțele rusești care au invadat țara și-au întărit ocupația în jurul orașului Mariupol.

„Ocupanții au acces parțial în districtul operațional Donețk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul într-o declarație citată de Reuters.

Ministerul nu a precizat dacă forțele ucrainene au recâștigat accesul la Mare.

Rusia a declarat vineri că forțele sale „strâng lațul” în jurul Mariupolului, unde se estimează că 80% din locuințe au fost avariate și aproximativ 1.000 de persoane ar putea fi încă blocate în adăposturi improvizate, sub teatrul distrus.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani