Zelenski cere Moscovei noi negocieri de pace: „În caz contrar, consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii”

Data publicării:
Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.
Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită. Foto: Captură video

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat, sâmbătă, un apel Moscovei, afirmând că este "timpul" să discutam despre "pace şi securitate", deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii. 

"Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli", a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.

"Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina", a pledat şeful statului.

"În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină".

Mai multe runde de negocieri între Kiev şi Moscova au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă de la invazia rusă a Ucrainei lansată la 24 februarie. Cea mai recentă, a patra, s-a deschis luni la nivelul delegaţiilor care negociază de la distanţă, notează AFP. 

Şeful delegaţiei ruse a anunţat vineri că a remarcat o "apropiere" a poziţiilor în chestiunea unui statut neutru al Ucrainei - ca Suedia şi Austria - şi progrese în ceea ce priveşte demilitarizarea ţării.

"Subiectul statutului de neutralitate al Ucrainei şi al neaderării acesteia la NATO este unul din punctele-cheie ale negocierilor, este punctul în care părţile şi-au apropiat poziţiile cât mai mult posibil", a spus Vladimir Medinski, citat de agenţiile ruse.

Cu toate acestea, el a remarcat "nuanţe" cu privire la "garanţiile de securitate" cerute de Ucraina.

Dar unul dintre membrii delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, a indicat pe Twitter că "declaraţiile părţii ruse sunt doar cererile lor de la început şi nimic mai mult".

"Poziţia noastră nu s-a schimbat: încetarea focului, retragerea trupelor (ruse) şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete", a scris el.

Miercuri, Ucraina a apreciat că în discuţiile ruso-ucrainene persistă "contradicţii profunde", dar un "compromis" este în continuare posibil. Pe parcursul acestor negocieri au continuat bombardamentele ruse asupra oraşelor ucrainene, luând ca ţintă numeroase infrastructuri civile.

În ceea ce priveşte oraşul asediat Mariupol, unde un teatru - în care se refugiaseră peste o mie de persoane - a fost bombardat miercuri de forţele ruse, Volodimir Zelenski a spus că peste 130 de supravieţuitori au putut fi scoşi de sub dărâmături, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

"Din păcate, unii suferă de răni grave. Însă, în această etapă, nu avem informaţii cu privire la numărul deceselor" eventuale, a indicat el, precizând că "operaţiunile de salvare continuă".

Şeful statului a ţinut să adauge că, datorită coridoarelor umanitare instaurate în ţară, peste 180.000 de ucraineni au putut să se îndepărteze de lupte, dintre care mai mult de 9.000 de persoane din Mariupol.

"Dar ocupanţii continuă să blocheze ajutorul umanitar, mai ales în jurul zonelor sensibile. Este o tactică foarte cunoscută. (...) Este o crimă de război", a avertizat Volodimir Zelenski. Rusia "va răspunde pentru asta. 100%", a insistat el.

De la 24 februarie, peste 3,2 milioane de ucraineni au luat drumul exilului, aproape două treimi dintre ei spre Polonia, uneori doar o escală înainte de a-şi continua exodul.

Nevoile umanitare sunt "din ce în ce mai urgente", cu peste 200.000 de persoane private de apă doar în regiunea Doneţk şi "grave penurii" de alimente, apă şi medicamente în oraşe precum Mariupol sau Sumî, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Matthew Saltmarsh.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mulți știu doar de Burebista sau Decebal, dar alți regi daci și-au pus amprenta pe aceste meleaguri cu mult...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025