Războiul din Ucraina este un eșec al Federației Ruse și al lui Vladimir Putin, spune Mircea Geoană. Numărul 2 în ierarhia NATO a răspuns întrebărilor jurnalistului Alexandru Rotaru, la interviurile Digi24.ro.
- Știți bine că noi am anticipat acest conflict pe scară mare, foarte multă lume credea că informațiile noastre sunt exagerate. Este o gravă eroare a președintelui Putin, este un eșec pentru Federația Rusă și pentru președintele Putin.
- vreau să mulțumesc românilor care au dat dovadă de o solidaritate incredibilă. Mai sunt în Ucraina 6 milioane de ucraineni dizlocați, care nu au avut timp să plece sau nu au avut resurse să plece
- acest conflict va mai continua cel puțin câteva săptămâni, nu vedem semne din partea FR de încetinire, acum sunt încetiniți de probleme de moral și de logistică, dar vedem în continuare cum vin întăriri din Abhazia, Osetia, din Orientul Îndepărtat, folosesc arme hipersonice, arme termobarice, arme cu fragmentare care sunt interzise
- Nu am văzut niciodată o mai mare angajare a SUA față de aliații săi.
- Pregătim decizii de mai lungă durată, ceea ce înseamnă o prezență a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România mult mai robustă, vorbim de 40 000 de trupe, de sute de avioane
- Săptămâna viitoare, la Madrid la Summit vom lua măsuri pentru decenii
- Din punct de vedere al cotei de piață strategice, România este o ancoră strategică de prim-rang.
- În primul rând în timp ce noi discutăm continuă pregătirea noului grup de luptă din România, va fi un grup multinațional. Vom mai avea unul în Bulgaria, unul în Slovacia, unul în Ungaria. Acest lucru este uniformizarea strategică a Flancului estic.
- O să avem prezență mai numeroasă, o să avem ca volum și calitate un alt nivel și un sistem de apărare antirachetă mult mai coerent
- Vom avea sisteme de apărare antirachetă integrată mult mai avansate decât acum și vom merge la vârful tehnologiei la nivel occidental.
- Armata Ucrainei este occidentală, i-am pregătit de mult
- Vom avea interceptoare de ultimă generație care vor face față oricărui tip de armament al Rusiei
- Îngrijorare față de un conflict care este aproape de tine, este normală, dar la adresa României nu sunt riscuri de securitate. Mă refer la amenințări militare, dar Rusia este posibil să recurgă la atacuri asimetrice, nemilitare, atacuri cibernetice, și încurajez și mediul privat să ia măsuri.
- Deși s-au luat măsuri de a închide oficinele rusești de propagandă ei se vor adapta, și vor continu să folosească alte mijloace și vor continua să se joace cu noi ca societate democratică
- Unde suntem noi mai vulnerabili e la starea de spirit și uneori ”cumpărăm” știri false prea ușor
- Putin a făcut o greșeală de calcul strategic masivă, dar pe fond el a reușit să facă ceva pe care nimeni nu ar fi anticipat: să forjeze o adevărată conșțiință națională în Ucraina. la fel pentru Georgia, uitați-vă și la Republica Moldova. Conducerea Republicii Moldova au nevoie de sprijinul nostru, pentru că aceste țări, țări neutre, care au vrut să găsească un echilibru, dar astăzi, efectul acestei acțiuni a președintelui Putin a făcut să fie contrar, toate țările vor fugi și mai tare către Occident.
- Republica Moldova nu este o țintă militară pentru Rusia, nu avem indicii. Ne uităm la ce se întâmplă în Transnistria dar astăzi nu avem indicii. Asta nu înseamnă că nu se află sub o presiune uriașă, refugiații, prețuri mari la energie, intoxicări și manipulări.
- Comparație Ucraina-Siria: și în Siria Rusia a invocat că există arme chimice, ceea ce a fost fals, acum spun că există laboratoare în Ucraina, ceea ce este o minciună sfruntată, este un element de îngrijorare. Este posibil să fie un conflict prelungit, dar o chestiune similară în sens propriu cu Siria nu este de anticipat, Ucraina a reușit să încetinească prima parte a războiului. Vom vedea ce înseamnă partea a doua a războiului, cu victime civile, crime de război.
- După definiția din tratatele internaționale, sunt crime de război.